Okrevanje gospodarstva: Kitajci optimistični, Rusi pesimistični

Prebivalci katerih držav so najbolj optimistični glede gospodarskega okrevanja po pandemiji?
Fotografija: Foto: Jure Eržen / Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen / Delo

Nobenega dvoma ni, da je pandemija covida-19 povzročila dolgoročne posledice na številnih gospodarskih dejavnostih. Mnoge izmed njih so bile v času splošnega zaprtja povsem prepovedane ali pa so lahko le delno obratovale. Preteklo bo še precej časa, preden se bo stanje povrnilo v normalo.
image_alt
Dolge ure stojijo v vrstah, toda bankomati so izropani

Ipsos in Svetovni gospodarski forum sta v prvi polovici letošnjega poletja izvedla raziskavo in pri tem 21.500 ljudi iz 29 držav vprašala, kakšen je njihov pogled na gospodarsko okrevanje po pandemiji. Kitajska je glede okrevanja najbolj optimistična, medtem ko Rusi na situacijo gledajo precej pesimistično. Vsem prebivalcem sodelujočih držav je skupno pričakovanje, da bo odgovornost za nadaljnjo rast nase prevzela država.
 
Več kot 50 odstotkov Kitajcev je prepričanih, da je tamkajšnje gospodarstvo že okrevalo od pandemije. Nadaljnjih 27 odstotkov Kitajcev meni, da bo država gospodarsko okrevala v roku enega leta.
 
Tudi prebivalci Savdske Arabije so precej optimistični glede prihodnosti, saj jih 63 odstotkov meni, da bo do okrevanja prišlo najkasneje čez eno leto. Medtem jih je 25 odstotkov prepričanih, da si je gospodarstvo že opomoglo.
Foto: Jure Eržen / Delo
Foto: Jure Eržen / Delo

Najbolj pesimistične države: Rusija, Kolumbija, Južna Afrika in Romunija

 
Prebivalci drugih držav so izrazili manj optimizma. Rusija, Kolumbija, Južna Afrika in Romunija sodijo med preučevane države, katerih prebivalci pričakujejo, da se bo okrevanje gospodarstva zgodilo zgolj skozi daljše časovno obdobje. Kar 66 odstotkov Rusov pričakuje, da bo prišlo do povrnitve gospodarstva na prejšnjo stopnjo v obdobju daljšem od treh let.
 
Po mnenju 53 odstotkov anketiranih bi morala odgovornost za oživitev gospodarstva nase prevzeti vlada. Zgolj sedem odstotkov Rusov, 10 odstotkov prebivalcev Južne Koreje, 14 odstotkov Madžarov in 19 odstotkov prebivalcev Saudove Arabije meni, da bi morala pobudo za oživitev gospodarstva dati mala podjetja.
 
»Svet se nahaja na pomembni prelomnici, pri čemer je pomembno, da bodo voditelji sodelovali, inovirali in zagotovili zagotovo okrevanje,« je dejala Sarita Nayyar, direktorica Svetovnega gospodarskega foruma. Dodala je, da se morajo korporacije, civilna družba in vlade s skupnimi močmi soočiti z velikimi izzivi.
image_alt
Podjetniške zgodbe: Kibuba
 
V raziskavi so bili anketiranci vprašani tudi, kateri so po njihovem mnenju znaki, ki bodo zgovorno pričali o okrevanju gospodarstva. Ti so najpogosteje omenjali dva kriterija; ljudje, ki jih poznajo, so dobili novo službo ali so jih poklicali nazaj na delo (79 odstotkov) in odpiranje novih podjetij (78 odstotkov). Pogosto omenjen kriterij je bil tudi povečanje turističnih dejavnosti. Ta znak je omenilo 72 odstotkov vprašanih.
 

Več iz rubrike