Plastika Skaza prehaja na šesturni delovnik

Plastika Skaza bo po preizkusni dobi šesturnega delovnika tega prenesla na večje število zaposlenih.
Fotografija: Plastika Skaza. Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Plastika Skaza. Foto: Uroš Hočevar

V velenjskem podjetju Plastika Skaza so šesturni delovnik za 20 zaposlenih poskusno uvedli že leta 2019. Zdaj so se odločili, da ga bodo nadgradili v fleksibilen delovni čas in ga uvedli za večje število zaposlenih. Kot so za STA povedali predstavniki podjetja, so izkušnje pokazale, da tak način dela pozitivno vpliva na zadovoljstvo, zavzetost in produktivnost zaposlenih.

Šesturni delovnik bodo sicer uvedli za tiste zaposlene, ki opravljajo bolj rutinska dela. Vsak zaposleni je najprej optimiziral svoje delo nato pa še delovni čas. S tem so opolnomočili delavce ter prenesli nanje odgovornost za opravljene naloge in organizacijo delovnega časa.

image_alt
Na Mont Blancu najdena zbirka dragocenih kamnov vredna 300.000 evrov

Kot so pojasnili v družbi, ki zaposluje približno 280 delavcev, je za podjetje pomembno, da je delo opravljeno, in ne število ur, ki jih zaposleni za to porabi. Dejali so, da so se s tem odmaknili od klasičnega načina razmišljanja. Ta narekuje osemurni delovnik in plačilo zaposlenih glede na prisotnost na delovnem mestu. Izbrane zaposlene bodo od zdaj naprej plačevali glede na opravljeno delo. Delavec se bo pri tem sam odločil, kako si bo organiziral opravljanje dela, so dodali.

Kljub novemu načinu dela pa bodo zaposleni v podjetju še naprej ostali prijavljeni v socialna zavarovanja za polni delovni čas. Sprememba prav tako ne bo vplivala na višino njihove plače. Tudi v pokoj bodo šli skladno s 40-urnim delovnim časom.

Plastika Skaza. Foto: Uroš Hočevar
Plastika Skaza. Foto: Uroš Hočevar

Šesturni delovnik kot novi trend?

Pozivi k uvedbi šesturnega delovnika so po Evropi v zadnjih letih čedalje glasnejši. V nekaterih državah, kot so Španija, Nizozemska in Francija, so tak način dela v nekaterih podjetjih že vpeljali. Odzivi s strani delavcev in vodstva podjetij so večinoma pozitivni. Zaposleni poročajo o večji stopnji zadovoljstva, saj imajo več časa zase in za družino, podjetja pa ugotavljajo, da je prišlo do povečanja produktivnosti.

image_alt
Najbolj nenavadna prenočišča po svetu

Med redkimi slovenskimi podjetji, ki so se odločila za ta korak, je tudi ljubljansko podjetje Donar, ki se ukvarja s trajnostnimi produkti iz odpadnih materialov. Za to potezo so se odločili predvsem z mislijo na dobrobit svojih delavcev. Dogajalo se je namreč, da so zaposleni obolevali za boleznimi, ki bi bile lahko povezane z delom.

Švedska je sicer ena prvih držav, ki je leta 2017 poskusno zagnala šesturni delovnik. Ugotovljeno je bilo, da je to izboljšalo produktivnost, zdravje in zadovoljstvo zaposlenih.

image_alt
Denar pomotoma nakazal tujcu in ga z velikim trudom dobil nazaj

Več iz rubrike