Bo tudi Panama sprejela bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo?

Le en dan po tem, ko je Salvador uradno sprejel bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo, je takšne namene s predlogom zakona izrazila tudi Panama.
Fotografija: V McDonaldsu sprejemajo bitcoin kot plačilno sredstvo, Salvador, 8. september, 2021, Foto: Jose Cabezas/Reuters

 
Odpri galerijo
V McDonaldsu sprejemajo bitcoin kot plačilno sredstvo, Salvador, 8. september, 2021, Foto: Jose Cabezas/Reuters  

V Panami preučujejo možnosti, kako bi čim prej posnemali Salvador, ki je postal 7. septembra prva država z bitcoinom kot zakonitim plačilnim sredstvom. Panamski kongresnik Gabriel Silva je predstavil predlog zakona, katerega namen je zagotoviti »pravno, regulativno in davčno varnost za uporabo, posedovanje in izdajanje digitalne vrednosti in kripto sredstev v Republiki Panami«.
image_alt
Salvador je kupil 400 bitcoinov dan pred sprejetjem nove valute

Panamski kongresnik je zagovornik kriptovalut

 
Predlog zakona z naslovom Zakon o kriptovalutah: Združevanje Paname z digitalnim gospodarstvom, veriženjem blokov, kripto premoženjem in internetom je na svojem Twitterju objavil Silva. V tvitu je zapisal, da ima predlog zakona potencial za ustvarjanje novih delovnih mest, privabljanje naložb in spodbujanje večje preglednosti vlade.
 
Državna digitalna denarnica Chivo, 8. september, 2021. Foto: Jose Cabezas/Reuters<br />
 
Državna digitalna denarnica Chivo, 8. september, 2021. Foto: Jose Cabezas/Reuters
 
Zagovorniki kriptovalut, kot je Silva, menijo, da so bitcoin, ether (Ethereum) in Dogecoin denar prihodnosti za ves svet, navaja spletna stran CNET. Temeljna blockchain tehnologija (veriženje blokov) omogoča delovanje kriptovalut z ustvarjanjem digitalne računovodske knjige, ki beleži transakcije. S tem se ne zanašajo na centralno banko, ki naj bi jamčila za vrednost valute.
 

Je to začetek trenda?

 
Namen novega panamskega zakona je spodbuditi uporabo kriptovalut in drugih digitalnih sredstev, podobno kot to predvideva nova zakonodaja v sorodni srednjeameriški državi Salvador. Opredeljuje pa tudi širitev vladne uporabe blockchain tehnologije za namene ugotavljanja identitete in preglednosti. Svetovni gospodarski forum (WEF) in druge institucije so preučile možnosti uporabe blockchain tehnologije za zmanjševanje korupcije. Toda, kot pojasnjuje CNET, je uporaba blockchain tehnologije s tem namenom na nacionalni ravni poteza brez primere z vrtoglavimi posledicami.
image_alt
Salvador izkoristil 10-odstotni padec bitcoina za dodaten nakup

Uvajanje bitcoina v Salvadorju je bilo težavno, med drugim je tudi močno vplivalo na njegovo ceno. Če bo Panama sprejela svoj zakon o kriptovalutah, bo to morda še en zanimiv testni primer sprejemanja kriptovalut na nacionalni ravni. Dve državi, ki si prizadevata za sprejetje kriptovalut, še ne pomenita nujno trenda, lahko pa bi to pomenilo njegov začetek.

Več iz rubrike