Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Avstralijo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Avstralijo.
Fotografija: Koala, Avstralija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Koala, Avstralija. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Avstraliji

V letu 2022

 

1. januar

novo leto

26. januar

dan Avstralije

15. april

veliki petek

18. april

velikonočni ponedeljek

25. april

dan avstralsko-novozelandskega korpusa kopenske vojske (ANZAC)

25. december

 božič

26. december

 dan obdarovanja

Priporočena dnevnica znaša:  Celotna dnevnica (nad 14 do 24 ur) od 1.1.2021 znaša 60 USD, nad 8 do 14 ur pa 45,00 USD.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Napetost napajanja je 240 V in 50 Hz. Avstralija uporablja napajalne terminale, ki se razlikujejo od tistih, ki se uporabljajo v Evropi. Adapterje je moč kupiti na letališčih ali v posebnih trgovinah z elektroniko.

Če je vaša naprava 230-voltna ali ima dvojno napetost in se vaš vtič prilega v avstralsko vtičnico, bi morala delovati v Avstraliji. Če lahko vaša naprava deluje na 230 voltov ali ima dvojno napetost, vendar se vtič ne prilega v avstralsko električno vtičnico, boste potrebovali ustrezen adapter za vtičnice za Avstralijo, kot je vtični adapter tipa I.

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop v Avstralijo potrebujejo vizum. Informacije o vizumih so na voljo na strani avstralskega Ministrstva za notranje zadeve.

Obvestilo: Higienski standardi živil in hrane so visoki, zato ni večje nevarnosti za zastrupitve s hrano. Posebnih cepljenj za obisk Avstralije ni. Priporoča se uporaba repelentov za zaščito pred insekti, sicer pa malarija ni prisotna. Potniki iz nekaterih držav EU, tudi Slovenije, so upravičeni do brezplačne osnovne zdravniške asistence, a se pred potovanjem pozanimajte o zavarovanju v tujini. Priporoča se tudi uporaba zaščite pred sončnimi žarki.

Opozorilo: Svetujemo, da potniki redno spremljajo vremensko napoved in nujna vremenska opozorila za Avstralijo.

Avstralija je s 1. majem 2013 priznala slovenska vozniška dovoljenja za »izkušene voznike«, ki so državljani Republike Slovenije in imajo stalno ali začasno prebivališče v Avstraliji. To pomeni, da lahko vsi vozniki, ki so dopolnili 25 let starosti ali več in imajo veljavno slovensko vozniško dovoljenje za avto (v Avstraliji Class C) ali motor (v Avstraliji Class R) ter ustrezen dokument, ki potrjuje bivanje v Avstraliji (npr. bančna kartica, potrdilo o plačani najemnini idr.), zamenjajo svoje slovensko vozniško dovoljenje za avstralsko brez dodatnega opravljanja teoretičnega in praktičnega preizkusa znanja vožnje.

image_alt
Kako je Novak Djoković skušal zaobiti pravila

Turisti in drugi potniki, ki bodo iz Slovenije obiskali Avstralijo na podlagi kratkoročne (turistične) vize, bodo lahko v tem času uporabljali svoja slovenska vozniška dovoljenja. Ker običajno slovensko vozniško dovoljenje ni v angleškem jeziku, si mora voznik priskrbeti Mednarodno vozniško dovoljenje v angleškem jeziku ali overjen prevod slovenskega vozniškega dovoljenja. Več informacij je na voljo tudi na spletni strani Austroads.

Vir: gov.si

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

V Avstralijo se lahko prispe na različne načine in sicer:

 • Z letalom: Avstralija je zaradi svoje oddaljenosti najlažje dosegljiva z letalskim prometom, kar pa iz Evrope lahko traja tudi več kot 24 ur, odvisno od prestopov in čakalnih ur. Pogoste prestopne točke so Singapur, Hong Kong, Bangkok ali Dubaj. Največje mednarodno letališče v Avstraliji se nahaja v Sydneyu, veliko poletov iz Evrope pa je usmerjenih tudi na letališča v Melbournu, Brisbanu in v Perthu.
 • Kopenski promet: Zaradi oddaljenosti in obdanosti z morjem, je Avstralija destinacija, ki se je ne da v celoti osvojiti s kopenskim prometom. Za avanturiste in izkušene popotnike pa obstaja možnost poti po celini do Singapurja, od tam s trajektom do Indonezije, naprej do zahodnega Timorja, od tam polet do tropskega Darwina, kar znese le 700 kilometrov v zraku, v celotnem popotovanju.
 • Z ladjo: Avstralija beleži med poletjem (od novembra do februarja) sezono prihodov križark, najpogosteje so to ladje skupin Princess Cruises, Royal Caribbean in Holland America Line. Začetna postaja križark je največkrat v pristaniščnih mestih Los Angeles, Vancouver in Seattle, vkrcate pa se lahko tudi bližje Avstraliji - v Novi Zelandiji. Takšna oblika potovanja je za potnike iz Evrope dražja, saj si je potrebno urediti tudi letalski prevoz do in iz mesta pristanišča.

Prehajanje meja ter potovanja v in iz Avstralije

Za potovanje v Avstralijo in iz nje morajo potniki predložiti dokazilo o cepljenju proti covidu-19.

Ugotovite, katero vrsto dokazila potrebujete. Cepljeni potniki ne potrebujejo več izjeme za potovanje iz države.

Potovanje v Avstralijo je na voljo samo, če ste do tega oproščeni ali vam je bila odobrena individualna oprostitev.

Avstralija. Foto: Shutterstock
Avstralija. Foto: Shutterstock

Komisar avstralskih mejnih sil vam lahko odobri individualno izjemo, če želite potovati iz nujnih razlogov. Ti razlogi vključujejo, vendar niso omejeni na potrebo po potovanju zaradi smrti ali kritične bolezni ožjega družinskega člana. Za oprostitev morate zaprositi vsaj dva tedna, vendar ne več kot dva meseca pred načrtovanim potovanjem. Vaša zahteva mora vsebovati:

 • podatke o potniku: ime, datum rojstva, vrsta in številka vizuma, številka potnega lista
 • predlagani naslov bivanja in telefonsko številko v Avstraliji
 • vaše razloge za prihod: zakaj bi vam bilo treba odobriti oprostitev
 • podporna izjava: navedite, kako izpolnjujete enega od razlogov za izjemo
 • spremni dokazi.

Če vam  oprostitev ni  odobrena, ne smete nadaljevati s svojimi potovalnimi načrti, saj se vam ne bo dovoljeno vkrcati na let v Avstralijo. Če vam je odobrena oprostitev potovanja, morate na letališču predložiti dokazilo o tej odločitvi o izjemi.

Če potujete zaradi smrti ali kritične bolezni ožjega družinskega člana, se lahko prijavite v tem časovnem okviru in vaši prijavi bodo dali prednost.

Pred potovanjem morate imeti vizum in izvzetje iz avstralskih omejitev potovanj. Za izjemo lahko zahtevate na spletu in morate predložiti ustrezna dokazila v podporo svojim trditvam. Zahteve se lahko zaključijo brez nadaljnje obravnave, če ni predloženih zadostnih dokazov. Vsi dokumenti morajo biti uradno prevedeni v angleščino.

Če niste v kategoriji izvzetja, lahko zahtevate individualno izjemo od avstralskih omejitev potovanj na portalu za izjeme od potovanj. Večina prošenj za oprostitev potovanj se zaključi v 7 dneh. Zapletene zahteve lahko trajajo dlje.

Za potovanje boste potrebovali izjemo in vizum. Če želite izpolniti zahtevo za oprostitev potovanja, morate imeti vizum ali zaprositi za vizum ter predložiti informacije in dokumente v podporo vaši zahtevi. Zahteve se lahko zaključijo brez nadaljnje obravnave, če ni predloženih zadostnih dokazov. To lahko vključuje naslednje:

 • dokazilo o identiteti
 • dokazilo, da imate veljaven vizum ali da ste vložili veljavno vlogo za izdajo vizuma
 • načrt potovanja
 • poroka, rojstni, smrtni list/i
 • dokazilo o razmerju ali prebivališču (kot je skupna najemna pogodba, skupni bančni račun itd.)
 • pismo zdravnika ali bolnišnice z navedbo, zakaj je potovanje potrebno
 • pismo delodajalca z navedbo, zakaj je potovanje potrebno
 • podporno pismo poslovne ali vladne agencije, v katerem svetujete, zakaj so vaše sposobnosti kritične
 • zakonsko izjavo  v podporo vašim trditvam.

Pridobitev izjeme za potovanje ne zagotavlja, da boste v tem trenutku lahko dobili let v Avstralijo. Vložite samo eno zahtevo na osebo. Podvojene zahteve bodo odložile oceno.

Če vam oprostitev ni odobrena, ne smete nadaljevati s potovalnimi načrti, saj se vam ne bo dovoljeno vkrcati na let v Avstralijo. Če vam je odobrena izjema pri potovanju, boste morali na letališču predložiti dokazila o tej odločitvi o izjemi.

Vsi ljudje, ki potujejo v Avstralijo, morajo izpolnjevati tudi druge zahteve, ko  se pripravljajo na potovanje v Avstralijo iz tujine.

Omejitve potovanj se lahko spremenijo glede na okoliščine, povezane s covidom-19.  Če ste na tranzitu skozi Avstralijo, lahko dodatne informacije najdete na Transiting Australia.

Samodejno ste izvzeti iz omejitev potovanj in lahko vstopite v Avstralijo (brez posamezne izjeme), če ste:

 • avstralski državljan
 • stalni prebivalec Avstralije
 • ožji družinski član avstralskega državljana ali stalnega prebivalca *
 • državljan Nove Zelandije, ki običajno prebiva v Avstraliji  , in njihovi ožji družinski člani
 • oseba, ki je bila na Novi Zelandiji ali Avstraliji 14 dni ali več neposredno pred prihodom po zraku v Avstralijo
 • diplomat, akreditiran v Avstraliji, vključno z njihovimi ožjimi družinskimi člani (vsak član družinske enote mora imeti veljaven vizum podrazreda 995)
 • oseba, ki je v tranzitu po Avstraliji 72 ur ali manj
 • letalska posadka , pomorska posadka, vključno z morskimi piloti
 • oseba, zaposlena v okviru programa sezonskih delavcev, ki ga je odobrila vlada, ali pacifiške sheme dela
 • oseba, ki ima vizum za poslovne inovacije in naložbe (podrazred 188).
 • oseba, ki ima vizum za začasno dejavnost (podrazred 408) v toku »Dogodek gospodarskega okrevanja po covidu-19« in ki jo podpira globalna delovna skupina za privabljanje podjetij in talentov
 • oseba, ki jo avstralske obrambne sile ali ministrstvo za obrambo povabijo ali sponzorirajo za izvajanje vojaških dejavnosti
 • oseba, ki ima predpisan status in želi vstopiti v Avstralijo z vizumom za posebne namene
 • popolnoma cepljen državljan Singapurja, ki potuje iz Singapurja in prispe v sodelujočo avstralsko državo ali ozemlje , ki omogoča, da popolnoma cepljeni potniki prispejo brez karantene
 • popolnoma cepljen japonski državljan, ki potuje z Japonske in prispe v sodelujočo avstralsko državo ali ozemlje , ki omogoča, da popolnoma cepljeni potniki prispejo brez karantene
 • popolnoma cepljen državljan Republike Koreje (Južna Koreja), ki potuje iz Južne Koreje in prispe v sodelujočo avstralsko državo ali ozemlje , ki omogoča, da popolnoma cepljeni potniki prispejo brez karantene
 • popolnoma cepljena oseba, ki ima veljaven vizum, naveden na Novi ureditvi za imetnike vizuma, ki izpolnjujejo pogoje 
 • popolnoma cepljen imetnik potnega lista Nove Zelandije, ki želi vstopiti v Avstralijo z vizumom posebne kategorije (TY444).

*Če imate začasni vizum ali še nimate veljavnega vizuma za Avstralijo, morate predložiti dokazilo o svojem razmerju (kot je poročni list, dokazilo o vašem dejanskem razmerju, kot so skupne finance ali premoženje, rojstni list ali rojstni list za vaše otroke) na Oddelek, preden odpotujete v Avstralijo. Ne potujte, dokler vam ne svetujejo, da lahko. Več o tem, kako posredovati te informacije, lahko izveste pri ožji družini avstralskih državljanov ali stalnih prebivalcev ali državljanov Nove Zelandije, ki običajno prebivajo v Avstraliji.

Sydney, Avstralija. Foto: Shutterstock
Sydney, Avstralija. Foto: Shutterstock

Če ste starš odraslega avstralskega državljana ali stalnega prebivalca , morate biti za potovanje v celoti cepljeni. 

Če imate vizum, ki izpolnjuje pogoje  in niste v celoti cepljeni, morate zaprositi za individualno izjemo pri potovanju.

Posamezne izjeme lahko zahtevajo potniki, ki niso imetniki ustreznega vizuma ali ki niso cepljeni in imajo katerokoli vrsto vizuma. Komisar avstralskih mejnih sil ali nosilci odločanja vas lahko obravnavajo za individualno oprostitev potovanja, če ste:

 • tuji državljan, ki potuje na povabilo avstralske vlade ali vladnega organa države ali ozemlja z namenom pomoči pri odzivu na covid-19
 • tuj državljan, katerega vstop v Avstralijo bi bil v nacionalnem interesu, ki ga podpira avstralska vlada ali državni ali ozemeljski vladni organ
 • v primeru zagotavljanja kritičnih ali specializiranih zdravstvenih storitev, vključno z reševalnimi vozili, medicinskimi evakuacijami in dostavo kritičnih medicinskih zalog
 • tuji državljan s  kritičnimi veščinami  ali, ki dela v kritičnem sektorju v Avstraliji
 • tuji državljan, ki ga sponzorira vaš delodajalec za delo v Avstraliji v poklicu na seznamu poklicev s  prednostnimi migracijami (PMSOL)
 • oseba, ki prebiva na plovilu, ki išče varno pristanišče v najbližjem imenovanem pristanišču zaradi ponovne oskrbe ali varnostnih razlogov za omejen čas, ki ga podpira zadevna vlada države ali ozemlja, kjer se išče varno zatočišče
 • študent, ki je bil izbran za sodelovanje v načrtu prihodov mednarodnih študentov, ki ga je odobrila zadevna vlada države ali ozemlja in ga je potrdilo Ministrstvo za izobraževanje, spretnosti in zaposlovanje, kot da izpolnjuje protokole in predpogoje za prihode mednarodnih študentov.
 • študent v zadnjih treh letih študija medicinske univerzitetne diplome, kjer imate dokazilo o potrjeni zaposlitvi v avstralski bolnišnici ali zdravstveni praksi. Namestitev se mora začeti v naslednjih dveh mesecih in zagotavljati zdravstvene storitve avstralski javnosti.
 • študent višje stopnje, vpisan v avstralsko izobraževalno ustanovo (vključno z magisterijemi raziskovalcev in doktorskimi študenti) z dokazilom o trenutni raziskovalni štipendiji agencije Commonwealtha ali podporo ustrezne vladne agencije, ki opisuje, zakaj se raziskava šteje za bistvena in/ali v avstralski nacionalnega interesa in kako je njihova vloga ključna za raziskavo.
 • študent, ki konča 11. in 12. letnik, s potrditev Ministrstva za izobraževanje, spretnosti in zaposlovanje (DESE) in podporo ustreznih državnih ali ozemeljskih vladnih zdravstvenih in izobraževalnih organov. Dodatne informacije o tem postopku lahko najdete na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, spretnosti in zaposlovanje .
 • študent v zadnjih dveh letih študija univerzitetne diplome zobozdravstvene, zdravstvene nege ali sorodnega zdravstvenega poklica, kjer imate dokazilo o potrjeni zaposlitvi v avstralski bolnišnici ali zdravstveni praksi, ki se začne v naslednjih dveh mesecih.
 • potovanje iz sočutnih in prepričljivih razlogov.
 • necepljeni imetnik vizuma za bodočo poroko (podrazred 300) v naslednjih okoliščinah:
  • kjer je bil podeljen vizum podrazreda 300; in vloga za izdajo vizuma podrazreda 300 je bila vložena najmanj 12 mesecev pred vložitvijo prošnje za oprostitev potovanja. To pomeni, če ste zaprosili za vizum podrazreda 300 18. avgusta 2020 ali pred njim in vam je bil zdaj odobren vizum podrazreda 300; 18. avgusta 2021 ste upravičeni do oprostitve potovanja v tujino.

Pred potovanjem morate imeti vizum in izjemo od avstralskih omejitev potovanj. Za izjemo lahko zahtevate na spletu in morate predložiti ustrezna dokazila v podporo svojim trditvam. Zahteve se lahko zaključijo brez nadaljnje obravnave, če ni predloženih zadostnih dokazov. Vsi dokumenti morajo biti uradno prevedeni v angleščino.

Vir: covid19.homeaffairs.gov.au

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo, obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Aktualne omejitve v Avstraliji

Skupno primerov

1.610.000

Smrti

2.621

Cepiva, ki so trenutno v uporabi so Moderna, Pfizer, AZ in Janssen. Cepljenega je 77,9 odstotka prebivalstva. V ponedeljek, 10. januarja, so se začela cepljenja za otroke od 5 do 11 let. V samo treh dneh je bilo opravljenih več kot 140.000 cepiv otrok, starih od 5 do 11 let, kar predstavlja 6,2 odstotka vseh 5-11 letnikov.

image_alt
Aktualne omejitve za potovanje po evropskih državah

Maske so potrebne v zaprtih prostorih z visokim tveganjem, vključno:

 • na javnem prevozu, taksiji in vožnja s skupnimi vozili
 • ob obisku bolnišnic, invalidskih in domov za oskrbo starejših.

Obstajajo izjeme od nošenja maske za obraz, tudi zaradi zdravstvenih razlogov in osnovnošolskih otrok ali mlajših.

Dokazilo o zahtevah po cepljenju je od 31. januarja dodatno razširjeno.

Za vstop na naslednja prizorišča je potrebno dokazilo o cepljenju:

 • Nočni klubi
 • Glasbeni dogodki (nad 500 ljudi) in določeni dogodki z visokim tveganjem
 • Pubi, taverne, hoteli:
  • Z zmogljivostjo več kot 500 obiskovalcev;
  • Z licenco, ki jim omogoča delovanje po polnoči
 • Kraj, ki deluje na podlagi licence posebnega objekta:
  • Z zmogljivostjo več kot 500 obiskovalcev; oz
  • Z licenco, ki jim omogoča delovanje po polnoči
 • Lokal, ki deluje pod občasno licenco za alkohol (z licenco za 250 ali več obiskovalcev)
 • Igralnica igralnice Perth Crown Casino.

Ljudje bodo morali predložiti dokazilo o cepljenju proti covidu-19, bodisi v digitalni ali papirni obliki, skupaj z odobreno identifikacijo. Za več informacij si oglejte spletno stran: Dokaz o cepljenju proti covidu-19.

Za potovanja v nekatere oddaljene skupnosti Aboridžinov, ki so bolj ranljive za covid-19 kot drugi Zahodni Avstralci, veljajo stroge omejitve potovanj. Pomembno je, da načrtujete svoje potovanje, da boste lažje krmarili po oddaljenih območjih in se izognili vstopu v omejena območja.

Poslovni bonton

 • Obleke

Seveda sta obleka in kravata že dolgo standard za sestanke, zlasti v večjih mestih in nekaterih panogah, kot so finance. Za manj formalna srečanja so primerne dobro prilegajoče se poslovne hlače in poslovna srajca. Takšna oblačila so pogosta tudi v regionalnih in podeželskih območjih. Če ste v dvomih, vam svetujemo, da oblečete obleko in kravato – kravato lahko vedno odstranite. Bolje biti preveč oblečen kot premalo! Za dame so vedno dobrodošle elegantne in konzervativne hlače, krilo ali obleka.

 • Pozdravljanje

Vedno bodite pravočasni na sestanek.  Zamude ne bodo dobro sprejeli. Trden stisk roke z očesnim stikom za poslovneže, je sprejemljiv poslovni pozdrav.

 • Prvi stik

Na prvem srečanju osebo nagovorite z nazivom gospod ali gospa, čeprav vam bodo običajno rekli, naj jih pokličete po imenu. Avstralci imajo radi njihov osebni prostor na dosegu roke. Poslovna srečanja imajo pogosto osebno preambulo. Na začetku sestanka se pogovarjajte in vzdržujte očesni stik.

 • Najboljši kraj za poslovno srečanje

To je odvisno od vrste srečanja. Za pomembnejše sestanke je najboljša pisarna ali sejna soba. Za manj formalna srečanja se lokalna kavarna odlično obnese. Samo poskrbite, da imajo odlično kavo, Avstralci so lahko precej izbirčni glede svoje kave.

 • Poslovanje

Po začetnih pogovorih, se bodo Avstralci hitro lotili posla. Komunikacije so neposredne, dobrovoljne in natančne. Avstralci so dobro organizirani in naravnani na dobiček. Sestanek naj bo preprost in z jasnimi predstavitvami. Prepričajte se, da so mobilne naprave izklopljene ali tiho, da boste lahko posvetili svojo pozornost sestanku in udeležencem.

 • Komunikacijski bonton

Telefon in e – pošta se uporabljata za splošno poslovno komunikacijo. Ponovite ključne točke ali povzemite zapisnik sestanka po e - pošti. Enostavna e - pošta z zahvalo po začetnem sestanku, je pogosto dobrodošla. Besedilna sporočila uporabljajte le, če osebo dobro poznate ali če imate drugače intenziven odnos.

 • Poslovni bonton in zaposleni

Avstralski menedžerji so praktični, posvetovalni in nehierarhični. Spoštovanje do menedžmenta temelji na medosebnih veščinah. Pri večini menedžerjev se odgovornost prenese na svoje zaposlene in obratno. Velik poudarek je na varnosti na delovnem mestu. Vladni zakoni in postopki natančno spremljajo varnostne vidike od pisarne do gradbišča. Zaposlene ščiti Varuh pravičnega dela, delodajalci in zaposleni pa morajo za srečno in udobno delovno mesto upoštevati določene protokole, to vključuje stroga pravila proti ustrahovanju, diskriminaciji, spolnemu nadlegovanju in vedenju med zaposlenimi. Slabo delujočih zaposlenih ni mogoče takoj odpustiti. Pogosto poslovni sestanki potekajo ob zajtrku ali kosilu. Avstralci običajno ne načrtujejo poslovnih sestankov ob vikendih.

 • Hrana

Sestanki v restavracijah so v avstralskem poslu dobro sprejeti. Če organizirate sestanek ali veljate za 'prodajalca', torej če želite nekaj od stranke, potem morate plačati račun. Če je to strateško ali pomembno srečanje, izberite zelo cenjeno restavracijo. Poiščite ustrezne restavracije z dobrimi ocenami na spletnih mestih, kot sta TripAdvisor ali Yelp. Naredite rezervacijo za restavracijo. Ne želite si, da vas zavrnejo iz polne restavracije. Kot že omenjeno, tudi tukaj izklopite ali utišajte mobilne naprave. Kajenje ni dovoljeno v nobeni restavraciji, znotraj ali zunaj. Avstralci držijo vilice v levi roki in nož v desni. Med obrokom držite komolce stran od mize z rokami nad njo. Ko končate z obrokom, položite nož in vilice skupaj na krožnik, da natakarju pokažete, da lahko vzame vaš krožnik. Napitnine niso obvezne, Avstralci pa dajo napitnine za odlično storitev. Ni določene cene, temelji na tem, koliko cenite njihovo storitev.

 • Obdarovanje

Izmenjava daril ni v navadi.

Vir: intas.com.au

Več iz rubrike