Države, za vstop v katere je po novem predvidena turistična taksa

V boju za preživetje so se nekatere od turizma odvisne države odločile, da bodo uvedle dodatno turistično takso.
Fotografija: Benetke. Foto: Marko Feist/Delo
Odpri galerijo
Benetke. Foto: Marko Feist/Delo

Pandemija covida-19 je prizadela globalno gospodarstvo. Zdi pa se, da je bila še najbolj neprizanesljiva do turističnega sektorja. Države, odvisne od turizma, se po vseh omejitvah in zaprtjih borijo za preživetje, zato uvajajo različne načine za vsaj delno povrnitev finančne izgube.

image_alt
Destinacije, ki so digitalnim nomadom najbolj pisane na kožo

S tem namenom se je veliko držav odločilo, da v letu 2022 uvede turistično takso. Za vstop v katero državo bodo potniki po novem morali plačati turistično takso glede na navedbe spletne strani Euronews?

Tajska

Ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij, Tajska, naj bi od aprila dalje uvedla turistično takso v višini osem evrov. Po poročanju tujih medijev so uradniki povedali, da bo del pristojbine porabljen za razvoj turističnih znamenitosti in kritje nezgodnega zavarovanja za tuje potnike, ki si stroškov ne morejo kriti sami.

Tajska je ena izmed držav, ki je bila med pandemijo finančno najbolj prizadeta, saj so leta 2021 beležili samo 20.000 prihodov, v primerjavi s skoraj 40 milijoni leta 2019.

Benetke

Benetke so se pred pandemijo soočale s prevelikim navalom turistov, zato se najnovejša prizadevanja vrtijo okrog boljšega nadzora nad prihodom turistov oziroma zajezitve prevelikega navala. Tako naj bi od poletja 2022 dalje turisti za vstop v mesto plačali do 10 evrov pristojbine. Prebivalci, študentje in turisti, ki bodo prenočili, bodo dajatve oproščeni.

image_alt
Počasna potovanja kot novi trend

Francija in Nizozemska

Kot poročajo tuji mediji, je v začetku leta 2022 novo pristojbino uvedla tudi letalska družba Air France-KLM. Stroški letov iz Francije in Nizozemske se bodo povečali za do 12 evrov, odvisno od prevožene razdalje in vrste vozovnice.

EU

Za vstop v Evropsko unijo bodo po novem morali plačati vsi popotniki iz držav ki niso članice Evropske unije, vključno z Američani, Avstralci in Britanci. Pristojbine v znesku 7 evrov bodo oproščeni turisti mlajši od 18 let in starejši od 70 let, navaja Euronews.

Maldivi

V začetku tega leta je bila uvedena odhodna taksa za vse popotnike, ki zapuščajo otok, vključno z lokalnimi prebivalci. Pristojbina naj bi bila odvisna od prebivališča potnika in letalskega razreda.

Maldivi zaračunajo tako imenovano odhodno takso. Foto: Getty Images/iStockphoto
Maldivi zaračunajo tako imenovano odhodno takso. Foto: Getty Images/iStockphoto

Tako bodo po novem morali nerezidenti, ki letijo v ekonomskem razredu plačati 26 evrov, v poslovnem razredu 53 evrov in v prvem razredu 80 evrov. Turisti, ki bodo leteli z zasebnimi čarterskimi letali, bodo morali plačati 105 evrov.

V številnih državah je turistična taksa iz določenih razlogov že uvedena. Največkrat je vključena v ceno letalske vozovnice ali v ceno hotelske nočitve in turisti niti ne opazijo, da jo plačajo.

V Avstriji je turistična dajatev priključena ceni nočitve in se razlikuje glede na lokacijo. Na Dunaju ali Salzburgu je treba na primer plačati dodatnih 3,02 odstotka cene bivanja v hotelu.

Tudi v Belgiji je pristojbina vključena v ceno hotelske sobe in na splošno znaša 7,5 evra. Zelo nizko turistično takso zaračunava Bolgarija in sicer samo 1,5 evra.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Avstralijo (4/5)

Dražje pristojbine imajo Karibski otoki, ki se razlikujejo od same lokacije. Na Bahamih je treba plačati 13 evrov, medtem ko pristojbina na Antigvi znaša 45 evrov.

Turisti, ki želijo obiskati Novo Zelandijo, morajo ob prihodu plačati 21 evrov, pri čemer so izvzeti prebivalci Avstralije. Visoko pristojbino zaračunavajo tudi v večini držav ZDA, kar imenujejo bivalni davek.

Najvišjo stopnjo naj bi po poročanju tujih medijev zaračunavali v Houstonu in sicer kar 17 odstotkov cene za hotelsko nočitev.  

Več iz rubrike