Vinakoper prodira na afriški trg

V Vinakopru so prepričani, da bodo posebna istrska vina odlično popestrila številne domače ganske specialitete.
Fotografija: Borut Fakim, direktor podjetja Vinakoper. Foto: Jaka Jvancic/Delo
Odpri galerijo
Borut Fakim, direktor podjetja Vinakoper. Foto: Jaka Jvancic/Delo

Koprska vinska klet Vinakoper je naredila velik korak pri prodoru na afriški trg. V torek so namreč v Gano poslali prvo pošiljko svojih vrhunskih vin.

image_alt
Guinness zagnal projekt za zmanjšanje ogljičnega odtisa

Zgodovinski korak se je zgodil v okviru sodelovanja s podjetjem M&J Papala, katerega cilj je na afriških trgih predstaviti kakovostne in konkurenčne izdelke.

Rezultat sklenjenega dolgoročnega sodelovanja je naročilo zabojnika vrhunskih vin Vinakoper, ki je bil poslan v Gano. Po mnenju poznavalcev je druga najbolj naseljena afriška država zaradi stabilnega gospodarstva odlična vstopna točka na zahodnoafriški trg.

V Gano poslali širok nabor vrhunskih vin

Vinska klet Vinakoper je v zadnjem času zelo okrepila izvoz in hkrati prodirala na nove trge. Poleg tega, da izvaža v sosednje države in ostale članice Evropske unije, veliko pozornosti namenja azijskim državam, kot so Hongkong, Vietnam in Japonska, zdaj pa želijo prodreti še na afriško celino, navaja STA.

Foto: Tomi Lombar/Delo
Foto: Tomi Lombar/Delo

Direktor Vinakopra Borut Fakin je povedal, da so v Gano poslali širok nabor svojih vrhunskih vin in da s prvim naročilom šele testirajo novi trg.

Vinski trg, na katerem kraljujejo predvsem italijanski, južnoafriški, francoski in čilski proizvajalci, predstavlja okrog 30 odstotkov uvoženega alkohola. Po besedah predstavnika uvoznika Nana Marvyna Onda je ganski trg izjemno odprt in pripravljen na preizkušanje novosti, še navaja STA.

V Vinakopru so prepričani, da bodo posebna iskrska vina odlično popestrila številne domače ganske specialitete.

image_alt
Gault&Millau: Osem slovenskih restavracij prejelo naziv najboljših

Številna mednarodna priznanja

Vina koprske vinske kleti so sicer mednarodno prepoznavna že vrsto let. Njihov uspeh dokazujejo številna domača in mednarodna priznanja, ki jih je klet pridobila v zadnjih letih.

Podjetje je bilo ustanovljeno nekaj let prej, pod imenom VINO-KOPER pa je začelo delovati okrog leta 1951. Povpraševanje po vinih je hitro raslo, z njim pa tudi prvi izvozi refoška v Trst, nekaj let kasneje pa še v Nemčijo, Avstrijo, na Češko in Poljsko.  

Po letu 1981 je bilo ustanovljeno samostojno podjetje VINAKOPER, vino merlot pa je prejelo prvo zlato medaljo. V naslednjih letih so se vrstile številne mednarodne nagrade raznih svetovnih ocenjevanj: Vinistra, Mundus vini, Finger Lakes International Wine competition, Vinitaly, Mundial du Merlot, Muscats du Monde, Best of Alpe Adria, Prowein, Vinagora, Vinalies Paris, AWC Vienna, Decanter, Vino Slovenija, Vino Ljubljana, Sommelierska selekcija in druga.

»Istra ima svoj šarm, svoja čustva in številne lepote, ki so izražene v vinih Vinakoper,« je še zapisano na spletni strani podjetja.

image_alt
Francoska pivovarna zasnovala pivo modre barve

Več iz rubrike