Aktualne omejitve za potovanje po evropskih državah

Evropske države so sprejele različne ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19. Katere pogoje morate izpolnjevali, da bi jih obiskali?
Fotografija: Dunaj, Avstrija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Dunaj, Avstrija. Foto: Shutterstock

Evropske države so sprejele različne ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19. Katere pogoje morate izpolnjevali, da bi jih obiskali? Na Euronews so objavili seznam držav z aktualnimi omejitvami.

Avstrija

Javno življenje v Avstriji je bilo do nedavnega povsem zaustavljeno, zdaj pa se država počasi odpira po regijah. Na Tirolskem, v Predarlski in na Gradiščanskem so začeli nastanitveni objekti ponovno obratovati, 17. decembra jim bodo sledile še zvezne države Salzburg, Štajerska, Koroška in Spodnja Avstrija. Na Dunaju se nastanitveni objekti odpirajo 20. decembra. V Zgornji Avstriji se splošno zaprtje zaključuje 17. 12. Takrat se lahko odprejo tudi nastanitveni objekti in gostinski obrati.

Vstop v državo je možen za prebolele, cepljene in tiste, ki predložijo negativen izvid na covid-19. Pred vstopom v Avstrijo je potrebna elektronska registracija, povsod po državi pa je treba upoštevati predpisane zaščitne ukrepe.

PC pravilo velja v nastanitvenih objektih, za vstop v gostinske obrate, pri prostočasnih in športnih dejavnostih, v kulturnih ustanovah, na gondolah in pri koriščenju storitev, pri katerih smo z drugimi osebami v neposrednem stiku.

image_alt
Plastika Skaza prehaja na šesturni delovnik

Bosna in Hercegovina

V državo lahko vstopijo vsi, ki predložijo potrdilo o cepljenju ali negativen izvid na PCR test, če so testiranje opravili najmanj 48 ur pred potovanjem. Na javnih mestih (notranjih in zunanjih) je obvezno nošenje zaščitne maske. Odprte so trgovine z živili, lekarne, restavracije, kavarne in večina drugih ponudnikov.

Hrvaška

Vsi potniki, ki prihajajo iz držav Evropske unije, ki so uvrščene na zeleni seznam, morajo ob prihodu na Hrvaško predložiti potrdilo o cepljenju ali negativen izvid PCR testa, ki je bil opravljen 48 ur ali manj pred prečkanjem meje. Če ne predložijo nobenega od navedenih dokumentov, morajo ob prihodu v državo za 10 dni v karanteno. Čas karantene si lahko skrajšajo, če se v vmesnem času testirajo s hitrim antigenskim ali PCR testom in je rezultat negativen.

Češka

Ob vstopu v državo je treba pokazati negativen rezultat testa za covid-19 ali potrdilo o cepljenju. Od 27. novembra dalje je vstop v državo prepovedan vsem, ki so v zadnjih dveh tednih preživeli več kot 12 ur v Južni Afriki, Zimbabveju, Bocvani, Mozambiku ali v Zambiji.

Praga, Češka. Foto: Shutterstock
Praga, Češka. Foto: Shutterstock

Slovaška

Na Slovaškem trenutno velja popolna zapora javnega življenja, ki naj bi se podaljšala do 16. decembra. V državo lahko vstopajo potniki, ki priložilo potrdilo o cepljenju ali negativni izvid na testiranje za covid-19. Popotniki naj bi svoj prihod napovedali z izpolnitvijo spletnega obrazca, ki je dostopen na spletni strani https://korona.gov.sk/ehranica/

Srbija

Tudi za vstop v Srbijo je treba priložiti potrdilo o cepljenju ali negativni izvid covid-19 testa. V nasprotnem primeru morajo iti obiskovalci v 10-dnevno karanteno. V restavracijah in lokalih strežejo na zunanjih površinah, v notranjih prostorih pa mora biti zagotovljena medsebojna razdalja med mizami.

image_alt
Nemčija: Kako pospešiti naložbe brez naraščanja državnega dolga?

Italija

Od 26. novembra dalje so zaradi pojava nove različice virusa prepovedani prihodi iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika in Namibije. Potniki iz drugih držav lahko vstopijo v Italijo, če priložijo potrdilo o cepljenju ali negativni izvid covid-19 testa. Za vstop v večino notranjih prostor je predvidena zelena vozovnica. Prehranjevanje na prostem je dovoljeno, prav tako so odprti hoteli. Ukrepi se od regije do regije spreminjajo glede na aktualne epidemiološke razmere.

Madžarska

Tudi na Madžarsko je možno priti, če obiskovalec predloži potrdilo o cepljenju ali negativni izvid na covid-19. Iz sosednjih držav (kamor spada tudi Slovenija) je možno priti brez posebnih epidemioloških omejitev. Maske je treba uporabiti na javnem prevozu in v bolnišnicah. Trgovine so odprte kot običajno.

Opozorilo: Za pripravo prispevka so bili uporabljeni zadnji razpoložljivi podatki po državah, vendar se lahko situacija zelo hitro spremeni, zato je treba pred načrtovanjem potovanja preveriti najnovejše veljavne omejitve.

Več iz rubrike