Zakaj je spomin na strah vtisnjen v možgane?

Zakaj neprijetne in strašljive izkušnje težje pozabimo, medtem ko se drugih dogodkov sčasoma vse težje spomnimo?
Fotografija: Zakaj se nam strah vtisne v spomin? Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Zakaj se nam strah vtisne v spomin? Foto: Getty Images/iStockphoto

Zakaj neprijetne in strašljive izkušnje težje pozabimo, medtem ko se drugih dogodkov sčasoma vse težje spomnimo?

Ekipa nevroznanstvenikov z Univerze za znanost in tehniko Tulane in Medicinske univerze Tufts je preučevala obliko strašnih spominov v čustvenem središču možganov (amigdala) in meni, da je našla odgovor na to vprašanje.

image_alt
Tao te Ching

Iz stanja mirovanja v stanje prebujenosti

Na kratko, raziskovalci so ugotovili, da stresni nevrotransmiter norepinefrin, znan tudi kot hormon noradrenalin, olajša procesiranje strahu v možganih tako, da spodbuja določeno populacijo zaviralnih nevronov v amigdali k ustvarjanju ponavljajočega se vzorca električnih razelektritev. Ta vzorec električnih izbruhov spremeni frekvenco nihanja možganskih valov v amigdali iz stanja mirovanja v prebujeno stanje, ki spodbuja nastanek spominov na strah.

Amigdala. Foto: Kateryna_Kon/stock.adobe
Amigdala. Foto: Kateryna_Kon/stock.adobe

Proces se pri posttravmatski motnji poruši

Raziskavo, ki je bila nedavno objavljena v reviji Nature Communications, sta vodila profesor celične in molekularne biologije na zasebni in raziskovalni univerzi Tulana Jeffrey Tasker, predstojnik katedre za nevroznanost in njegov doktorski študent Xin Fu.

Tasker je uporabil primer oboroženega ropa. »Če vas zadržijo z orožjem, možgani izločijo veliko stresnega nevrotransmiterja noradrenalina, kar spominja na adrenalin,« je pojasnil.

image_alt
Zakaj lažemo?

To spremeni vzorec električnega praznjenja v določenih tokokrogih v čustvenih možganih, v središču amigdale, kar možgane prestavi v stanje povečane prebujenosti, ki olajša nastanek spomina, spomina na strah, saj gre za strašljiv dogodek.

»Menimo, da je to isti proces, ki se pri posttravmatski stresni motnji poruši in povzroči, da ne morete pozabiti travmatičnih izkušenj.«

Strokovnjak Jeffrey Tasker je nedavno za preučevanje učinkov stresa na možgane prejel donacijo v višini 2,1 milijona dolarjev. Petletna štipendija Nacionalnega inštituta za zdravje Taskerju in njegovi ekipi na oddelku za celično in molekularno biologijo omogoča da raziščejo, kako signali stresa povzročajo spremembe v možganskem tokokrogu, možganski kemiji in vedenju.

image_alt
Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

Več iz rubrike