Edward Snowden opozarja na nov trend, ki ga je ustvaril Salvador

Salvador je postal prva država na svetu, ki je uradno sprejela bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo poleg ameriškega dolarja.
Fotografija: Edward Snowden. Foto: Glenn Greenwald/Laura Poitras/The Guardian via Reuters
Odpri galerijo
Edward Snowden. Foto: Glenn Greenwald/Laura Poitras/The Guardian via Reuters

Aktivist za pravice do zasebnosti in žvižgač Edward Snowden opozarja, da je Salvador ustvaril konkurenčno okolje, ko je uvedel bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo. »Sedaj so konkurenčne države pod pritiskom, da čim hitreje uvedejo bitcoin, tudi če le kot rezervno sredstvo,« je dejal. Snowden meni, da bo zamudnikom žal, da so oklevali glede bitcoina.
 

Mnogi opazujejo, kaj se bo dogajalo v Salvadorju po uvedbi bitcoina

 
Snowden, nekdanji svetovalec za računalniško obveščevalno dejavnost pri ameriški Agenciji za nacionalno varnost (NSA) in pogodbenik Centralne obveščevalne agencije (CIA) je opozoril na nov trend, ki ga je sprožil Salvador. Nedavno je na Twitterju zapisal, da bodo države, ki bodo oklevale s sprejetjem bitcoina, morda obžalovale svoje odločitve. Omenil je, da zasnova najbolj razširjene kriptovalute na svetu močno spodbuja zgodnje sprejetje.
 
Salvadorjev zakon o bitcoinu je v veljavo stopil 7. septembra. S tem je postal bitcoin poleg ameriškega dolarja druga državna valuta v tej srednjeameriški državi. Predsednik Salvadorja, Nayib Bukele, je kmalu po sprejetju zakona razkril, da ima država v lasti 550 bitcoinov, kot smo že pisali.
 
image_alt
Salvador izkoristil 10-odstotni padec bitcoina za dodaten nakup

Toda Snowden ni edini, ki pričakuje, da bodo tudi druge države sledile Salvadorju in sprejele bitcoin. Dante Mossi, izvršni predsednik Centralnoameriške banke za gospodarsko povezovanje (CABEI), je za Reuters dejal, da je zdaj pozornost drugih latinskoameriških držav usmerjena v Salvador. Mossi meni, da bodo v primeru dobrih rezultatov Salvadorja bitcoin uvedle tudi druge države in s tem izkoristile njegove prednosti. Bukele je kot prednost bitcoina med drugim navedel nižje stroške bančnih in menjalnih provizij za državljane in migrante.
 
Digitalna denarnica Chivo, preko katere je salvadorski predsednik podaril državljanom del bitcoina v vrednosti 30 ameriških dolarjev. Foto: Jose Cabezas/Reuters<br />
 
Digitalna denarnica Chivo, preko katere je salvadorski predsednik podaril državljanom del bitcoina v vrednosti 30 ameriških dolarjev. Foto: Jose Cabezas/Reuters
 
Investicijska banka Bank of America je prav tako opazila nekatere prednosti sprejetja bitcoina za Salvador. »Bitcoin bi se lahko uporabljal kot posrednik za čezmejna nakazila. [...] Uporaba bitcoina pri nakazilih bi lahko potencialno zmanjšala stroške transakcij v primerjavi s tradicionalnimi načini nakazil,« je banka zapisala v poročilu, ki je izšlo v začetku avgusta.
 

Trend naj bi se najprej razširil po državah Latinske Amerike

 
CABEI ima 15 držav članic. To so Gvatemala, Salvador, Honduras, Nikaragva, Kostarika, Panama, Dominikanska republika, Belize, Mehika, Tajvan, Argentina, Kolumbija, Španija, Kuba in Koreja. Cilj banke je »spodbujati gospodarsko povezovanje ter uravnotežen gospodarski in socialni razvoj srednjeameriške regije,« je navedeno na njihovi spletni strani.
 
image_alt
Bo tudi Panama sprejela bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo?

Po odločitvi Salvadorja so zakonodajalci v številnih latinskoameriških državah izrazili zanimanje za bitcoin. Med njimi so Paragvaj, Argentina, Panama, Brazilija in Mehika. Poleg tega naj bi zanimanje za bitcoin izrazila tudi Tonga in Tanzanija. Naslednja potencialna država, ki bo uradno sprejela bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo, utegne biti Panama. Ta je namreč le dan po uvedbi bitcoina v Salvadorju sprejela predlog zakona, ki bi posnemal skoraj sosednjo državo.
 
V Sloveniji je prav tako opazen napredek na področju kriptovalut. Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je nedavno objavila predlog zakona o obdavčitvi kriptovalut. Furs je kasneje pri dopolnjenem predlogu upošteval mnenje slovenske javnosti, ki je precej aktivna na tem področju.
image_alt
Furs predlagal 10-odstotno obdavčitev kriptovalut

Več iz rubrike