Kako bogati so Barack Obama, Joe Biden in ostali ameriški predsedniki?

Kolikšno je bogastvo sedanjega in bivših predsednikov ZDA? Kateri je najbogatejši?
Fotografija: Kdo je najbogatejši bivši predsednik ZDA? Foto: PAUL J. RICHARDS/AFP
Odpri galerijo
Kdo je najbogatejši bivši predsednik ZDA? Foto: PAUL J. RICHARDS/AFP

Za razliko od Donalda Trumpa, ki je bil ob nastopu funkcije že bogat, si predsedniki ZDA večji zaslužek obetajo šele po končanem mandatu. Nekateri predavajo, drugi napišejo knjigo, spet drugi pa postanejo svetovalci v politiki. Koliko zaslužijo bivši predsedniki ZDA?
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Joe Biden


Trenutni predsednik ZDA Joe Biden je v politiki deloval več desetletij, vendar ni zaslužil veliko. Po izteku mandata podpredsednika se je njegova neto vrednost dvignila v nebo, predvsem na račun donosnih poslov s pisanjem knjig, poroča Forbes. Tukaj je mišljen predvsem osem milijonov dolarjev vreden knjižni posel leta 2017.
image_alt
Donald Trump donacije porabil za lastne stroške

Po poročanju Forbesa sta Joe in Jill Biden do konca leta 2017 zaslužila 11,1 milijona dolarjev, leta 2018 4,6 milijona dolarjev, leta 2019 milijon dolarjev, leta 2020 pa »le« 630.000 dolarjev. Kljub temu da je v štirih letih izven pisarne zaslužil več kot 17 milijonov dolarjev, je Bidnova neto vrednost veliko nižja, predvsem zaradi davkov in dobrodelnosti.

Trenutna vrednost Ameriškega predsednika je po poročanju Go BankingRates ocenjena na devet milijonov dolarjev.
Trump edini milijarder v ovalni pisarni. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS
Trump edini milijarder v ovalni pisarni. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS

Donald Trump


Trump je bil prvi predsednik milijarder in ostaja edini milijarder, ki je opravljal funkcijo. Večina njegovega premoženja počiva na portfelju nepremičnin v New Yorku, veliko pa prispevajo tudi tečaji golfa, vinska klet ter globalno znamčenje in licenciranje projektov.

Trenutna vrednost Donalda Trumpa naj bi bila 2,4 milijarde dolarjev.
image_alt
Hočete prodati milenijcem? Kupijo vse, kar lajša življenje

Barack Obama


Barack Obama je kot podpredsednik zaslužil veliko denarja. Prejel je 400.000 dolarjev za govorne nastope in podpisal knjižne pogodbe v vrednosti 65 milijonov dolarjev, poroča Newsweek. Skupaj z ženo Michelle je leta 2018 podpisal produkcijski posel z Netflixom, vendar znesek zaslužka ni znan, poročajo tuji mediji.

Trenutna neto vrednost Baracka Obame je po poročanju Go BankingRates 70 milijonov dolarjev.
 

George W. Bush


Podobno kot Trump je bil tudi Bush bogat že ob vstopu v predsedniško palačo. Milijone je zaslužil kot ustanovitelj in izvršni direktor podjetja za raziskovanje nafte in plina ter kot solastnik bejzbolske ekipe Teksas Rangers. Bogastvo je po izteku predsedovanja še naprej povečeval s knjigami in govori.
George W. Bush. Foto: JOSHUA ROBERTS/REUTERS
George W. Bush. Foto: JOSHUA ROBERTS/REUTERS

George W. Bush je trenutno vreden 40 milijonov dolarjev.
 

Bill Clinton


Bill Clinton je edini predsednik, ki je Belo hišo zapustil revnejši kot ob vstopu vanjo. Predsedniški mandat naj bi namreč zaključil s 16 milijoni dolarjev dolga. Po poročanju tujih medijev je ves denar porabil za honorarje odvetnikov zaradi določenih obtožb in škandalov ter tožbe za odvzem odvetniške licence v Arkansasu. Trend se je obrnil, ko je začel služiti s knjižnimi pogodbami in govorniškimi nastopi. Na ta račun naj bi po poročanju tujih medijev v prvem letu po izteku predsedovanja zaslužil 13,7 milijona dolarjev.
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Do leta 2016 naj bi zakonca Clinton z govorniškimi nastopi zaslužila 153 milijonov dolarjev. V 15 letih pa naj bi zakonca zaslužila 240 milijonov dolarjev, poroča Forbes.

Go BankingRates poroča, da je trenutna neto vrednost Billa Clintona 80 milijonov dolarjev.
Borut Pahor naj bi bil najbogatejši slovenski politik. Foto: Leon Vidic/Delo
Borut Pahor naj bi bil najbogatejši slovenski politik. Foto: Leon Vidic/Delo

Borut Pahor


Tekoči predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor je po poročanju Popular Bio najbogatejši slovenski politik. Njegova vrednost v letu 2021 naj bi znašala milijon do pet milijonov dolarjev (okoli 843.124 do 4,2 milijona evra), poroča CelebsAgeWiki.

Več iz rubrike