Gault&Millau: Osem slovenskih restavracij prejelo naziv najboljših

Gault&Millau, eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije, je razglasil najboljše, kar na področju kulinarike v letu 2022 ponuja Slovenija.
Fotografija: Ana Roš, znana kuharska mojstrica, zaposlena v Hiši Franko. Foto: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Ana Roš, znana kuharska mojstrica, zaposlena v Hiši Franko. Foto: Voranc Vogel/Delo

Gault&Millau, eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije, je na nedavnem spletnem dogodku razglasil najboljše, kar na področju kulinarike v letu 2022 ponuja Slovenija.

Štiri kape, ki označujejo izredno kakovost in izjemnost restavracije oz. gostinca, so glede na lansko leto ohranili Gostilna pri Lojzetu iz Vipave, Hiša Denk iz Zgornje Kungote, Ošterija Debeluh iz Brežic, mariborska Restavracija Mak, ljubljanska Restavracija Strelec in Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu. Po pričakovanjih si je največje število točk izborila Hiša Franko. Prejela je kar 18 od 20 možnih točk.

image_alt
Proizvajalec Mozartovih kroglic zaradi pandemije v stečaj

Marko Pavčnik iz Restavracije Pavus prejemnik naziva šef leta

Poleg obstoječih sta štiri kape letos na novo prejeli restavraciji Šentjošta nad Horjulom in Restavracijo Pavus. V slednji je sicer zaposlen Marko Pavčnik, 'promotor divje hrane na Slovenskem', ki je v sklopu omenjenega izbora prejel laskavi naziv šef leta.

Za šefa prihodnosti je bil imenovan Filip Matjaž iz portoroške Restavracije COB, ki je znan po svojemu načinu kuhanja izven okvirjev. Naziv šef tradicije je pripadal Urošu Gorjancu iz Gostilne Krištof v Predosljah pri Kranju. Gostilna se ponaša po tem, da predstavlja povezavo med lokalnimi kmeti in pridelovalci vsega lokalnega, ekološkega in trajnostnega.

Marko Pavčnik iz Restavracije Pavus. Foto: Uroš Hočevar/Delo
Marko Pavčnik iz Restavracije Pavus. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Gault&Milla vsako leto podeljuje tudi naziv mladi talent. Letos sta to nagrado dobila kar dva šefa; Marko Magajne in Marko Vršič, oba iz iz Galerije okusov v Petrovčah.

Tudi kategorija najboljši POP je letos postregla z dvema zmagovalcema. Priljubljeni zbirališči sta ljubljanski Dvorni bar in kobariška Hiša Polonka. Vse odlike vrhunskega sommeliera in natakarja so letos prepoznali v Gregorju Krenu iz novomeške Hiše Fink, naziv najboljše slaščičarne pa je pripadel ljubljanski Zebra Patisseries.

image_alt
To so najdražja živila na svetu

Mira Šemić: Navdihujoče je opazovati predanost in strast nekaterih gostincev

Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, je na dogodku poudarila, da je bilo preteklo leto za gostince vse prej kot enostavno. Dodala je, da je bilo zato še toliko bolj navdihujoče opazovati predanost in strast, s katerima nekateri 'neumorno premikajo meje v svetu gastronomije'. Ob podelitvi nagrad je vse gurmane pozvala, naj zajamejo življenje z največjo žlico in uživajo v odkrivaju vsega, kar ponuja Slovenija.

Pomen gastronomije je poudarila tudi v. d. direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Ilona Stermecki. »Gastronomija je bistven in komplementaren del vsake turistične ponudbe in lahko pomembno prispeva k uresničevanju ciljev desezonalizacije, razpršitve turističnih tokov in višje dodane vrednosti v slovenskem turizmu. Prav gastronomija nudi tudi veliko možnosti in izzivov za oblikovanje novih, trajnostnih, pogosto tudi inovativnih produktov,« je dejala.

Celoten nabor odličnih gostincev in gastronomskih zakladov Slovenije bo znan v drugi polovici marca, ko izide letošnji vodnik, ki ga je tudi tokrat partnersko podprla STO.

image_alt
Najdražje restavracije z Michelinovimi zvezdicami

Več iz rubrike