Bali je v letu 2021 obiskalo le nekaj turistov

Pandemija covida-19 je sicer negativno vplivala na obisk večine turističnih destinacij po svetu, vendar je verjetno najhuje prizadela Bali.
Fotografija: Nyoman Gede Gunadika: »To je najnižje število obiskov tujih turistov, kar smo jih kdaj koli zabeležili.« Foto: Getty Images / iStockphoto
Odpri galerijo
Nyoman Gede Gunadika: »To je najnižje število obiskov tujih turistov, kar smo jih kdaj koli zabeležili.« Foto: Getty Images / iStockphoto

Turistične destinacije po vsem svetu so se zaradi pandemije covida-19 med drugim soočale z zaprtimi letališči in strogimi mejnimi nadzori. Jasno je, da je število turistov znatno upadlo, toda verjetno nikjer drugje tako hudo kot na Baliju. Tam je ta številka padla, se skotalila v morje in odneslo jo je daleč stran od indonezijskega otočka, če malce pretiravamo. V celotnem letu 2021 je Bali namreč sprejel zgolj 45 tujih turistov, medtem ko je bilo leta 2019 prijavljenih približno 6,2 milijona mednarodnih prihodov. Zakaj je temu tako?

Najnižje število obiskov tujih turistov doslej

Bali je pretežno gorat otok vulkanskega izvora v indonezijskem otočju in upravna provinca Republike Indonezije. Glavno mesto Balija je Denpasar, ki je tudi glavni prehod na otok. Na Baliju na 5561 kvadratnih kilometrih živi približno 3,5 milijona prebivalcev, ki so znani po svojih verskih obredih, templjih in plesih. Seveda je Bali tudi znana in priljubljena turistična destinacija.

Aktivni vulkan v Indoneziji, Mount Agung, bruha vulkanski pepel, Bali, Indonezija, 28. november 2017. Foto: Andri Tambunan / Getty Images
Aktivni vulkan v Indoneziji, Mount Agung, bruha vulkanski pepel, Bali, Indonezija, 28. november 2017. Foto: Andri Tambunan / Getty Images

Vendar se je Bali zaradi strogih ukrepov mejnega nadzora in zaprtega letališča, spremenil iz države, ki je sprejemala milijone mednarodnih obiskovalcev, v državo, ki je leta 2021 sprejela le 45 gostov, navaja CNN Travel. Destinacije po vsem svetu so se sicer soočile z znatnim zmanjšanjem števila turistov, vendar je bilo le malo takšnih, ki so utrpele večji udarec kot Bali.

Bali je v letu 2019 beležil približno 6,2 milijona mednarodnih prihodov, leta 2020 pa 1,05 milijona. »To je najnižje število obiskov tujih turistov kar smo jih kdaj koli zabeležili,« je za CNN povedal Nyoman Gede Gunadika, vodja oddelka za turizem v provinci Bali. Dvomestna številka velja za obdobje med januarjem in oktobrom 2021, potrdil pa jo je osrednji statistični urad Balija.

image_alt
Najbolj atraktivne eksotične destinacije za pobeg pred zimo

Ker je otoško mednarodno letališče Ngurah Rai (DPS) v Denpasarju skoraj vse leto zaprto za mednarodne lete, so ti turisti skoraj vsi prišli z zasebnimi jahtami. Čeprav je bilo letališče 14. oktobra uradno ponovno odprto za mednarodne lete, so do zdaj na letališče prihajali in odhajali le domači leti, predvsem iz indonezijskega glavnega mesta Džakarta, pojasnjuje CNN Travel.

10-dnevna karantena tudi za polno cepljene

Tuji turisti morajo za prihod na Bali izpolnjevati stroge vstopne pogoje, ki so povezani s koronavirusom. Turističnih vizumov trenutno ni, zato morajo turisti pridobiti poslovni vizum, ki stane 265 evrov, opraviti več PCR testov in kupiti posebno zdravstveno zavarovanje. Poleg tega so stroški letalskih vozovnic višji kot običajno saj ni neposrednih letov.

Turisti uživajo v sončnem zahodu med pandemijo covida-19, Bali, Indonezija, 2. december 2021. Foto: Johannes P. Christo / Reuters
Turisti uživajo v sončnem zahodu med pandemijo covida-19, Bali, Indonezija, 2. december 2021. Foto: Johannes P. Christo / Reuters

Ena od potencialnih obiskovalk je Justyna Wrucha, državljanka Združenega kraljestva, ki z možem načrtuje potovanje na Bali. To bo njun prvi obisk otoka, za katerega pravi, da je že dolgo na njunem seznamu. »Meniva, da je vlada v Indoneziji in na Baliju zelo stroga, ko je uvedla 10-dnevno karanteno za polno cepljene ljudi,« je dejala Wrucha za CNN.

Politike Balija v zvezi s tujimi obiskovalci določa osrednja vlada v Džakarti in ne lokalni organi na otoku. Sprva so bile karantene sicer krajše, vendar so jih pred kratkim podaljšali zaradi strahu pred novo omikron različico. Wrucha in njen mož naj bi 26. decembra prispela v Džakarto, kjer bosta v 10-dnevni karanteni, nato pa bosta odletela na Bali, če ne bo prišlo do sprememb ali težav v zadnjem trenutku. »Pred Covidom so ljudje iz Evrope in Združenega kraljestva oboževali Bali,« dodaja Wrucha.

image_alt
Osupljiv dvorec, ki ga ima v lasti Trumpova hči

Ray Suryawijaya, vodja indonezijskega združenja hotelov in restavracij v okrožju Badung na Baliju, se strinja z Wrucho, navaja CNN Travel. »Z vsemi temi ovirami težko pričakujemo, da bodo na Bali prišli tuji turisti,« pravi. Vendar Suryawijaya meni, da obstaja iskrica upanja zaradi postopne vrnitve domačih turistov in dodaja, da je stopnja zasedenosti hotelov na Baliju zdaj približno 35-odstotna. »Ob koncih tedna Bali obišče približno 13.000 domačih turistov.« Čeprav je ta pritok domačih obiskovalcev spodbuden za konec leta, pa to ne bo dovolj, da bi rešili turistično sezono 2021 na Baliju.

Več iz rubrike