Kitajski nepremičninski velikan v težavah; zadolžen pri 292 bankah

Druga največja nepremičninska družba na Kitajskem se sooča z velikimi težavami pri odplačilu 250 milijard evrov vrednega dolga.
Fotografija: China Evergrande Center v Hongkongu, Kitajska, 26. marec 2018. Foto: Bobby Yip / Reuters
Odpri galerijo
China Evergrande Center v Hongkongu, Kitajska, 26. marec 2018. Foto: Bobby Yip / Reuters

Skupina Evergrande ima v lasti več kot 1300 nepremičnin na Kitajskem in upravlja skoraj 2800 nepremičninskih projektov. Evergrande je sicer povezan z več ključnimi sektorji v državi, med katerimi so potrošniški izdelki, električna vozila, zdravstvene storitve in video produkcija, zaradi česar vsako leto posredno ustvari več kot 3,8 milijona delovnih mest. Če bi se nepremičninska družba sesedla pod težo dolga, bi lahko posledice opustošile kitajsko in posledično svetovno gospodarstvo.
 

Najbolj zadolžena nepremičninska družba na svetu

 
V zadnjih nekaj letih je kitajsko gospodarstvo doživljalo razcvet in skupina Evergrande je želela to izkoristiti. Newsweek poroča, da so najemali posojilo za posojilom, da bi lahko rasli, toda zdaj jih je zadolževanje dohitelo. Druga največja nepremičninska družba na Kitajskem sedaj slovi kot najbolj zadolžena nepremičninska družba na svetu.
 
image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Evergrande je obvestil kitajsko ministrstvo za stanovanjske zadeve, da ne bo mogel plačati obresti 250 milijard evrov vrednega posojila, je poročal Bloomberg. To je povzročilo še večjo zaskrbljenost glede finančnih težav podjetja. Kupci stanovanj in vlagatelji postajajo čedalje bolj nestrpni, pred poslopjem družbe pa se vrstijo protesti z zahtevami po vračilu denarja. Sredstva podjetja so še vedno vezana na obstoječe nepremičnine, zaradi česar podjetje nima dovolj sredstev za plačila in dokončanje tekočih projektov.
 
Nepremičninski kompleks družbe Evergrande, 17. september 2021, Huaian, Kitajska. Foto: STR / AFP
Nepremičninski kompleks družbe Evergrande, 17. september 2021, Huaian, Kitajska. Foto: STR / AFP

»Finančne posledice [neplačila] bi bile daljnosežne. Evergrande naj bi bil dolžan vrniti denar približno 171 domačim bankam in 121 drugim finančnim ustanovam,« je za BBC povedal Mattie Bekink iz Economist Intelligence Unit (EIU). V primeru neporavnanih obveznosti družbe Evergrande bodo morda banke in drugi posojilodajalci prisiljeni izdati manj posojil.
 
image_alt
Zaradi vse večjih težav v globalnih dobavnih verigah višje cene

Če bi Evergrande pokopali dolgovi, bi lahko njegov propad povzročil opustošenje kitajskega in svetovnega gospodarstva. Newsweek navaja, da bi bil dogodek primerljiv s stečajem takrat četrte največje ameriške banke Lehman Brothers leta 2008, ki je v veliki meri vplival na pojav svetovne finančne krize.
 

Ugibanja o posredovanju države

 
Kot smo že omenili, je družba Evergrande pomemben igralec v kitajskem gospodarstvu, ki zaposluje približno 200.000 ljudi. Poleg tega pa, po navedbah družbe, posredno ustvari več kot 3,8 milijona delovnih mest vsako leto. Analitiki razpravljajo, ali bo avtoritarna kitajska vlada dopustila morebiten propad družbe.
 
Nedokončane stanovanjske stavbe v kompleksu Evergrande Oasis, Luoyang, Kitajska, 16. september 2021. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters<br />
 
Nedokončane stanovanjske stavbe v kompleksu Evergrande Oasis, Luoyang, Kitajska, 16. september 2021. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters
 

CNBC-jevi analitiki so dejali, da bo kitajska vlada prepoznala velikost in uspeh družbe Evergrande in se na podlagi tega odločila za morebitno reševanje situacije. Medtem pa je Reuters poročal, da je pomoč Pekinga, glede na nedavno zatiranje družbenih medijev, videoiger in tehnoloških velikanov, malo verjetna.
 
Če bo Evergrande dejansko propadel, bo v naslednjih petih letih upadel tudi razvoj nepremičnin, ki predstavlja petino do četrtino deleža kitajskega gospodarstva, navaja Bloomberg. Posledično bi prišlo do zmanjšanja obsega BDP-ja in povpraševanja po blagu. 'Domino efekt' bi lahko povzročil znižanje povprečnih cen kitajskega blaga in storitev, kar bi vplivalo na večino kitajskih državljanov, vključno z delavci v proizvodnji.
image_alt
Kako naftna industrija preusmerja našo pozornost?

Kitajska je največja trgovinska partnerica Združenih držav Amerike, od kitajske proizvodnje pa so odvisni ključni ameriški sektorji; denimo tehnološka, potrošniška in farmacevtska industrija. Neugodne posledice morebitnega propada družbe Evergrande bi torej močno prizadele kitajsko, ameriško in posledično svetovno gospodarstvo.
 
Vlagatelje na svetovnih borzah skrbi položaj prezadolženega kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, ki mu grozi stečaj, je besede francoske tiskovne agencije AFP povzela Slovenska tiskovna agencija STA.
 

Več iz rubrike