Hrvaški Rimac postavil svetovni rekord

Rimac Nevera je nedavno dosegla svetovni rekord za serijski avto z najboljšimi pospeški.
Fotografija: Rimac Nevera (Foto: Rimac Automobili)
Odpri galerijo
Rimac Nevera (Foto: Rimac Automobili)

Junija letos je Rimac Nevera postavila neuradni svetovni rekord za serijski avtomobil z najhitrejšimi pospeški. Pred kratkim je napočil čas za ponovni preizkus njenih zmogljivosti na ameriškem dirkališču Famoso s strokovnjaki iz DragTimesa.
 
Preizkusa zmogljivosti avtomobila se je lotil Brooks Weiselblat. Nevera je imela pri tem na sebi pnevmatike Michelin Pilot Sport 4S. Test je bil izveden na dirkališču, pri čemer je temperatura zraka znašala 37 stopinj Celzija, temperatura tal pa 65 stopinj Celzija.
image_alt
Havaji se spopadajo z neobvladljivim navalom turistov
 
Ob vklopu Launch Control funkcije, pri čemer je treba z levo nogo zavirati, nato pa pritisniti na plin, je Nevera dosegla svojih 1914 konjskih moči s pomočjo štirih ločenih elektromotorjev. Neverini napredni nadzorni sistemi so med pospeševanjem nenehno spremljali, katera kolesa imajo največji oprijem. Tako se je moč enakomerno porazdelila po vozilu, pospešek pa se je povečeval, ko je nadaljevala z vožnjo po stezi.
 
Nevera je po 400 metrih vožnje dosegla svojo največjo hitrost 270 kilometrov na uro. Za doseganje te hitrosti je potrebovala zgolj 8,58 sekunde. Rekord je bil dosežen po 11. poskusu.

Neverine zmogljivosti bi se lahko še izboljšale

 
Pred tem je znašal Neverin neuradni rekord za dosego enake hitrosti 8,62 sekunde. Predhodni test je bil izveden na hrvaških tleh. Tokrat je bil rezultat boljši, s tem pa je bil postavljen nov rekord, ki je objektivno preverljiv. Kot je bilo ugotovljeno, je Neverine zmogljivosti možno še izboljšati z nekaterimi posodobitvami programske opreme.
 
»To je bil naš prvi test na tovrstni stezi, zato nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo. Sprva smo dobili slabše številke, kot smo pričakovali; 8,7 in 8,8 sekunde. Ker je temperatura proge znašala 65 stopinj Celzija, smo morali izvesti nekatere prilagoditve. Neverin sistem nadzora zazna tip terena in temu prilagodi navore na kolesih. Po določenih prilagoditvah in različnih strategijah ogrevanja pnevmatik smo uspeli doseči boljše rezultate. Brooks nam je pomagal s svojimi izkušnjami in uspeli smo doseči svetovni rekord za serijski avtomobil z najhitrejšimi pospeški. S tem smo premagali tudi svoj lastni rekord. Kljub temu smo prepričani, da lahko Nevera pokaže še več in da lahko z več izkušnjami in preizkušnjami na tovrstni podlagi dosežemo še boljši rezultat,« je dejal testni in razvojni voznik Miroslav Zrnčević.
 
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Kot je dodal ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Rimac Automobili Mate Rimac, lahko Nevera poleg hitrosti voznikom ponudi še mnogo več. Precej velik akumulator ji omogoča, da z enim polnjenjem prevozi 550 kilometrov. Sistem Rimac All-Wheel-Torque Vectoring 2 omogoča vozilu tako agilnost kot hitrost. Ima električno nastavljive blažilnike in aktivno aerodinamiko, s čimer zagotavlja udobno in tiho vožnjo.
 

Več iz rubrike