Francoska pivovarna zasnovala pivo modre barve

Pivovarne že nekaj časa skušajo doseči nenavadne odtenke pijač, ki so izdelane na osnovi hmelja. Tokrat jim je uspelo.
Fotografija: Pivo blagovne znamke »Line« je rezultat povezovanja med podjetjem, ki želi popularizirati alge kot prehransko dopolnilo, in bližnjo pivovarno, ki je iskala načine, kako narediti svoje pijače bolj prepoznavne. Foto: Hoppy Urban Brew
Odpri galerijo
Pivo blagovne znamke »Line« je rezultat povezovanja med podjetjem, ki želi popularizirati alge kot prehransko dopolnilo, in bližnjo pivovarno, ki je iskala načine, kako narediti svoje pijače bolj prepoznavne. Foto: Hoppy Urban Brew

Francoska pivovarna je pričela od drugih proizvajalcev piva izstopati po tem, da za obarvanje piva uporablja alge z naravnim pigmentom, zaradi česar se to obarva v modro barvo. Pivo pod blagovno znamko »Line« je rezultat povezovanja med podjetjem, ki želi popularizirati alge kot prehransko dopolnilo, in bližnjo pivovarno, ki je iskala načine za povečanje prepoznavnosti svojega piva, navaja Euronews.

image_alt
Inflacija: Gospodinjstva v Veliki Britaniji pod velikim pritiskom

Sebastien Verbeke, soustanovitelj pivovarne Hoppy Urban Brew (HUB) s sedežem v mestu Roubaix, je povedal, da vzbuja modro pivo s strani javnosti veliko pozornosti. HUB naj bi že delal na povečanju obsega proizvodnje, potem ko je bilo v zadnjih treh mesecih leta 2021 razprodanih 1500 steklenic piva znamke Line. Tudi v letu 2022 se nakazuje veliko povpraševanja po njem.

Pivo, ki je modro obarvano. Foto: Hoppy Urban Brew
Pivo, ki je modro obarvano. Foto: Hoppy Urban Brew

Kako se pivo obarva v modro?

Modri odtenek izvira iz spiruline, agle, ki jo v bazenih goji podjetje Etika Spirulina v Lilleu v severni Franciji. Fikocianin, sestavina spiruline, ki daje pivu modro barvo, se pijači doda med postopkom varjenja. Pivovarne se že nekaj časa trudijo doseči nenavadno obarvanost pijačah, izdelanih na osnovi hmelja. Mnogi, ki so v proizvodni proces pred tem vključiti spirulino, so na koncu dobili zeleno barvo zaradi rumenkastega odtenka alkohola. Tokrat je drugače, saj daje modra barva pivu povsem drugačno noto, s čimer je ustvarjena nova tržna niša.

image_alt
Bivanje v plavajočih hišah kot nov trend na Nizozemskem in po svetu

Pivo lahkotnega okusa s pridihom citrusov

Mathilde Vanmansart, ki je zaposlena v pivovarni, je ob degustaciji pravkar zvarjenega piva Line, to opisala kot lahkotno, z okusom po hmelju in s pridihom citrusov. Edini dokaz, da so vanj dodali alge, pa je bila njegova značilna modra barva. Xavier Delannoy, lastnik kmetije, na kateri pridelujejo spirulino, pojasnjuje, da je pivovarna po več testnih serijah zasnovala mešanico, ki je pritegnila kupce, navaja Euronews. Odkar je bila zadnja serija razprodana, je bilo zaradi naraščajočega povpraševanja potrebno proizvesti večje količine piva, kar je za podjetje vsekakor spodbudna novica tudi za v prihodnje.  

image_alt
Podjetje Tehnix prejelo nagrado za hrvaško inovacijo leta

Več iz rubrike