Inflacija: Gospodinjstva v Veliki Britaniji pod velikim pritiskom

Po podatkih angleške centralne banke (BoE) hitro naraščajoče cene povzročajo največji enoletni padec razpoložljivega dohodka v najmanj 30 letih.
Fotografija: Foto: Eric Vidal / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Eric Vidal / Reuters

Medtem ko je inflacija v Veliki Britaniji dosegla najvišjo vrednost v zadnjih 30 letih, so mnoga britanska gospodinjstva prisiljena k 'zategovanju pasov'. Tedenski izdatki za hrano in gorivo so se že povečali, 1. aprila pa naj bi se za več kot 50 odstotkov na letni ravni zvišali tudi računi za energijo.

image_alt
ECB: Potencialno zvišanje obrestnih mer ob koncu leta 2022

Vse to pa se dogaja ob naraščajočih obrestnih merah, ki naj bi postopno znižale visoko stopnjo inflacije. Angleška centralna banka je namreč v začetku februarja že drugič dvignila obrestne mere na 0,5 odsotne točke, o čemer smo že pisali.

Preveč je vsega naenkrat

Nicola Frape zvečer po službi izklopi ogrevanje in se s hčerko ter plastenko tople vode stisne pod odejo. Pravi, da je dodajanje plasti ne stane nič, ogrevanje pa izčrpava njen bančni račun, ki ga je že tako prizadela inflacija, povzema Reuters. 38-letna negovalka se je odpovedala določenim nenujnim ugodnostim, saj se računi za hrano in gorivo v Veliki Britaniji povečujejo.

Negovalka Nicola Frape, Velika Britanija, 17. februar 2022. Foto: John Sibley / Reuters
Negovalka Nicola Frape, Velika Britanija, 17. februar 2022. Foto: John Sibley / Reuters
Frapejeva je le ena izmed milijonov Britank in Britancev, ki so običajno finančno preskrbljeni in se soočajo s krizo povečevanja življenjskih stroškov. Hitro naraščajoče cene povzročajo po podatkih BoE največji enoletni padec razpoložljivega dohodka, prilagojenega za inflacijo, v najmanj 30 letih.

Po desetletju stagnacije življenjskega standarda in v nasprotju z obljubami predsednika vlade Borisa Johnsona o gospodarstvu z visokimi plačami se Otočani pripravljajo na to, da bodo aprila njihove finance še bolj prizadete. Takrat se bodo namreč računi za energijo povečali za 54 odstotkov na približno 2400 evrov na leto za gospodinjstvo, navaja Reuters.

image_alt
Rekordno visoka inflacija v Veliki Britaniji

Frapejeva je pojasnila, da so se izdatki za hrano in bencin že povečali za 24 evrov na teden. S 14-letno hčerko sta morali omejiti vožnjo z avtomobilom, da bi si nabrali nekaj prihrankov za april. »Preveč je vsega naenkrat,« je negovalka potožila Reutersu in dodala: »Aprila bo pritisk še večji.«

Inflacija povsod po svetu

Stopnja inflacije cen življenjskih potrebščin v Veliki Britaniji je v 12 mesecih do januarja dosegla 5,5 odstotka, kar je največ po letu 1992, ko je gospodarstvo občutilo posledice razcveta porabe konec 80. let, ki so ga spodbudili znižanje davkov s strani Margaret Thatcher in visoki plačilni dogovori. Aprila naj bi indeks cen življenjskih potrebščin dosegel sedem odstotkov. BoE meni, da se bo nato začel umirjati, vendar bo čez eno leto še vedno nad petimi odstotki.

Inflacija v ZDA je že presegla sedem odstotkov in je najvišja od začetka osemdesetih let, v evroobmočju pa je januarja dosegla rekordnih 5,1 odstotka. Pritisk povpraševanja po višjih plačah in nevarnost, da se bo zaradi tega samodejno povečevala visoka inflacija, je za BoE velika skrb, navaja Reuters. Guverner Andrew Bailey je ta mesec izzval proteste sindikatov, ko je pozval k zadržanosti pri pogajanjih o plačah.

image_alt
Padli so Netflix, S&P 500, Nasdaq in bitcoin; je to pok balona?

Nacionalni inštitut za ekonomske in socialne raziskave (NIESR) ocenjuje, da bi lahko kombinacija aprilskega povišanja davka na plače in višje inflacije povzročila kar 30-odstotno povečanje revščine v petem največjem gospodarstvu na svetu.

Ali bi vlada morala storiti več?

Britanska vlada upa, da bo kriza, ki je sicer močna, kratkotrajna. Neodvisno svetovalno podjetje Capital Economics meni, da bi se lahko razpoložljivi dohodek gospodinjstev, prilagojen za inflacijo, okrepil že v začetku leta 2023, saj se bo inflacija znižala hitreje kot pričakuje BoE, brezposelnost pa bo ostala nižja.

Prazne police v ameriški trgovini, 9. januar 2022. Foto: Sarah Silbiger / Reuters
Prazne police v ameriški trgovini, 9. januar 2022. Foto: Sarah Silbiger / Reuters

Rebecca McDonald, višja ekonomistka pri fundaciji Joseph Rowntree, ki se ukvarja z vprašanji revščine, pa je dejala, da bo leto 2022 verjetno pustilo trajne posledice za revnejša gospodinjstva, tudi če se bo inflacija močno znižala.

»To bo veliko bolj dolgoročno vprašanje, saj bo letošnje leto izjemno težko,« je dejala McDonaldova in napovedala, da se bo veliko družin letos zateklo k zadolževanju ali zamudam. Frapejeva meni, da bo morala vlada kmalu storiti več: »Mislim, da je res žalostno, da se ljudje borijo za preživetje. Delajo toliko ur in se izčrpavajo, a še vedno ne morejo preživeti. Nekaj se mora spremeniti.«

image_alt
Gospodarska napoved za leto 2022

Več iz rubrike