Gospodarska napoved za leto 2022

Michael Weidokal se ukvarja s preučevanjem svetovnega gospodarstva. Kaj nam bo glede na njegove napovedi prineslo leto 2022?
Fotografija: Michael Weidokal, globalni ekonomist, futurist ter izvršni direktor in ustanovitelj International Strategic Analysis. Foto: osebni arhiv
Odpri galerijo
Michael Weidokal, globalni ekonomist, futurist ter izvršni direktor in ustanovitelj International Strategic Analysis. Foto: osebni arhiv

Gospodarstvo se je v teh dveh letih, odkar traja pandemija, dodobra pretreslo. Nekatere gospodarske panoge so se v tam obdobju znašle na robu obstanka, nekatere so se uspele prilagoditi novim razmeram, spet druge pa so doživele razcvet. Leto 2021 je bilo v številnih pogledih za gospodarstvo boljše od leta 2020, vseeno pa so nekatere panoge še v precejšnjem krču. Prav tako predstavlja novo grožnjo hitra rast cen.

Nihče ne more napovedati, kaj točno se bo dogajalo v letu 2022. Vseeno lahko strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s spremljanjem svetovnega gospodarstva, podajo na podlagi preteklih vzorcev najbolj realno oceno. Mednje zagotovo spada Michael Weidokal. Je namreč globalni ekonomist, futurist ter izvršni direktor in ustanovitelj International Strategic Analysis, globalnega podjetja, ki se ukvarja s preučevanjem globalnega gospodarstva in geopolitike. V sklopu svojih pristojnosti zagotavlja nekaterim največjim podjetjem in vladam na svetu napovedi, kaj se bo z gospodarstvom dogajalo v prihodnje. Svoje napovedi za leto 2022 je strnil na spletni strani Cleveland.

image_alt
Najmočnejše valute na svetu

Svet se bo naučil živeti s covidom-19

V času pandemije smo se naučili, da je njeno širjenje nemogoče ustaviti. Pojavljajo se namreč vedno nove različice, od katerih se vsaka prenaša še nekoliko hitreje. Weidokal je zato prepričan, da bodo vlade v tem letu počasi začele popuščati z ukrepi.

»Svet bo končno opustil svoje poskuse, da bi popolnoma zaustavil širjenje covida-19. Naučili se bomo živeti s tem virusom, podobno kot živimo z gripo,« je dejal Weidokal.

Gospodarsko okrevanje se bo upočasnilo

Weidokal napoveduje, da bo tudi v letu 2022 gospodarstvo še naprej okrevalo, vendar pa naj bi se splošna gospodarska rast v večini delov sveta upočasnila. Leta 2021 je bila v primerjavi z letom 2020 zaznana precejšnja gospodarska rast, medtem, ko bo okrevanje z leta 2021 na 2022 bolj zmerno, meni Weidokal.

Foto: TINGSHU WANG/Reuters
Foto: TINGSHU WANG/Reuters

Motnje v dobavni verigi bodo vztrajale

Motnje v dobavni verigi so bile pomembne povzročiteljice številnih težav v gospodarstvu v letu 2021. Weidokal napoveduje, da bodo številni dejavniki, ki so povzročili ta trend, vztrajali še v večjem delu novega leta. Tako bodo tovrstne motnje še naprej povzročale velike težave za podjetja in potrošnike.

Še naprej velik problem pomanjkanje delovne sile

Weidokal svoje stranke že 20 let opozarja, da postaja pomanjkanje delovne sile čedalje večji globalni problem. S pojavom pandemije je postala ta težava še posebej izrazita. Razlog je v upadu števila delovno sposobnega prebivalstva in v spremenjenem odnosu do dela, ki se kaže predvsem pri mlajših generacijah.

image_alt
Zaradi inflacije zaskrbljeni celo milijonarji

Inflacija še vedno na visoki ravni

Weidokal je dejal, da bodo visoke cene vztrajale vsaj še v prvi polovici leta 2022. Še vedno bo namreč prihajalo do motenj v dobavni verigi, pomanjkanja ustrezne delovne sile in posledično visokih cen surovin. Do konca leta 2022 naj bi pritiski na višanje cen začeli popuščati.

Višje obrestne mere

Vodilne centralne svetovne banke sicer niso imela namena dvigniti obrestne mere v bližnji prihodnosti, vendar pa jim na koncu zaradi naraščajoče inflacije ne bo preostalo drugega. Do višanja obrestnih mer bo zato prišlo prej, kot je bilo pričakovano. Ameriška centralna banka naj bi se tako že pripravila na zvišanje treh obrestnih mer.

Še večja razhajanja med ZDA in Kitajsko

Weidokal napoveduje, da bo prišlo v letu 2022 še do večjih razhajanj med ZDA in Kitajsko. Največji razkoli med njima bodo geopolitične narave. Vprašanja, kot sta Tajvan in krepitev kitajske mornarice, bodo predstavljala velik izziv za ZDA.

image_alt
ZDA: Število odpuščenih delavcev na izjemno nizki ravni

Več iz rubrike