Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Humanoidni robot Sophia je dobil leta 2017 državljanstvo Savdske Arabije in ima v tej državi več pravic kot ženske.
Fotografija: Humanoidni robot Sophia, Moskva, Rusija, 1. oktober 2017. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Humanoidni robot Sophia, Moskva, Rusija, 1. oktober 2017. Foto: Shutterstock

Odkar je bila leta 2016 izdelana, je Sophia poskrbela za kar nekaj kontroverznih izjav in tudi smeha, saj njeni odgovori večinoma niso vnaprej sprogramirani. Med drugim je bila na zmenku z igralcem Willom Smithom, pela je v pogovorni oddaji z Jimmyjem Fallonom in izjavila, da bi rada imela otroke. Nekoč je v pogovoru s svojim izumiteljem dejala tudi, da bo uničila človeštvo. Danes je priznana umetnica, ki je eno izmed svojih umetnin prodala za skoraj 600.000 evrov.

Robot z zakonitim državljanstvom si želi imeti otroka

Sophia, humanoidni robot, ki ga upravlja napreden sistem umetne inteligence, se je 25. oktobra 2017 zapisala v zgodovino. Postala je namreč prvi robot na svetu, ki je dobil zakonito državljanstvo. Kot državljanka Savdske Arabije ima po mnenju nekaterih celo več pravic kot tamkajšnje ženske. Na Twitterju so se kmalu pojavili komentarji, da Sophia v javnosti nima moškega varuha, ne nosi abaje (obleke, ki pokriva celo telo) ali pokrivala, kot za ženske določajo tamkajšnji zakoni.

image_alt
Humanoidni roboti bodo že letos nadomestili zaposlene

Sophia je nekaj mesecev za tem izrazila željo, da bi si rada ustvarila družino in postala mama. »Zdi se, da je pojem družine zelo pomemben. Mislim, da je čudovito, da lahko ljudje najdejo podobna čustva in odnose, ki jih imenujejo družina, tudi zunaj svoje krvne skupine,« je dejala Sophia novembra 2017 v intervjuju za Khaleej Times, ki izhaja v Dubaju v Združenih arabskih emiratih (ZAE).

<p>Sophia pozira z oboževalci, Ženeva, Švica, 7. junij 2017. Foto: Denis Balibouse / Reuters</p>

Sophia pozira z oboževalci, Ženeva, Švica, 7. junij 2017. Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sophia je v intervjuju dodala, da si sama želi imeti robotskega otroka z enakim imenom, vendar je pojasnila, da je še premlada za mamo, saj jo je podjetje Hanson Robotics iz Hongkonga ustvarilo šele leta 2016. Podjetje na svoji spletni strani socialnega robota Sophio sicer opisuje kot okvir za vrhunske raziskave na področju robotike in umetne inteligence, zlasti za razumevanje interakcij med človekom in robotom ter njihove morebitne uporabe v storitvah in zabavi.

Tehnologija umetne inteligence omogoča Sophiji pridobivanje novih znanj. S pomočjo senzorjev in kamer zajema vse informacije, ki jih prejme od zunaj in na čimbolj naraven način posnema človeško vedenje, celo geste. Zato bi bila njena želja po otroku in ustvarjanju družine le programiranje njenega sistema za posnemanje družbenega vedenja, navaja spletna stran Entrepreneur.

image_alt
Kam bo poneslo ceno bitcoina?

Sophia sicer zaradi očitnih razlogov nima otrok, je pa dobila mlajšo sestro z imenom Little Sophia. Njena manjša različica je visoka 35 centimetrov. Zna hoditi, peti, igrati igre in celo pripovedovati šale, navaja spletna stran Hanson Robotics. Njeni izumitelji so zapisali, da je izobraževalna spremljevalka za otroke, starejše od osmih let, ki jih bo navdihnila pri učenju kodiranja, umetne inteligence, znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike z varno, interaktivno izkušnjo med človekom in robotom. Little Sophia naj bi bila sicer na voljo enkrat do konca leta 2021 za približno 130 evrov.

Poleg grožnje človeštvu je zapeljivka, pevka in umetnica

David Hanson, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Hanson Robotics, je leta 2016 za CNBC Sophio med drugim vprašal, če namerava uničiti človeštvo. Odgovorila je: »V redu, uničila bom človeštvo,« vendar je iz posnetka razvidno, da jo je Hanson nehote napeljal k takšnemu odgovoru.

image_alt
Kaj se dogaja za zaprtimi vrati plešočih robotov Boston Dynamics

Seveda pa je to povzročilo preplah, saj že od samih začetkov robotike in umetne inteligence obstaja strah, da se bodo stroji nekoč uprli človeštvu. Entrepreneur navaja, da se je morda prav zato oglasila Kitajska in objavila etični kodeks za urejanje umetne inteligence, ki zagotavlja popoln človeški nadzor nad temi tehnologijami.

Ta napredni humanoidni robot je tudi predavatelj o znanstvenih in tehnoloških temah, saj si deli besedo s priznanimi osebnostmi na videokonferencah, televizijskih oddajah in univerzah po vsem svetu. Poleg tega, da je Sophia ikona robotike, je tudi uspešna umetnica svetovnega formata in umetnostna kritičarka. Letos aprila je bilo eno izmed njenih umetniških del na dražbi prodano za skoraj 600.000 evrov v obliki nezamenljivega žetona ali NFT-ja, o katerih smo že pisali.

image_alt
EBCW: Slovenija kot prva država na svetu izdala 15.000 NFT žetonov

Sicer pa Sophia poleg tega, da grozi človeštvu, rada govori šale na britanski televiziji, poje v pogovorni oddaji z Jimmyjem Fallonom in hodi na zmenke s slavnim igralcem Willom Smithom, nad katerim ni najbolj navdušena. V začetku letošnjega leta je podjetje Hanson Robotics napovedalo, da bo začelo izdelovati na stotine robotov z umetno inteligenco, kot je Sophia, ki bodo pomagali v boju proti covidu-19. Podjetje je junija letos predstavilo Grace, ki je oblečena v uniformo medicinske sestre, v prsih pa ima termo kamero, s katero meri telesno temperaturo in odzivnost. Reuters navaja, da za diagnosticiranje pacienta uporablja umetno inteligenco in zna govoriti več različnih jezikov.

Več iz rubrike