Havaji se spopadajo z neobvladljivim navalom turistov

V letošnjem poletju so se številni dopustniki odločili za obisk Havajev, zaradi česar je na območju prišlo do prekomernega turizma.
Fotografija: Foto: lucky-photographer / Getty Images
Odpri galerijo
Foto: lucky-photographer / Getty Images

Havajske oblasti so v začetku julija pozvale prebivalce ZDA, naj si za svojo počitniško destinacijo izberejo Havaje. Vsi potniki, cepljeni proti covidu-19, naj bi otočje lahko obiskali brez predhodnega testiranja in karantene. Popotniki so povabilo vzeli resno. V zadnjem času je namreč moralo več deset tisoč turistov zapustiti Havaje, saj se otočje spopada z izjemnim navalom obiskovalcev, poročajo pri Euro News Travel.
 
Naval turistov se odraža v pomanjkanju gostinskih uslužbencev, preobremenjenih cestah in tudi 90-minutnih čakalnih dobah za prosto mizo v restavracijah.
 
image_alt
WHO od Kitajske zahteva neobdelane podatke glede izvora covida-19

Eden od lokalnih županov je šel glede na situacijo celo tako daleč, da je prosil letalske prevoznike za zmanjšanje števila dohodnih letov.
 
»Prosimo za premor. Nimamo pooblastil, da zahtevamo ustavitev prihoda novih turistov, vendar prosimo za pomoč,« je dejal župan drugega največjega otoka Maui Mike Victorino na tiskovni konferenci, ki se je odvijala prejšnji mesec.
 
Ker se Havaji nahajajo v neposredni bližini ZDA, so tamkajšnji prebivalci izkoristili sproščanja omejitev potovanj in se množično odločili za obisk tega otočja. Naval je bil še toliko večji, ker so bili še spomladi ukrepi za omejitev širjenja pandemije precej strogi, zaradi česar potovanja niso bila možna.
 

300.000 obiskovalcev na mesec

 
V običajnih razmerah neokrnjene plaže Havajev mesečno pritegnejo do 300.000 obiskovalcev. Številke pa so v letošnjem poletju še višje kot v obdobju pred pandemijo. V prvih treh dneh letošnjega julija je na otočje vsak dan prispelo približno 35.000 obiskovalcev.
 
Foto: H. O. / Reuters
Foto: H. O. / Reuters

Prebivalci Mauija so bili pred kratkim seznanjeni, da na območju primanjkuje pitne vode. Posledično bodo morali za uporabo vode za vse »nenujne« dejavnosti, kot so pranje avtomobila in zalivanje trate, plačati 426 evrov kazni. Na družbenih omrežjih so prebivalci izrazili zaskrbljenost zaradi prekomernega turizma.
 
»Pandemija covida-19 je več kot leto dni zavirala potovanja. Maui je zdaj osrednja točka povečanega turističnega povpraševanja. Radi bi izrekli dobrodošlico vsem turistom, vendar se zavedamo, da so naše zmogljivosti omejene,« je še dodal Victorino.
 
image_alt
Vam bo ob upokojitvi zmanjkalo denarja?

Profesor upravljanja potovalne industrije na Univerzi na Havajih dr. Jerry Agrus je razložil, da so trenutne razmere na Havajih neobvladljive iz več razlogov. Ker je prejšnji mesec Havaje obiskalo približno milijon ljudi, bi po njegovih besedah lahko prišlo še do večjega širjenja okužb.
 
Številni turisti se odločijo potovati po otočju z najetimi avtomobili, vendar je njihova ponudba precej omejena. Poleg tega, tisti, ki vozila najamejo, ustvarjajo dodatne zastoje na bolj obremenjenih cestah. Ker so bila potovanja v zadnjih mesecih onemogočena, so turisti v času potovanj še toliko bolj nestrpni in brez manir, je pojasnil Agrus.
 

Več iz rubrike