500-odstotno zvišanje cen elektrike

Cene elektrike gredo v nebo. Ekonomisti pričakujejo, da bodo evro območje v prihodnjih mesecih potisnile v hudo in trajno gospodarsko recesijo.
Fotografija: Nemška osnovna energija za leto vnaprej, referenčna evropska cena, se je v torek povečala za 5,5 % in dosegla rekordnih 505 evrov (512 USD) na megavatno uro. Foto: Getty Image
Odpri galerijo
Nemška osnovna energija za leto vnaprej, referenčna evropska cena, se je v torek povečala za 5,5 % in dosegla rekordnih 505 evrov (512 USD) na megavatno uro. Foto: Getty Image

Na evropskem energetskem trgu se bliža grozljiva drama.

Brez prask ne bo ostal nihče. Ne Nemčija kot tudi ne Slovenija, saj gre naša država tradicionalna vselej po poti Nemčije.

Trenutne cene električne energije za eno leto vnaprej v Nemčiji, t.i. evropsko merilo, so po podatkih Bloomberga zrasle za skoraj 500 % v primerjavi z letom prej, saj so stroški rasli skoraj en teden zapored.

Nemška osnovna energija za leto vnaprej, referenčna evropska cena, se je v torek povečala za 5,5 % in dosegla rekordnih 505 evrov (512 USD) na megavatno uro, kažejo podatki Bloomberga.

image_alt
Eksplozija višanja cen hrane se šele začenja

Skok cen zemeljskega plina – ključnega vložka pri večini proizvodnje električne energije – je vzrok za približno 500-odstotno zvišanje cen električne energije v zadnjem letu.

Cene električne energije v Franciji dosegajo rekordne vrednosti več kot 600 evrov za megavatno uro.

In še...

Medtem je nizka gladina reke Ren, ki teče skozi Nemčijo, grozila, da bo ustavila pretok blaga, kot sta dizel in premog, skozi srednjo in zahodno Evropo. To bi lahko potisnilo industrijske obrate k uporabi zemeljskega plina, kar bi povečalo pritisk na cene. Podjetja in potrošniki se spopadajo z velikimi stroški energije, za katere mnogi ekonomisti pričakujejo, da bodo evro območje v prihodnjih mesecih potisnili v hudo in trajno gospodarsko recesijo.

Ozadje visokih cen

Bistvo skoka cen je skok cen zemeljskega plina, ki so se spiralno dvignile, saj je Rusija ohranila izjemno nizek izvoz v Evropo.

Nemški regulator je že opozoril, da mora Nemčija močno zmanjšati porabo plina, da bi se izognila pomanjkanju to zimo.

V preteklem tednu je največje gospodarstvo na celini potegnilo vrsto potez kot odgovor na energetsko "izsiljevanje" Rusije proti Evropi, vključno z možnostjo aktiviranja preostalih treh jedrskih elektrarn, ki naj bi bile zaprte do leta 2023, vendar so ruski izpadi energije odprli vrata za hitrejšo ponovno aktivacijo.

Kot poroča poroča Reuters je začela nemška rafinerija mešati ameriško nafto z rusko surovo nafto.

image_alt
Visoke cene nakazujejo na redkost blaga

Možno je, da bo nekaj olajšanja prinesel nov projekt plinovoda, ki bi povezal Pirenejski polotok s Francijo. Analitiki pravijo, da bi lahko bil pripravljen v devetih mesecih in da bi povečal zmogljivost španskega izvoza plina za 30 % - vendar se zdi, da Deutsche Bank ne stavi na to.

Več iz rubrike