Inflacija v ZDA dosegla najvišjo stopnjo od leta 1982

Cene življenjskih potrebščin v ZDA so se lani decembra na letni ravni zvišale za sedem odstotkov, kar je največ v zadnjih štirih desetletjih.
Fotografija: Sveže natisnjeni 20 dolarski bankovci, 20. julij 2018. Foto: Eva Hambach / AFP
Odpri galerijo
Sveže natisnjeni 20 dolarski bankovci, 20. julij 2018. Foto: Eva Hambach / AFP

Decembra lani je inflacija v ZDA že sedmič zapored presegla pet odstotkov, kar je hud udarec za trenutno administracijo in ameriško centralno banko. Cene blaga in storitev v ZDA se namreč še naprej zvišujejo po stopnjah, ki jih v zadnjih desetletjih še ni bilo.

Kaj je povzročilo tako visoko inflacijo v ZDA?

Novica je udarec za administracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna in ameriško centralno banko (Fed). Slednja je sicer do nedavnega označevala naraščajoče cene kot »prehoden« pojav, ki so ga povzročile predvsem težave v dobavni verigi, ki jih je sprožila pandemija. Ameriško ministrstvo za delo je včeraj sporočilo, da se je indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) prejšnji mesec v primerjavi z novembrom povečal za pol odstotne točke, decembra 2020 pa za sedem odstotkov, navaja The Guardian.

image_alt
ECB o tem, kdaj bi se lahko zvišala ključna obrestna mera

K višji stopnji inflacije v ZDA so največ prispevale cene stanovanj ter rabljenih avtomobilov in tovornjakov, ki so se v primerjavi z novembrom zvišale za 0,4 in 3,5 odstotka. Še naprej so se zviševale tudi cene hrane, čeprav 0,5-odstotni skok cen ni tako velik kot zvišanja v prejšnjih mesecih.

Težave v dobavni verigi še vedno vztrajajo. Foto: Christinne Muschi / Reuters
Težave v dobavni verigi še vedno vztrajajo. Foto: Christinne Muschi / Reuters

Motnje v svetovni dobavni verigi, ki jih je povzročila pandemija, še vedno povzročajo pomanjkanje in zvišujejo cene blaga, od avtomobilov do mesa in pohištva. Novembra je povprečna cena rabljenega vozila v ZDA znašala 25.350 evrov, kar je 39 odstotkov več kot pred letom dni.

V boju z inflacijo bodo dvignili obrestne mere

Fed se zdaj pripravlja na dvig obrestnih mer, da bi zajezil inflacijo, in je nakazal, da bo v letošnjem letu obrestne mere predvidoma zvišal trikrat, morda prvič že marca. Fed je inflacijo prenehal označevati kot »prehodno«, v torek pa je predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell v ameriškem kongresu povedal, da je čas, da se Fed odmakne od izrednih pandemičnih ukrepov, poroča The Guardian.

image_alt
Kriza v globalnih dobavnih verigah bi se lahko vlekla še dve leti

»Kar imamo zdaj, je neskladje med povpraševanjem in ponudbo. Imamo zelo močno povpraševanje na področjih, kjer je ponudba omejena,« je dejal Powell in dodal: »Če bomo videli, da inflacija na visoki ravni vztraja dlje od pričakovanj in bomo morali sčasoma bolj zvišati obrestne mere, bomo to tudi storili.«

Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell. Foto: Graeme Jennings / AFP
Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell. Foto: Graeme Jennings / AFP
Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je na novinarski konferenci nedavno pojasnila, da uprava sicer pričakuje povišane podatke in da v prihodnjih mesecih pričakuje »zmerno« mesečno inflacijo. Nekateri napovedovalci pričakujejo, da se bo inflacija do konca leta približala bolj značilnim vrednostim.

Psakijeva meni, da zgodovinsko zvišanje cen nakazuje, da mora kongres sprejeti Bidnov zakon o podnebnih spremembah in mreži socialne varnosti, ki se je znašel v slepi ulici, pojasnjuje The Guardian. »Še naprej si prizadevamo, da bi v sodelovanju s kongresom zmanjšali stroške za Američane,« je dejala Psakijeva in dodala: »Zato si želimo, da bi bil zakon Build Back Better sprejet.«

image_alt
Biden bo pomagal pri pravočasni dostavi božičnih daril

Več iz rubrike