WHO od Kitajske zahteva neobdelane podatke glede izvora covida-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala vse države, naj depolitizirajo iskanje izvora pandemije covid-19.
Fotografija: Skrbno varovan laboratorij v Wuhanu. Foto: Thomas Peter/REUTERS
Odpri galerijo
Skrbno varovan laboratorij v Wuhanu. Foto: Thomas Peter/REUTERS

Pred nekaj dnevi je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pozvala Kitajsko, naj deli neobdelane podatke o prvih primerih okužbe s covidom -19 za napredovanje raziskave izvora pandemije, hkrati pa naj objavi tudi podatke za obravnavo teorije o uhajanju virusa iz laboratorija.
image_alt
Nova študija trdi, da covid-19 ni naravnega izvora

Ekipa raziskovala štiri tedne


WHO je januarja, skoraj leto dni po prvem primeru takratne »skrivnostne pljučnice«, v Wuhan poslala skupino mednarodnih strokovnjakov, da ugotovijo izvor virusa. Znanstveniki so v Wuhanu preživeli štiri tedne, v tem času pa so obiskali vsa ključna mesta, vključno z zdaj zaprto tržnico Hunan. Obiskali so tudi dva raziskovalna laboratorija, ki sta delala z virusi netopirjev – domnevnim živalskim gostiteljem covida-19.
 

Poročilo ni zadovoljilo ameriškega predsednika


Ekipa je marca objavila poročilo, ki ni prineslo trdnih zaključkov, le navedbe različnih hipotez, da je virus najverjetneje na človeka prešel iz netopirja, možnost, da je virus pobegnil iz laboratorija, pa naj bi bila le malo verjetna.
image_alt
Hrvaška: nadaljnji ukrepi lahko povzročijo kolaps gostinskega sektorja

Poročilo, ki naj bi bilo slabše pregledno in težko dostopno, ni zadovoljilo določenega dela strokovnjakov, saj naj bi vsebovalo pomanjkljivo oceno teorije o uhajanju virusa iz laboratorija. Maja je ameriški predsednik Joe Biden, na podlagi razdeljenih mnenj obveščevalnih agencij, odredil bolj poglobljeno preiskavo izvora virusa.
 

Kitajska kljub nezadovoljstvu potrdila sodelovanje


Prejšnji mesec je WHO predlagala drugo stopnjo preiskave, ki bi vključevala nadaljnje študije na Kitajskem in revizijo laboratorijev v Wuhanu, kar je močno razjezilo Peking. »Gre za nespoštovanje zdrave pameti in aroganco do znanosti,« je dejal namestnik ministra za zdravje Zeng Yixin.
WHO želi poglobljeno raziskati točen izvor virusa. Foto: ALY SONG/REUTERS
WHO želi poglobljeno raziskati točen izvor virusa. Foto: ALY SONG/REUTERS

WHO na to odgovarja, da ne gre za nabiranje političnih točk ali za pripisovanje krivde, temveč je za nadaljnje rokovanje s pandemijo pomembno, da izvemo točen izvor virusa. Po poročanju tujih medijev naj bi Kitajska nedavno sporočila, da ni zavrnila sodelovanja.
 

WHO bo sledila znanosti

 
WHO je zaradi preiskave pod vse večjim pritiskom, predvsem zaradi očitanj, da je bila začetna preiskava ogrožena zaradi zamude in pomanjkanja neobdelanih podatkov. V organizaciji so povedali, da so tako Kitajska kot druge države članice pisale WHO glede predlagane druge faze preiskave in nadaljnjih študij »laboratorijske hipoteze«, ki nakazujejo na to, da je bila začetna študija spolitizirana oziroma da je WHO delovala pod političnimi pritiski.
image_alt
Okrevanje gospodarstva: Kitajci optimistični, Rusi pesimistični

Po pregledu poročila o prvi fazi študije je WHO ugotovila, da ni dovolj znanstvenih dokazov za izključitev katerekoli od hipotez, poročajo tuji mediji. Za obravnavo »laboratorijske hipoteze« je pomembno imeti dostop do vseh podatkov, menijo poznavalci.

Teoriji, ki je dolgo veljala kot teorija zarote, še posebej, med predsedovanjem Donalda Trumpa, želi priti do dna tudi trenutni ameriški predsednik ZDA Joe Biden.

Iskanje izvora virusa je zelo težka naloga, pravi WHO in se hkrati zavezuje, da bo sledila znanosti, zato poziva vse države naj pozabijo na razlike in sodelujejo pri nadaljnjih raziskavah, še poročajo tuji mediji.

Več iz rubrike