Salvador je kupil 400 bitcoinov dan pred sprejetjem nove valute

Danes je Salvador uradno sprejel najbolj razširjeno kriptovaluto na svetu kot zakonito plačilno sredstvo.
Fotografija: Predsednik Salvadorja, Nayib Bukele. Foto: Yuri Cortez/AFP
Odpri galerijo
Predsednik Salvadorja, Nayib Bukele. Foto: Yuri Cortez/AFP

Predsednik Salvadorja Nayib Bukele je včeraj, 6 septembra, v seriji tvitov razkril, da je država kupila skupno 400 bitcoinov v vrednosti slabih 18 milijonov evrov. To naj bi bil prvi korak k večjemu prizadevanju za vključitev digitalne valute v njihovo bilanco stanja in državne rezerve. Salvador je tako prva država na svetu, ki je uradno sprejela bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo poleg ameriškega dolarja.
 

Cena bitcoina se je rahlo zvišala

 
Cena bitcoina se je po predsednikovih tvitih zvišala za 1,5 odstotka in je dosegla nove rekordne vrednosti zadnjih nekaj mesecev. Tako je bitcoin v torek, 7. septembra, zgodaj zjutraj trgoval pri 52.920 dolarjih oziroma 44.550 evrih. Najbolj razširjena kriptovaluta na svetu torej ostaja nad pomembno psihološko mejo 50.000 dolarjev.
 
Do objav na socialnem omrežju Twitter je prišlo nekaj ur pred tem, ko je začel veljati salvadorski zakon o bitcoinu, ki je bil sprejet junija. Zagovorniki in kritiki po vsem svetu bodo spremljali, kako se bo odvil ta eksperiment brez primere, poroča CNBC.
 

Deljena mnenja glede novega zakona

 
Demonstracije proti novemu zakonu o uvedbi bitcoina kot uradne državne valute, Salvador, 5. september, 2021. Foto: Victor Pena/Reuters
Demonstracije proti novemu zakonu o uvedbi bitcoina kot uradne državne valute, Salvador, 5. september, 2021. Foto: Victor Pena/Reuters
Podporniki bitcoina menijo, da bo poteza Salvadorja pozitivno vplivala na legitimnost kriptovalut in upajo, da bodo ostale države sledile zgledu. Niso pa vsi enakega mnenja. Skoraj 70 odstotkov od 1300 Salvadorcev, ki so sodelovali v raziskavi tamkajšnje univerze, se ni strinjalo z odločitvijo vlade, da sprejme bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo. Številni tudi niso bili prepričani, kako uporabljati digitalno valuto oziroma kaj to sploh je.
 
Salvadorska vlada upa, da bo z novim zakonom spodbudila finančno vključenost v državi, ki ima nekaj več kot šest milijonov prebivalcev. Približno 70 odstotkov državljanov namreč nima dostopa do tradicionalnih finančnih storitev.
 
image_alt
Slovenski hohštaplerji so bili na morju na Hrvaškem

Denarna nakazila oziroma denar, ki ga migranti pošiljajo domov, je pomemben za tamkajšnje gospodarstvo, saj po podatkih Svetovne banke predstavlja več kot 22 odstotkov salvadorskega BDP-ja. Z uvedbo bitcoina, kot uradnega plačilnega sredstva, naj bi državljani in migranti privarčevali pri bančnih in menjalnih provizijah, meni Bukele.
 

Salvadorski predsednik bo državljanom podaril bitcoin

 
Nayib Bukele je velik zagovornik bitcoina. Foto: Jose Cabezas/Reuters
Nayib Bukele je velik zagovornik bitcoina. Foto: Jose Cabezas/Reuters
Salvador je z današnjim dnem začel uporabljati digitalno denarnico Chivo. Bukele je dejal, da bo dobil vsak, ki si bo naložil Chivo, bitcoin v vrednosti 30 dolarjev. Po njegovih besedah bo po državi nameščenih 200 bankomatov Chivo, kjer bodo lahko državljani pretvorili svoje bitcoine v ameriške dolarje. Prejšnji torek je salvadorski kongres sprejel zakon o ustanovitvi 150 milijonov dolarjev vrednega sklada, ki bo pomagal olajšati pretvorbo bitcoinov v ameriške dolarje.
 
Bitcoin je med drugim znan tudi po svoji nestanovitnosti, kar vzbuja pomisleke glede njegove učinkovitosti kot valute. »Bitcoin v resnici ni zasnovan kot sredstvo menjave, zato je njegova uporaba v obliki državne valute poskus v zgodnji fazi,« je za CNBC povedal Philip Gradwell, glavni ekonomist pri podatkovni platformi Chainalysis. »Mislim, da bo glavna uporaba v Salvadorju res povezana z nakazili in ljudmi, ki ga bodo uporabljali za shranjevanje premoženja in morda le kot konkurenco dolarju v državi.«
image_alt
Inovacija, ki bo popestrila vožnjo z električnim kolesom

Več iz rubrike