Najmočnejše valute na svetu

Predstavljamo vam najmočnejše denarne enote različnih držav, ki so dragocenejše od ameriškega dolarja.
Fotografija: Švicarski frank, britanski funt, evro, ameriški dolar. Foto: Kacper Pempel / Reuters
Odpri galerijo
Švicarski frank, britanski funt, evro, ameriški dolar. Foto: Kacper Pempel / Reuters

Denar je v svoji zgodovini prehodil dolgo pot; od blagovne menjave do papirja. Pomen menjave in vrednosti se je zasidral v zapletenost svetovnih finančnih sistemov. Denar je danes sredstvo, ki omogoča svetovno trgovino in je glavno merilo bogastva. Ena najbolj znanih valut na svetu je ameriški dolar, v nadaljevanju pa vam bomo predstavili valute, ki so od dolarja močnejše.

Foto: Olivier Le Moal / Shutterstock
Foto: Olivier Le Moal / Shutterstock
Ameriški dolar (USD) je sicer 10. najmočnejša oziroma najdragocenejša valuta na svetu, navaja spletna stran LuxuryColumnist. USD prav tako velja za glavno rezervno valuto na svetu, saj so nanj vezne različne druge valute. Vrednost dolarja se je sicer v zadnjih letih znižala v primerjavi z evrom in drugimi valutami, kar je deloma posledica eksplozije državnega dolga. Spodaj prikazane vrednosti valut se sicer lahko dnevno spreminjajo.

9. Švicarski frank (CHF)

Menjalni tečaj: 1 CHF = 0,97 EUR = 1,09 USD

Švicarski frank, ki ga poznavalci označujejo kot varno valuto, je nacionalna valuta Švice in Lihtenštajna. Dragocen je na deviznem trgu, saj predvsem ohranja svojo vrednost in je manj nestanoviten, če se trg hitro spremeni.

image_alt
Najvišje nagrade za poslovno uspešnost vseh časov

8. Evro (EUR)

Menjalni tečaj: 1 EUR = 1,13 USD

Evro je zakonito plačilno sredstvo in uradna valuta različnih držav Evropske unije in je druga najbolj priljubljena valuta, s katero se trguje. Leta 2002 so bili izdani evrski bankovci in kovanci. Evro je nadomestil 12 nacionalnih valut, kar je privedlo do najpomembnejše zamenjave denarja v zgodovini.

7. Kajmanski dolar (KYD)

Menjalni tečaj: 1 KYD = 1,06 EUR = 1,20 USD

Skupina Kajmanskih otokov je britansko čezmorsko ozemlje, ki ga zaradi ohlapnih davčnih obveznosti pogosto označujejo kot davčno oazo.

6. Gibraltarski funt (GIP)

Menjalno razmerje: 1 GIP = 1,19 EUR = 1,35 USD

Gibraltar, ki se nahaja na Iberskem polotoku, je prav tako znan kot britansko čezmorsko ozemlje. Gibraltarska valuta je tesno povezana z britanskim funtom šterlingom, saj ima enako valutno vrednotenje in se gibljeta v razmerju 1:1.

image_alt
Evrski bankovci bodo dobili novo podobo

5. Britanski funt šterling (GBP)

Menjalni tečaj: 1 GBP = 1,19 EUR = 1,35 USD

Britanski funt šterling oziroma neuradno samo funt, je znan kot najstarejša valuta na svetu.

4. Jordanski dinar (JOD)

Menjalni tečaj: 1 JOD = 1,25 EUR = 1,41 USD

Jordanski dinar je bil uveden leta 1950, da bi nadomestil palestinski funt. Jordanska lokalna valuta uporablja metodo vezave na ameriški dolar. Tako se izogne nepredvidljivim nihanjem in odklonom, ki jih povzročajo plavajoči menjalni tečaji. V nasprotju z drugimi bližnjevzhodnimi državami Jordanija ni izključno z nafto bogata država in se pri pridobivanju kapitala zanaša predvsem na druge izvozne artikle.

3. Omanski rial (OMR)

Menjalni tečaj: 1 OMR = 2,29 EUR = 2,60 USD

Sultanat Oman se nahaja na Arabskem polotoku in kot nacionalno valuto uporablja omanski rial. Močno vrednotenje te države je v veliki meri posledica njenega izvoza nafte, vključno z rafinirano nafto in surovo nafto, v različne države po vsem svetu.

image_alt
Dolar efekt: Opustitev zlatega standarda čutimo še danes

2. Bahrajnski dinar (BHD)

Menjalni tečaj: 1 BDH = 2,34 EUR = 2,65 USD

Otoška država Bahrajn v Perzijskem zalivu uporablja bahrajnski dinar kot svojo nacionalno valuto. Je ena najmočnejših valut na Bližnjem vzhodu in je bila uvedena leta 1965, ko je nadomestila zalivsko rupijo. Bahrajnski dinar je vezan na ameriški dolar, da bi spodbudil tuje naložbe in stabiliziral menjalne tečaje.

1. Kuvajtski dinar (KWD)

Menjalno razmerje: 1 KWD = 2,92 EUR = 3,31 USD

Kuvajtski dinar, nacionalna valuta Kuvajta, je najdragocenejša in najdražja denarna enota na svetu. Ta majhna država je ena največjih dobaviteljic nafte na svetu, ki je tudi skorajda neobdavčena država. Zanimivo je, da je kuvajtski dinar vezan na nerazkrito košarico valut. To pomeni, da je valuta neke države pod nadzorom valute druge države, navaja LuxuryColumnist.

Več iz rubrike