Feng shui v poslovnem svetu

Čedalje več hongkonških, singapurskih in tajvanskih poslovnežev se pri odločanju za svoje pisarne, poslopja, trgovine in tovarne ravna po pravilih feng shuia.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Čedalje več hongkonških, singapurskih in tajvanskih poslovnežev se pri odločanju za svoje pisarne, poslopja, trgovine in tovarne ravna po pravilih feng shuia. Mnogi so prepričani, da feng shui lahko stopnjuje poslovno srečo ali pa ji hudo škoduje.

image_alt
Zakaj lažemo?

Da bi se torej izognili propadu podjetij ter si zagotovili učinkovito delovanje družb, bogastvo in uspeh, si na moč prizadevajo, da bi bili njihovi delovni in poslovni prostori v skladu z dobrim feng shuiem.

Zakaj feng shui?

Feng shui obdaja obroč mističnosti, saj je ena tistih metafizičnih ved, ki dajejo najizjemnejšo in najrazburljivejšo obljubo - ki je zapakirana v zavestno preureditev bivanjskega prostora, s katero je moč privabiti vso srečo, ki jo premore naša živa Zemlja. Z njim počasi prodiramo v skrita in neznana področja kitajskega simbolizma, božanskega in astrologije, saj zajema celoten spekter kitajske filozofije o človekovem odnosu z univerzumom in poudarja bistveno potrebo po skladnosti in ravnotežju.

Dober feng shui daje občutek ravnotežja, ki nato vodi k jasnemu razmišljanju in naposled k uspešnosti

Besedi feng in šui pomenita veter in vodo.

»Feng šui je veter, ki ga ne moreš razumeti, in voda je, ki je ne moreš zajeti..«

Združena veter in voda izražata moč naravnih tekočih elementov in njihov vpliv na površino krajine. Feng shui trdi, da sta Zemljino površino oblikovala veter in voda. Poudarja, da moramo živeti skladno z vetrovi in vodami Zemlje, da bi prvini lahko ustvarjali pretok pozitivne energije, ki bo delovala v naše dobro.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Feng shui, ki ga izvajamo danes, a so ga izvajali tudi v prejšnjih stoletjih, pravzaprav uči, kako zajeti či. Či je energija, življenjska sila, ki prežema človekov obstoj. Nastane, ko menih sede, meditira in pravilno diha; ko mojster kung fuja izvede odlično namerjen udarec; ko mojster umetnik ali kaligraf povleče potezo; nastaja pa tudi v naravi v blagem vijuganju vodnega toka ali v obliki gorovja.

Primeri uporabe feng shuia v poslovnem svetu danes

Najuglednejši zagovorniki feng shuia v Hongkongu so predsedniki Hongkonške banke. Vsi izvršni direktorji te izjemno uspešne banke poslujejo v prostorih, urejenih po nasvetih bančnih mojstrov feng shuia. Pomembne odločitve sprejemajo ob ugodnih datumih, stavbo pa varujeta dva leva, po pravilih feng shuia. Glavno poslopje v osrednjem predelu hongkonškega otoka ima neoviran pogled na pristanišče, kar varuje njegovo bogastvo. Banka je ozemlje darovala vladi pod pogojem, da ostane nepozidano. Hongkonška banka je torej najuglednejši porabnik hongkonških strokovnjakov feng shuia. Uslužbenci na najvišjih položajih vedno poskrbijo, da dobijo pomembnejše odločitve zeleno luč feng shuia.

image_alt
Tao te Ching

Uporaba feng shuia je tudi zelo očitna v trgovskih četrtih Taipeja. Obiskovalec takoj opazi, da so vogali stavb zaokroženi, zato ne porajajo in ne oddajajo strupenih puščic. Večina stavb ima vrtljiva vrata, ki naj bi pomagala ustvarjati dobro energijo či. V feng shuiu namreč velja, da je vrtenje dobro za či, saj zaustavi, omili in prijazno obarva njen tok ob vstopu v stavbo.

V največjih singapurskih in hongkonških hotelih obiskovalci opazijo, da so skoraj vsi veliki stebri ali masivni oporniki v preddverjih obdani z ogledali ali pa imajo zaobljene robove. Prav tako so velike rastline postavljene tako, da prikrivajo kote in izničujejo slab vpliv koničastih vogalov.

Delovanje feng shuia pravzaprav ni bilo nikoli zadovoljivo pojasnjeno. Poslovneži, ki verjamejo vanj, se ne trudijo razložiti vseh kako in zakaj. Sprejemajo ga kot starodavno umetnost. Zaupajo, da ustvarja dobre in slabe vibracije.

Slavna singapurska pisateljica Evelyn Lip, ki se poklicno ukvarja z arhitekturo, že vse življenje proučuje feng shui v povezavi s poslom. Prepričana je, da spodbuja estetski čut v arhitekturi. Trdi, da dober feng shui daje občutek ravnotežja, ki nato vodi k jasnemu razmišljanju in naposled k uspešnosti.

Vse to gre seveda pripisati osnovnim načelom feng shuia, načelom skladnosti in ravnotežja, pravih razmerij in pravilnih oblik, enakemu poudarjanju narave in okolja pa tudi prizadevanju po integraciji delov znotraj univerzuma.

Če temu dodamo še druge vidike kitajske filozofije, ki si veliko sposoja iz vraževernega ljudskega izročila in starodavne tradicije, dobimo »uveljavljen skupek dejavnosti«, ki pomenijo dober feng shui.

Vir_ Feng šui; Lillian Too

image_alt
Zakaj je spomin na strah vtisnjen v možgane?

Več iz rubrike