Salvador izkoristil 10-odstotni padec bitcoina za dodaten nakup

Salvador je včeraj uradno sprejel bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo, nekaj ur kasneje pa je njegova vrednost drastično padla.
Fotografija: Salvador naj bi imel v državni blagajni 550 bitcoinov.
Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Salvador naj bi imel v državni blagajni 550 bitcoinov. Foto: Shutterstock

Na trg kriptovalut se je vrnila nestanovitnost in sicer po scenariju »kupi govorice, prodaj novice« za bitcoin. Toda zdi se, da Salvadorja to ni prizadelo, saj je predsednik Nayib Bukele v tvitu objavil, da je po znižani ceni kupil dodatnih 150 bitcoinov. Salvador naj bi imel po besedah Bukeleja sedaj v državni blagajni 550 bitcoinov.
 

Bukele je izkoristil priložnost

 
Imetniki bitcoina so v torek, 7. septembra, očitno pobirali dobičke. Na ta dan je Salvador s prelomno potezo priznal digitalno valuto kot zakonito plačilno sredstvo, kar bi lahko imelo pomembne posledice za globalno sprejetje, navaja Cointelegraph.

Promotorji digitalne denarnice Chiva čakajo pred bankomati Chiva, 7. september, 2021. Foto: Jose Cabezas/Reuters
Promotorji digitalne denarnice Chiva čakajo pred bankomati Chiva, 7. september, 2021. Foto: Jose Cabezas/Reuters
Potem ko je cena bitcoina 6. septembra dosegla najvišjo vrednost v zadnjih mesecih, 52.920 dolarjev, je v torkek popoldne ta padla na 42.900 dolarjev. Razlika med najvišjo in najnižjo vrednostjo vodilne kriptovalute je bila v zadnjih 24 urah skoraj 20-odstotna. Sicer se je bitcoin kasneje ustalil pri 47.000 dolarjih, kar še vedno predstavlja približno 11-odstotni padec.
 
Salvadorski predsednik Bukele je potrdil, da je njegova vlada po znižani ceni kupila dodatnih 150 bitcoinov. Kot smo že pisali, je Bukele v ponedeljek objavil tvit, v katerem je razkril, da si Salvador lasti 400 bitcoinov. Salvador ima torej vsega skupaj 550 bitcoinov v vrednosti skoraj 26 milijonov dolarjev, če predpostavljamo, da je cena enega bitcoina 47.000 dolarjev.
image_alt
Salvador je kupil 400 bitcoinov dan pred sprejetjem nove valute

Kaj je povzročilo padec v ceni?

 
Manj kot pet minut po začetnem tvitu o znižanem nakupu je Bukele zapisal, da se popust za bitcoin končuje. Poleg tega se je
»zahvalil« Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) za milijon privarčevanih dolarjev v obliki papirja za tiskanje.
 
IMF in Svetovna banka namreč Salvadorju ne želita posoditi denarja. Poleg tega pa ne odobravata novega zakona o bitcoinu kot državni valuti. Navajata namreč, da je bitcoin »škodljiv za okolje« in »ne transparenten«, piše Reuters. Padla je tudi vrednost državnih obveznic Salvadorja, ki potečejo leta 2029.
 
image_alt
Kako bogati so Barack Obama, Joe Biden in ostali ameriški predsedniki?

V torek dopoldne so se pojavile težave pri digitalni denarnici Chiva, preko katere je Bukele državljanom obljubil 30 dolarjev v bitcoinu. Za nekaj ur so morali ustaviti njeno delovanje, da so jo povezali z več strežniki, je pojasnil Bukele. Kasneje uporabniki niso mogli dostopati do denarnice, saj je ni bilo na voljo na straneh večjih ponudnikov mobilnih aplikacij. Salvadorski predsednik je očitno rešil tudi to težavo, saj je bila digitalna denarnica Chiva kmalu za tem na voljo na spletni trgovini Appla in Huaweia.

Več iz rubrike