EBCW: Slovenija kot prva država na svetu izdala 15.000 NFT žetonov

V ljubljanskem BTC Cityju poteka v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU Evropski blockchain teden (EBCW 2021).
Fotografija: Zmajski most v Ljubljani, 4. november 2014. Foto: Pivk Mavric / Delo
Odpri galerijo
Zmajski most v Ljubljani, 4. november 2014. Foto: Pivk Mavric / Delo

Na mednarodni konferenci bodo predstavljene možnosti uporabe blockchain tehnologije in umetne inteligence v vsakdanjem življenju, poslovnem svetu in pri doseganju ciljev Evropskega zelenega dogovora. Slovenska in mednarodno priznana podjetja ter strokovnjaki na teh področjih bodo z nami delili svoje uspehe, izkušnje, cilje in težave, s katerimi se soočajo pri uporabi blockchain tehnologije.
image_alt
Kaj je blockchain tehnologija in kako deluje?

Slovenija velja na področju blockchain tehnologije in razvoja umetne inteligence za vodilno v Evropi, kar vedno znova potrjujejo razna slovenska podjetja in državne ustanove. Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Simon Zajc, je na konferenci pojasnil, da bo Slovenija v naslednjih dneh kot prva država na svetu izdala nezamenljive žetone (NFT). Poleg tega bi nam lahko blockchain tehnologija pomagala skrajšati čas čakanja pred semaforji.
 
Na Svetu kapitala bomo poročali o vseh pomembnejših novostih in inovacijah, ki bodo predstavljene na konferenci EBCW 2021, pričakujete pa lahko tudi ekskluzivne intervjuje z udeleženci konference.
 

Slovensko-madžarski blockchain poslovni forum

 
V sklopu petdnevne mednarodne konference je bil prvi dan, 20. september, namenjen slovensko-madžarskemu blockchain poslovnemu forumu, ki ga je soorganizirala javna agencija SPIRIT Slovenija. Blockchain prakse, ki se jih uporablja v Sloveniji, je predstavila mag. Nena Dokuzov, vodja projektne skupine za novo ekonomijo in blockchain tehnologijo ter predstavnica Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).
 
image_alt
Kitajski nepremičninski velikan v težavah; zadolžen pri 292 bankah

Dokuzova je poudarila, da je namen dogodka spodbujati uporabo naprednih digitalnih tehnologij v Sloveniji in Evropi za čim lažji prehod v digitalno in zeleno družbo ter gospodarstvo. »Lahko smo ponosni, da ohranja Slovenija prvo mesto na področju blockchain tehnologije in razvoja umetne inteligence,« je dejala Dokuzova. Dodala je še, da uporaba teh tehnologij ne sme ostati zgolj v malih in srednje velikih zagonskih podjetjih, ampak mora prispevati tudi k preobrazbi velikih podjetij.
 
Tadej Slapnik, izvršni direktor podjetja HashNET, mednarodna konferenca o blockchainu na Brdu, 11. april 2018. Foto: Lombar Tomi / Delo
Tadej Slapnik, izvršni direktor podjetja HashNET, mednarodna konferenca o blockchainu na Brdu, 11. april 2018. Foto: Lombar Tomi / Delo
Blockchain prakse so predstavili tudi vladni predstavniki Madžarske in Srbije, poleg njih pa še 10 blockchain podjetij. Med njimi so tudi slovenska podjetja SunContract, OriginTrail in HashNET. Podjetje SunContract s pomočjo blockchaina izloči posrednika in njegove provizije pri dobavi električne energije, kar uporabniku omogoča nižje cene elektrike. OriginTrail ima cilj povečati učinkovitost, zaupanje in sledljivost v svetovnih dobavnih verigah, zaradi česar bi lahko na primer točno poznali izvor in pot določenega živila ali izdelka. Podjetje HashNET pa je odgovorno za blockchain revolucijo 4.0, saj je ustvarilo omrežje, ki omogoča več kot 200.000 transakcij na sekundo, medtem ko bitcoin omrežje omogoča zgolj sedem transakcij na sekundo.
 

I feel sLOVEnia NFT

 
Simon Zajc, državni sekretar na MGRT, je drugi dan konference EBCW začel z informacijo, ki Slovenijo ponovno predstavi kot tehnološko inovativno državo in vodilno na področju blockchain tehnologije. Slovenija bo 1. oktobra 2021 kot prva država na svetu izdala nezamenljive žetone ali NFT-je za promocijo turističnih destinacij in dosežkov gospodarstva.
 
image_alt
Nezamenljivi žetoni ali NFT: novi vroči trend v svetu kriptovalut

Zajc je dogodek obeležil z besedami: »Prepričan sem, da boste vsi ponosni na najnovejši slovenski pionirski projekt. Slovenija bo v naslednjih dneh kot prva država na svetu izdala svoj nacionalni nezamenljivi žeton, ki bo v pilotni fazi namenjen promoviranju naših aktivnosti, ki so povezane z EXPO Dubaj z vsaj petimi predstavitvami podjetij in petimi turističnimi destinacijami. Kot sem že dejal, gre za pionirski projekt, s katerim si utiramo pot v bolj zeleno in digitalizirano prihodnost.«
 
EXPO 2020 v Dubaju bo potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022, Slovenija pa naj bi žetone tam predstavila že prvi dan. Slovenska tiskovna agencija (STA) je spomladi poročala, da je Slovenija v Dubaju prevzela upravljanje paviljona, kjer se želi predstaviti kot zelena turistična destinacija, bogata z vodnimi viri.
 
Slovenski paviljon na svetovni razstavi EXPO Dubaj. Foto: Nebojša Tejić / STA
Slovenski paviljon na svetovni razstavi EXPO Dubaj. Foto: Nebojša Tejić / STA

Zbirka ekskluzivnih NFT žetonov je sestavljena iz 15.000 unikatnih digitalnih 3D eksponatov ter ekskluzivnih panoramskih oziroma 360-stopinjskih fotografij z visoko ločljivostjo. V zbirki so med drugim nezamenljivi žetoni turističnih destinacij in sicer Blejskega jezera, Postojnske jame, Lipice in Ljubljane ter žetoni podjetij Riko in Plastika Skaza ter tisoč žetonov medonosne kranjske čebele (vir).
 

Nove tehnologije imajo potencial tudi v pretočnosti prometa

 
Boris Šajnovič, vodja pisarne za upravljanje projektov pri podjetju Iskra, elektro in sistemske rešitve, je na okrogli mizi konference pojasnil uporabo blockchaina in drugih tehnologij v njihovem podjetju.

»Moja vizija in vizija podjetja je, da bo vsa ta nova tehnologija omogočila veliko boljše rešitve v zvezi z aktualnim dogajanjem na cesti in v prometu,« je pojasnil Šajnovič in dodal, da bi lahko na tak način dogajanje spremljali v realnem času, vsi procesi pa bi bili bolj pregledni. To bi omogočilo 'pametni' nadzor prometa in mesta.
 
Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Šajnovič je pojasnil, da bi lahko s pametnim nadzorom prometa med drugim v nekaterih primerih preprečili nepotrebno čakanje na semaforjih. Na tak način bi lahko bistveno zmanjšali izpust škodljivih emisij v okolje. Omenil je tudi, da v Mariboru že delujejo nekateri manjši projekti z uporabo novih tehnologij ter da že izboljšujejo pretočnost in nadzor prometa. Na tak način ljudem približujejo blockchain in druge tehnologije ter jim tako želijo dokazati, da bi te lahko doprinesle k izboljšanju življenja.
 
Namen Evropskega blockchain tedna pa je med drugim tudi raziskati možnosti uporabe blockchaina in umetne inteligence za doseganje ciljev Evropskega zelenega dogovora in njunega potencial v gospodarstvu. O tem bomo med drugim poročali v naslednjih člankih.
 

Evropski blockchain teden 2021 organizirajo: Blockchain for Trusted Data Ecosystem Digital Innovation Hub, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Evropska komisija, European Blockchain Partnership, EU Blockchain Observatory and Forum, OECD, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Hashnet, Tehnološki park Ljubljana, INATBA, DIH Slovenija, SPIRIT Slovenija, Blockchain Alliance Europe in druge partnerske organizacije.
 

Več iz rubrike