Kaj je blockchain tehnologija in kako deluje?

V zadnjih letih se je zanimanje za blockchain tehnologijo močno povečalo, saj se ta lahko uporablja tudi pri poslovanju zasebnega in javnega sektorja.
Fotografija: Slovenija se je uveljavila kot vodilna država na področju blockchain tehnologije in velja za najbolj cvetoč blockchain center v Evropski uniji. Foto: Marc Bruxelle / Getty Images
Odpri galerijo
Slovenija se je uveljavila kot vodilna država na področju blockchain tehnologije in velja za najbolj cvetoč blockchain center v Evropski uniji. Foto: Marc Bruxelle / Getty Images

Poleg tega da omogoča transakcije s kriptovalutami, se blockchain tehnologija med drugim uporablja za optimizacijo dobavnih verig in čezmejnih plačil, varovanje osebnih in zdravstvenih podatkov ter za sledljivost izdelkov. Slovenija se je uveljavila kot vodilna država na področju blockchain tehnologije in velja za najbolj cvetoč blockchain center v Evropski uniji. Leta 2019 je bilo samo v Ljubljani več plačilnih mest, kjer so lahko potrošniki plačali s kriptovalutami, kot v celotni ZDA.
 

Kaj je blockchain tehnologija?

 
Blockchain tehnologija oziroma po slovensko 'tehnologija veriženja blokov' je v najpreprostejši obliki veriga blokov, navaja spletna stran YourStory. Vsak blok vsebuje časovni žig, podatke o transakciji in kriptografski 'hash' (podatek, ki novo ustvarjen blok povezuje s prejšnjim). S hashi, ki povezujejo bloke, se oblikuje veriga blokov.
 
image_alt
Edward Snowden opozarja na nov trend, ki ga je ustvaril Salvador

Vključene transakcije se zabeležijo v več računalnikih ali napravah po vsem svetu, ki jih imenujemo tudi vozlišča. Zaradi teh značilnosti je nemogoče naknadno spremeniti blok oziroma podatke, brez da bi spremenili vse naslednje bloke.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Verige blokov upravlja omrežje uporabnikov peer-to-peer (P2P), v katerem so vsi računalniki oziroma uporabniki enakovredni ('vrstniki'). V omrežju P2P ni osrednjega strežnika ali skrbnika. Ko želi uporabnik izmenjati informacije z vrstnikom, jih lahko pošlje neposredno prejemniku, pri tem pa ne potrebuje nikakršnega centraliziranega sistema ali zbirke podatkov.
 

Decentralizacija

 
Kadar so kopije t.i. javne računovodske knjige (ang. public ledger), ki vsebuje podatke o vseh transakcijah v verigi, shranjene na veliko različnih računalnikih, pravimo, da je veriga blokov porazdeljena (ang. distributed). Verige blokov so sicer po svoji naravi porazdeljene, vendar to ne pomeni, da so vedno decentralizirane.
 
image_alt
Blockchain za preprečevanje goljufij in zaščito blagovne znamke ter sledljivost vsakemu izdelku

V decentraliziranem omrežju lahko vsak uporabnik sodeluje in opravlja transakcije v verigi blokov. Obstajati pa morajo tudi mehanizmi za zagotavljanje točnih podatkov transakcij in odpravljanje morebitnih pomanjkljivosti, ki bi lahko nastale zaradi decentralizirane zasnove.
 

Bitcoin

 
V primeru bitcoina, prve kriptovalute, zgrajene na blockchain tehnologiji, obstajata dva takšna mehanizma. To sta rudarjenje (ustvarjanje novih bitcoinov z reševanjem zapletene računske uganke s pomočjo računalniške moči) in proof-of-work (dokazovanje, da je bil dejansko porabljen določen računalniški napor). Ta dva mehanizma ohranjata celovitost glavne računovodske knjige in preprečujeta korupcijo sistema.
 
Bitcoin. Foto: Shutterstock
Bitcoin. Foto: Shutterstock
Bitcoin zato velja za revolucionarnega, saj je prvi uporabil in dokazal delovanje blockchain tehnologije ter tako postavil temelje za rast te industrije, navaja YourStory. Neznani stvaritelj bitcoina pod psevdonimom Satoshi Nakamoto je leta 2008 v t. i. beli knjigi bitcoin označil kot »izključno peer-to-peer različico elektronske gotovine, ki bi omogočila, da se spletna plačila pošiljajo neposredno od ene stranke do druge, ne da bi šla prek finančne ustanove«. Bela knjiga (ang. white paper) je dokument, ki vsebuje tehnične informacije določenega kripto projekta in načrte za prihodnjo rast.
 
Po uveljavitvi zasnove bitcoina leta 2009 je bilo ustvarjenih še več drugih blockchainov, vsak od njih pa lahko služi drugačnemu namenu. Ethereum, eden najbolj priljubljenih blockchainov, je denimo porazdeljena, decentralizirana veriga blokov, na kateri lahko uporabniki ustvarjajo in uporabljajo razne decentralizirane aplikacije.
 

Blockchain v Sloveniji

 
Kot smo že omenili na začetku, Slovenija velja za rodoviten evropski center blockchain tehnologije, kar bo moč videti v tednu od 20. do 24. septembra. Takrat bo namreč v Ljubljani potekal Evropski blockchain teden (EBCW2021), ki ga pripravlja Tehnološki park Ljubljana skupaj s številnimi partnerji v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU.
 

Slovenska tiskovna agencija (STA) poroča, da bodo na dogodkih predstavljene priložnosti, ki jih ponujajo napredne blockchain tehnologije in umetna inteligenca. Seveda bomo o vseh zanimivih in pomembnejših dogodkih poročali tudi na našem spletnem portalu Svet kapitala.
image_alt
Kriptovalute: Nadgradnja Ethereuma in rast cene bitcoina

Več iz rubrike