Evrski bankovci bodo dobili novo podobo

Christine Lagarde: »Po 20 letih je čas, da pregledamo videz naših bankovcev, da bodo bolj prikladni Evropejcem vseh starosti in okolij.«
Fotografija: Evrski bankovci, Ljubljana, 19. januar 2018. Foto: Vidic Leon / Delo
Odpri galerijo
Evrski bankovci, Ljubljana, 19. januar 2018. Foto: Vidic Leon / Delo

Valuta evroobmočja je bila sicer prvič kot knjižni denar uvedena leta 1999, evrski kovanci in bankovci pa so v obtok stopili leta 2002. Evropska centralna banka (ECB) se je tako po dveh desetletjih odločila, da bo spremenila videz oziroma »teme« bankovcev. Proces preoblikovanja bo potekal vzporedno z razvojem digitalnega evra, pri oblikovanju nove podobe pa bodo sodelovali strokovnjaki iz vsake države evroobmočja.

image_alt
Predmeti, za katere se je izkazalo, da so vredni celo premoženje

Zakaj je potrebna popolna prenova evrskih bankovcev?

ECB je pojasnila, da trenutni bankovci temeljijo na temi arhitekturnih umetnostnih slogov od klasičnega do sodobne arhitekture, navaja Euronews. Temo na bankovcih trenutno predstavljajo okna, vrata in mostovi, ki simbolizirajo evropsko odprtost, sodelovanje in komunikacijo.

image_alt
Denar pomotoma nakazal tujcu in ga z velikim trudom dobil nazaj

»Po 20 letih je čas, da pregledamo videz naših bankovcev, da bodo bolj prikladni Evropejcem vseh starosti in okolij,« je v izjavi dejala predsednica ECB Christine Lagarde. Pojasnila je, da so oprijemljiv in viden simbol, da v Evropi držimo skupaj, zlasti v času krize ter da je po njih še vedno veliko povpraševanje.  

Foto: Dejan Javornik / Delo
Foto: Dejan Javornik / Delo

ECB s sedežem v Frankfurtu bo oblikovala fokusne skupine, da bi od ljudi iz celotnega evroobmočja zbrala mnenja o možnih temah za prihodnje bankovce. Svetovalna skupina v kateri bo po en strokovnjak iz vsake države evroobmočja, bo nato predložila ožji seznam novih tem. Strokovnjaki prihajajo s področij kot so zgodovina, naravoslovje in družboslovje, likovna umetnost in tehnologija.

Banka bo nato pozvala javnost, da se izreče o temah iz ožjega izbora. Pred ponovnim posvetovanjem z javnostjo bo sledil oblikovalski natečaj. Svet ECB bo nato sprejel končno odločitev, navaja Euronews in dodaja, da bodo novi bankovci izdani do leta 2024.

image_alt
Plastika Skaza prehaja na šesturni delovnik

Ali bodo novo podobo dobili tudi kovanci?

»Želimo razviti evrske bankovce s katerimi se bodo evropski državljani lahko poistovetili in jih bodo s ponosom uporabljali kot svoj denar,« je v izjavi povedal član Izvršilnega odbora ECB, Fabio Panetta. »Proces preoblikovanja evrskih bankovcev bo potekal vzporedno z našo preiskavo o digitalnem evru. Cilj obeh projektov je izpolniti našo nalogo zagotavljanja varnega in zanesljivega denarja Evropejcem.«

Evrski kovanci. Foto: Jacky Naegelen / Reuters
Evrski kovanci. Foto: Jacky Naegelen / Reuters

Tiskovna predstavnica je za Euronews pojasnila, da gre po dveh desetletjih za prvo popolno prenovo evrskih bankovcev. »Od uvedbe evrskih bankovcev je prvič, da začenjamo postopek preoblikovanja tem in oblike evrskih bankovcev,« je dejala. Pojasnila je še, da so pred tem s serijo Evropa 2 le osvežili obliko, da bi vanjo umestili vrsto novih in izboljšanih zaščitnih elementov, ki bodo med obema obstoječima serijama omogočili tudi lažje razlikovanje.

image_alt
Sprejet je bil nov gradbeni zakon

Za razliko od bankovcev imajo kovanci standardizirano sprednjo stran in prilagojeno hrbtno stran za vsako državo članico s posebno nacionalno podobo. Avstrijo ima denimo na hrbtni strani evrskega kovanca podobo Mozarta, Irska ima keltsko harfo, Nemčija pa orla, obdanega z evropskimi zvezdami.

V Sloveniji imamo na hrbtni strani kovanca za en evro podobo Primoža Trubarja in napis: 'Stati inu obstati'. Na kovancu za dva evra pa je portret Franceta Prešerna in v njegovem rokopisu izpisana vrstica iz njegove pesmi in slovenske himne Zdravljice: 'Žive naj vsi narodi'.

Več iz rubrike