Rekordno visoka inflacija v Veliki Britaniji

Inflacija v Združenem kraljestvu je dosegla skoraj 30-letno najvišjo vrednost, kar pritiska na Otoško centralno banko in gospodinjstva
Fotografija: Britanski predsednik vlade Boris Johnson (drugi z leve) in britanski finančni minister Rishi Sunak (tretji z leve), 27. oktober 2021. Foto: UK Parliament / Jessica Taylor / Reuters
Odpri galerijo
Britanski predsednik vlade Boris Johnson (drugi z leve) in britanski finančni minister Rishi Sunak (tretji z leve), 27. oktober 2021. Foto: UK Parliament / Jessica Taylor / Reuters

Decembra se je inflacija v Veliki Britaniji zvišala hitreje od pričakovanj in dosegla najvišjo vrednost v skoraj 30 letih. To je še okrepilo pritisk na življenjski standard in spodbudilo centralno banko Združenega kraljestva (BoE) k ponovnemu zvišanju obrestnih mer. Tako kot drugod po svetu se tudi na Otoku prebivalci soočajo z vse višjimi življenjskimi stroški in cenami energentov, medtem ko je rast plač precej počasnejša.

Kaj pravijo finančni trgi?

Letna stopnja inflacije se je z novembrskih 5,1 odstotka v decembru zvišala na 5,4 odstotka, kar je največ po marcu leta 1992, je sporočil britanski Urad za nacionalno statistiko (ONS). Ekonomisti, ki jih je anketirala novinarska agencija Reuters, so sicer pričakovali dvig na 5,2 odstotka. Finančni trgi zdaj predvidevajo več kot 90-odstotno verjetnost, da bo BoE 3. februarja zvišala glavno obrestno mero na pol odstotne točke.

Inflacija. Foto: Shutterstock
Inflacija. Foto: Shutterstock
Prejšnji mesec je BoE sicer postala prva večja centralna banka na svetu, ki je po začetku pandemije covida-19 zaostrila svojo monetarno politiko. »Angleška centralna banka se je že prej počutila nelagodno glede svoje naravnanosti denarne politike. Današnja presenečenja navzgor, tako pri skupni kot pri osnovni inflaciji, ji zagotovo ne bodo pomagala,« je včeraj, 19. januarja, za Reuters dejal Ambrose Crofton, globalni tržni strateg pri družbi J.P. Morgan Asset Management.

Donosi dvoletnih britanskih državnih obveznic, ki so občutljivi na pričakovanja finančnih trgov glede obrestnih mer, so se približali najvišji ravni po letu 2011. Inflacija se je sicer močno zvišala v večini razvitih gospodarstev, kar je posledica svetovne rasti cen energentov in težav v dobavnih verigah.

Ali je to že vrh?

Zdi se, da je BoE zaskrbljena, bolj kot ameriška centralna banka (Fed) ali Evropska centralna banka (ECB), da bodo pomanjkanje delovne sile in pritiski na plače povzročili, da se bo inflacija počasi umikala, ko bodo neposredni cenovni pritiski minili, navaja Reuters. Statistiki ONS so navedli, da je povečanje števila primerov okužb z omikron različico koronavirusa zanemarljivo vplivalo na inflacijo.

image_alt
Inflacija v ZDA dosegla najvišjo stopnjo od leta 1982

Namesto tega so inflacijo v Veliki Britaniji decembra povečale predvsem cene hrane ter gostinskih in gospodinjskih izdelkov. Medtem so cene goriva, ki so bile glavni dejavnik v prejšnjih mesecih, ostale na nedavno doseženih najvišjih ravneh. »To ni le dodaten dokaz, da inflacija postaja endemična in ne prehodna, ampak tudi slaba napoved za gospodinjstva, ki se bodo spomladi soočila z večkratnim povečanjem življenjskih stroškov,« je dejala Kitty Ussher, glavna ekonomistka pri britanski poklicni organizaciji Inštitut za direktorje.

Sicer se pričakuje, da bo britanska inflacija dosegla vrh aprila, ko se bodo regulirani računi gospodinjstev za energijo povečali za približno 50 odstotkov. Prejšnji mesec je BoE napovedala, da bo inflacija dosegla višek pri približno šestih odstotkih, zdaj pa nekateri ekonomisti menijo, da je bolj verjetno, da bo dosegla sedem odstotkov.

Problem za vlado

Britanski predsednik vlade Boris Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: Getty Images / AFP
Britanski predsednik vlade Boris Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: Getty Images / AFP
Naraščajoča inflacija se spreminja tudi v politični problem za vlado premiera Borisa Johnsona, ki se sooča s pozivi opozicije in dobrodelnih organizacij. Pozivajo ga k izravnavi povišanja računov za energijo, do katerega prihaja hkrati z zvišanjem davka na plače za financiranje višjih izdatkov za zdravstvo in socialno varstvo.

»Razumem pritiske, s katerimi se ljudje soočajo zaradi življenjskih stroškov, in še naprej bomo prisluhnili njihovim pomislekom,« je glede podatkov o inflaciji dejal britanski finančni minister Rishi Sunak. Sredini podatki so pokazali, da se je osnovni indeks cen življenjskih potrebščin, ki ne vključuje bolj nestanovitnih cen hrane, energije, alkohola in tobaka, z novembrskih 3,9 odstotka povečal na rekordnih 4,2 odstotka.

image_alt
ECB o tem, kdaj bi se lahko zvišala ključna obrestna mera

Inflacija cen na drobno, starejše merilo, za katerega ONS pravi, da ni več natančno, vendar ga vlada in podjetja še vedno pogosto uporabljajo, pa se je s 7,1 odstotka povečala na 30-letno najvišjo vrednost 7,5 odstotka. Inflacija proizvodnih cen je pokazala negotove znake, da so stroškovni pritiski morda dosegli vrhunec, saj se je novembra znižala z 9,4 odstotka na 9,3 odstotka. Znižala se je tudi inflacija stroškov, ki jih proizvajalci plačujejo za material in energijo, in sicer s 15,2 odstotka na 13,5 odstotka.

Več iz rubrike