Na Mont Blancu najdena zbirka dragocenih kamnov vredna 300.000 evrov

Francoski alpinist je leta 2013 na Mont Blancu našel škatlo polno dragocenosti, ki naj bi pripadale enemu od potnikov davno strmoglavljenega letala.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Shutterstock

Francoski alpinist je leta 2013 ob vzponu na Mont Blanc nepričakovano naletel na škatlo, v kateri je bilo več sto dragih kamnov -  smaragdov, rubinov in safirjev. Ta je bila prej več desetletij zakopana na gori. Alpinist je najdbo ob prihodu v domovino skladno z zahtevami francoske zakonodaje predal policiji.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Pred kratkim so mu oblasti vrnile polovico dragocenih kamnov, skupna vrednost najdbe pa je bila ocenjena na 300.000 evrov. Drugo polovico najdbe je po neuspešnem poskusu, da bi odkrili njenega lastnika, prevzela lokalna oblast v Chamonixu. Eric Fournier, župan omenjene občine, je najditelja pohvalil za njegovo pošteno potezo, poroča BBC.

image_alt
Proizvajalec Mozartovih kroglic zaradi pandemije v stečaj

Dragocenosti naj bi pripadale potniku stroglavljenega letala iz leta 1966

Domneva se, da je škatla z dragocenimi kamni pripadala enemu od potnikov na krovu indijskega letala, ki je na Mont Blancu strmoglavilo pred pol stoletja. Na tem mestu je sicer prišlo do dveh letalskih nesreč. Prva se je zgodila leta 1950, v njej pa je umrlo 48 ljudi. Do druge nesreče je prišlo leta 1966. V goro je trčilo še eno letalo indijskega nacionalnega letalskega prevoznika. Takrat je bilo na krovu 117 potnikov. Oblasti predvidevajo, da so dragi kamni pripadali enemu od potnikov na drugem od strmoglavljenih letal.

Na vrhu gore so bili sicer najdeni tudi človeški ostanki in prtljaga. Leta 2012 so našli torbo z diplomatsko pošto iz Indije. V njej so bili časopisi, koledarji in osebno pismo iz leta 1966. V takratni letalski nesreči je življenje izgubil tudi fizik Homi J. Bhabha, ki velja za očeta indijskega jedrskega programa.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Več iz rubrike