Predmeti, za katere se je izkazalo, da so vredni celo premoženje

Nekateri srečneži so kar nekaj časa posedovali zanje običajne predmete, šele kasneje pa so ugotovili, koliko so dejansko vredni.
Fotografija: Šahovska figura. Foto: Tristan Fewings/ Getty
Odpri galerijo
Šahovska figura. Foto: Tristan Fewings/ Getty

Številni posamezniki se iz dneva v dan borijo, da bi si zagotovili finančno varnost. Večina ljudi tako sanja o tem, da bi na lahek način prišli do večje vsote denarja. Možnosti za to si sicer majhne, vendar nekaterim vseeno uspe. Ugotovitev, da je predmet, ki si ga lastimo, vreden celo premoženje, je lahko ena takih bližnjic do zaslužka.

Na spletni strani Business Insider navajajo nekaj primerov, ko so posamezniki ugotovili, da je njihov predmet, ki mu niso posvečali posebne pozornosti, vreden celo bogastvo.

image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Steklenica konjaka iz leta 1762

Nek gospod Alphonse se je leta 1870 odpravil v francoski Cognac, kjer je pomagal pri delu v vinogradu. Za delo je bil plačan v steklenicah konjaka. Desetletja kasneje so bile steklenice najdene v kleti njegove družine. Največja med njimi, konjak Guatier iz leta 1762, je bila prodana na dražbi. Kupec je zanjo odštel nekaj več kot 130.000 evrov. Hkrati je bil to najstarejši letnik konjaka, ki je bil kdaj prodan na dražbi.

image_alt
Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Umetnina iz 13. stoletja

Neka ženska iz francoskega Compiegna se je odločila prodati svojo hišo. K sebi je povabila cenilca, da bi ocenil vrednost njene lastnine. Ta je ob pregledu notranjosti hiše opazil posebno umetnino, ki je visela na steni v kuhinji. Šlo je za davno izgubljeno delo florentinskega umetnika Cimabueja. Imenuje se Christ Mocked in je del serije slik, ki prikazujejo Jezusovo križanje. Slika je bila nato na dražbi prodana za 23,7 milijona evrov.

Diamantni prstan. Foto: ODN/ YouTube
Diamantni prstan. Foto: ODN/ YouTube

Nintendo video igra Kid Icarus

Ko je Scott Amos pospravljal hišo, v kateri je preživel otroštvo, je našel še originalno zapakirano Nintendo video igro Kid Icarus. Kot je pisalo na priloženem računu, je bila ta kupljena za 34 evrov. Kasneje je izvedel, da so take igre zaradi zgodovinske vrednosti in dobre ohranjenosti med zbiratelji zelo zaželene. Prek interneta mu jo je uspelo prodati za skoraj 8000 evrov.

Srednjeveška šahovska figura

Leta 1831 je bila na otoku Lewis najdena srednjeveška šahovnica s figurami iz mroževe slonovine. Zbirki je manjkalo pet figur. Eno izmed njih je pred 55 leti kupil nek gospod in jo podaril svoji družini. Njeni člani so jo leta 2019 nesli na Sotheby's. Po poročanju BBC naj bi družina za šahovsko figuro prejela kar milijon evrov. Ta je zdaj skupaj z drugimi na ogled v Britanskem muzeju in Škotskem narodnem muzeju v Edinburghu.

image_alt
Najdražje avtomobilske znamke na svetu

Slika renesančnega umetnika

Na podstrešju v francoskem Toulousu so bili dolgo časa shranjeni najrazličnejši predmeti. Lastniki hiše so leta 2014 med njimi našli sliko renesančnega umetnika Caravaggia, ki prikazuje svetopisemsko zgodbo iz stare zaveze. Vrednost umetnine je bila ocenjena na približno 115 milijonov evrov.

Diamantni prstan

Neka ženska je v 80. letih prejšnjega stoletja v Londonu kupila prstan, na katerem naj bi bil lažni diamant. Zanj je takrat plačala le 11,5 evra, 30 let pa ga je vsak dan nosila na roki. Šele leta 2017 ji je nek draguljar povedal, da gre pravzaprav za 26-karatni diamant. Na dražbi je bil ta nato prodan za kar 750.000 evrov.

image_alt
Musk dobil resnega tekmeca; podjetje Rivian je vroče in 'anti-Tesla'

Več iz rubrike