To so najdražja živila na svetu

Na seznamu najdražjih živil na svetu so izjemne in redke specialitete; od belih tartufov do žafrana. Kolikšne cene dosegajo?
Fotografija: Beli tartufi veljajo za pravo poslastico. Foto: Grinzane Cavour/AFP - International News Agency
Odpri galerijo
Beli tartufi veljajo za pravo poslastico. Foto: Grinzane Cavour/AFP - International News Agency

Za tiste, ki uživajo v odličnih jedeh in najboljši kakovosti, je Luxury Columnist sestavil seznam najdražjih živil na svetu.
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Gobe Matsutake


Za pol kilograma najdražjih gob na svetu boste plačali približno 1000 evrov. Te japonske gobe imajo značilno sladek a pikanten okus, ki prevzame vsakega gurmana.

Eden od razlogov za tako visoko ceno gob je, da so te redke, saj borova ogorčica uničuje njihov naravni habitat. Gobo Matsutake nabirajo le enkrat letno, letni pridelek pa je manjši od 1000 ton. Poznavalci priporočajo, da se pri pripravi gobe čim manj začini, saj pride tako do izraza njihov značilni okus.
 

Žafran


Cena žafrana se giblje od 4200 do 9000 evrov za pol kilograma, zato ga upravičeno uvrščamo med najdražje začimbe na svetu. Razlog se skriva v tem, da je za izdelavo enega kilograma žafranove začimbe potrebnih 75.000 cvetov žafrana, pojasnjujejo poznavalci.
Žafrani cvetijo enkrat na leto. Foto: Hanc Marjana/Delo
Žafrani cvetijo enkrat na leto. Foto: Hanc Marjana/Delo

Pravi žafran cveti le en teden na leto, obiranje pa je delovno intenziven proces.  Zaradi njegovega značilnega bogatega okusa se ga največkrat uporablja v rižotah ali v marinadi za ribe.
 

Riba Fugu (riba napihovalka)


Porcija strupene japonske specialitete stane 400 evrov. Riba vsebuje strup, ki je lahko smrtonosen, če ta ni pripravljena na pravilen način. Pripravljajo jo lahko le posebej za to izučeni kuharski mojstri. Riba naj bi imela poseben blag okus in žvečljivo konsistenco.
 

Beli tartufi


Seznam najdražjih živil na svetu ne bi mogel biti popoln brez tartufov.

Črni tartufi so znani kot črni diamanti, vendar so beli tartufi še dražji od njih. Te prestižne gobe najdemo predvsem na območju Piemonta in Toskane v Italiji, v manjšem obsegu pa rastejo tudi v Istri in celo na Balkanu. Za iskanje tartufov uporabljajo divje prašiče ali posebej za to šolane pse pasme Lagotto Romagnolo.
image_alt
Najbolj luksuzni vlaki na svetu

Sveži beli tartufi stanejo okoli 3000 evrov na kilogram, pri večjih primerkih pa cena na gram hitro poleti v nebo. Cena je sicer odvisna od povpraševanja znotraj sezone. Kuharji zaradi visoke cene in intenzivnega okusa bele tartufe uporabljajo v zelo zmernih količinah.
 

Wagyu govedina


Sočna in nežna japonska govedina je dolgo časa veljala za nedosegljiv užitek, saj so oblasti njen izvoz prvič odobrile šele leta 2010. Posebnost teh japonskih steakov je, da gre za meso deviških krav. Cena za to govedino znaša približno 340.000 evrov.
Postrv s postrvjim kaviarjem.<br />
Foto Špela Ankele/Delo
Postrv s postrvjim kaviarjem.
Foto Špela Ankele/Delo

Kaviar


Kaviar ima tako visoko ceno zato, ker je treba jajca ribe jeseter pobrati ročno.

Kaviar Osetra in Beluga iz Kaspijskega morja sta dve najbolj redki in najbolj cenjeni vrsti kaviarja. Najdražji kaviar je sicer Strottarga Biaco iz albino ribjih jajc, ki je posut z 22-karatnim zlatom. Cena žličke tega prestižnega kaviarja stane 31.000 evrov. Na splošno velja, da bolj kot je kaviar blede barve, višja je cena zanj, pravijo poznavalci.
 

Modroplavuti tun


Na vrhu seznama najdražjih živil na svetu je modroplavuti tun. Cena zanj lahko doseže več kot 8000 evrov na kilogram. Januarja 2020 so 270-kilogramskega modroplavutega tuna na ribiški tržnici v Tokiu prodali za osupljivih 1,5 milijona evrov.
image_alt
Najbolj luksuzni hoteli na svetu

Modroplavuti tun ima mesnato teksturo in nežen okus. Zaradi prelova so južni, atlantski in pacifiški modroplavuti tuni zelo ogroženi.

Več iz rubrike