Milenijci na teh dveh področjih potrošijo preveč denarja

Milenijci so nekoliko nagnjeni k razsipnosti. Za katere dobrine porabijo preveč denarja?
Fotografija: Milenijci so velikokrat nagnjeni k razsipnosti in denar trošijo tam, kjer to ne bi bilo potrebno. Foto: GettyImages
Odpri galerijo
Milenijci so velikokrat nagnjeni k razsipnosti in denar trošijo tam, kjer to ne bi bilo potrebno. Foto: GettyImages

Za dobro upravljanje s financami je ključnega pomena upoštevanje razpoložljivega proračuna. Vedno se je treba zavedati, koliko denarja imamo na razpolago. Del tega zneska je smiselno takoj nameniti varčevanju, preostanek pa zapravimo za nujne stroške, nato pa po možnosti še za nenujne dobrine.
 
image_alt
Hrvaški Rimac postavil svetovni rekord

Milenijci so se rodili v obdobju, ko niso bili za nič prikrajšani. Prav zato so velikokrat nagnjeni k razsipnosti in denar trošijo tam, kjer to ne bi bilo potrebno. Business Insider navaja, na katerih dveh področjih milenijci običajno zapravijo preveč denarja in podaja napotke, kako bi se lahko pri tem izboljšali.
 

Udobje

 
Finančna načrtovalka Clari Nolet iz organizacije Team Hewins pravi, da so milenijci navajeni, da takoj dobijo, kar si želijo. Posledično težijo k nakupu stvari, ki bi jim lahko olajšale življenje. Namesto da bi si vzeli čas za kuhanje kosila, se raje odločijo za dostavo hrane na dom. Kljub temu da na prvi pogled ne gre za velike stroške, se ti seštevajo in lahko ob koncu meseca predstavljajo precejšnjo vsoto.
Foto: ronstik / Getty Images
Foto: ronstik / Getty Images

Finančni svetovalci pravijo, da sicer ni nič narobe, če si milenijci privoščijo take stvari, vendar mora biti podlaga za to dovolj velik kupček denarja. Dejstvo pa je, da večina ne spremlja svojih odhodkov in zato se lahko kmalu znajdejo na nuli ali celo v minusu.
 
»Večina milenijcev ne ve, koliko denarja ima na razpolago in koliko porabi. V mislih imajo le približno oceno. Znesek, ki ga porabijo, je običajno veliko večji, kot so mislili,« opozarja Noletova.
 
image_alt
Odkritje: Google dokazal obstoj 'časovnih kristalov'

Noletova milenijcem priporoča, da ne živijo »z danes na jutri«, ampak si postavijo jasne finančne cilje. Dobro je, če imajo v mislih nekaj, kar bi radi v prihodnje kupili. Tako bodo imeli motivacijo za varčevanje. Ob prejemu plače naj bi takoj dali na stran znesek za varčevanje, nato pa razpolagali s preostankom.
 
Noletova dodaja, da je smiselno imeti v rezervi tudi fond za nujne primere oziroma nepričakovane stroške. Sploh v času pandemije so postale razmere še bolj nepredvidljive in imeti denar na rezervi je skoraj nuja. Noletova priporoča, da ima vsak na strani znesek, ki bi mu v izrednih razmerah omogočil kritje osnovnih stroškov za šest do 12 mesecev.
 

Veliki nakupi

 
Asad Gourani, finančni načrtovalec iz AG Wealth Managementa, je bolj zaskrbljen zaradi velikih nakupov, ki jih opravijo milenijci. Pri tem misli na nakup stanovanja na kredit ali novega avta na obroke. Številni milenijci se namreč odločijo za večji nakup, kot so ga dejansko zmožni odplačevati.
 
»Po letih dela z milenijci sem opazil, da ti v primerjavi s prejšnjimi generacijami potrošijo veliko več za izkušnje kot za materiale dobrine, kar je zelo pozitivno. Je pa pri njih opaziti težavo pri kalkulaciji stroškov in izvedbi velikih nakupov, saj velikokrat ne predvidijo, kaj to potegne za sabo,« je dejal Gourani.
 
image_alt
Vam bo ob upokojitvi zmanjkalo denarja?

Po Gouranijevem mnenju je rešitev v tem, da vsak napiše točen seznam mesečnih stroškov in jih ovrednoti. Sem spadajo stroški bivanja, komunalne storitve, stroški prevoza, prehrane in drugi redni stroški. Šele ko bo milenijec vse te redne stroške odštel od prihodkov, bo imel vpogled nad tem, koliko denarja mu preostane za druge stvari.
 

Več iz rubrike

finance

Oče in sin pomagata pri iskanju izgubljenih bitcoinov

Ocenjujeta, da je mogoče povrniti do 92 tisoč bitcoinov, kar znaša skoraj 4 milijarde evrov pri vrednosti 40 tisoč evrov za bitcoin.

finance

Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Med obnovo stare graščine so gradbeniki na severozahodu Francije odkrili 239 zlatih kovancev, katerih vrednost bi na dražbi lahko dosegla 300.000 evrov.

finance

Na Bledu je potekala mednarodna investicijska konferenca

Eden glavnih poudarkov konference je bil, kako lahko odločevalci s privlačnejšimi pogoji spodbudijo ljudi k sodelovanju na kapitalskem trgu.

finance

Edward Snowden opozarja na nov trend, ki ga je ustvaril Salvador

Salvador je postal prva država na svetu, ki je uradno sprejela bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo poleg ameriškega dolarja.

Komentarji: