Najdražje avtomobilske znamke na svetu

To je vozni park, ki si ga lahko omislijo le najbolj bogati. Katera znamka avtomobilov je najdražja?
Fotografija: Mercedes. Foto: Daimler AG/Global Communications Mercedes-Benz Cars
Odpri galerijo
Mercedes. Foto: Daimler AG/Global Communications Mercedes-Benz Cars

Kadar na cesti zagledamo ultra športno vozilo, se ponavadi najprej vprašamo, kolikšna je cena avtomobila. Čeprav se cene vsako leto spreminjajo, saj se prilagajajo željam bogatih, na lestvici večinoma ostajajo klasiki, kot je Mercedes. Spletna stran Luxury Columnist navaja pet trenutno najdražjih avtomobilskih znamk na svetu.

image_alt
Od brezdomca do ustanovitelja več milijard vredne luksuzne znamke

Lamborghini

Podjetje je leta 1963 ustanovil Ferrucio Lamborghini, pred tem pa je uspešno izdeloval traktorje. Avtomobile naj bi tradicionalno poimenoval po pasmah bikov; Miura, Islero, Diablo itd.

Najdražji Lamborghini na svetu je Veneno Roadster, ki je bil prvotno ocenjen na 3,9 milijona evrov. Leta 2019 pa je bil na dražbi Bonhams prodan za 7,3 milijona evrov.

image_alt
Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Eden izmed devetih primerkov je pripadal sinu aktualnega predsednika Ekvatorialne Gvineje. Kot navaja Luxury Columnist, naj bi avto zasegli švicarski organi v preiskavi korupcije.  

Koenigsegg Automotive

Švedski proizvajalec visokozmogljivih športnih avtomobilov je znan po tehničnih inovacijah, s katerimi so dosegli kar nekaj rekordov. Model CC8S je bil leta 2002 zapisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot najmočnejši serijski avtomobil.

image_alt
Raziskava: Klorova baterija šestkrat bolj zmogljiva od litij-ionske

Najdražji njihov model je bil Koenigsegg CCXR Trevita z vrtoglavo ceno 4,3 milijona evrov. Izdelanih je bilo le 49 primerkov.

Zadnji model podjetja, Koenigsegg Jesko, je bil predstavljen na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi leta 2019 z začetno ceno 2,4 milijona evrov.

Mercedes-Benz

Nemška prestižna znamka avtomobilov je med najbolj prepoznavnimi na svetu. Luksuzna znamka v svojem repertoarju ponuja veliko cenovno dostopnih avtomobilov, obstajajo pa tudi različice v omejeni izdaji in so na voljo le resno bogatim.

Mercedes-Benz Maybach Exelero, ki ga poganja turbo motor V12, stane kar sedem milijonov evrov. Kot navaja Luxury Columnist, obstaja le 12 primerkov tega avtomobila. Enega izmed njih naj bi imel znani pevec Jay Z.

image_alt
Temna stran čokolade

Rolls Royce

Podobno kot nemški Mercedes tudi britanski Rolls Royce uživa poseben sloves v avtomobilski industriji. Podjetje sta leta 1904 ustanovila Charles Rolls in Henry Royce.

Rolls Royce kraljice Elizabete II. Foto: DARREN STAPLES/REUTERS Pictures
Rolls Royce kraljice Elizabete II. Foto: DARREN STAPLES/REUTERS Pictures

Eden najbolj kultnih modelov je Rolls-Royce Phantom V, ki je bil v lasti kraljice Elizabete II. In Johna Lennona.

Sweptail, najdražji model, ustvarjen za največje ljubitelje legendarne avtomobilske znamke, presega ceno 10,6 milijona evrov.

image_alt
Video: S TikTokom zasluži skoraj 300 evrov na dan

Bugatti

Med najbolj znamenite modele Bugattija spadajo Bugatti Veyron, ki stane 1,6 milijona evrov, Bugatti Divo s ceno 4,7 milijona evrov in Bugatti Centodieci, za katerega je treba odšteti 7,6 milijona evrov. Najdražji model te znamke pa je La Voiture Noire s ceno 16,5 milijona evrov, katerega lastnik naj bi bil Cristiano Ronaldo.

image_alt
Rimac: Od predelave BMW-ja do direktorja Bugattija

Več iz rubrike