Video: S TikTokom zasluži skoraj 300 evrov na dan

Ustvarjalec vsebin na TikToku ima 1,7 milijona sledilcev, v enem letu pa zasluži približno 105.000 evrov. Kako mu uspeva?
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Shutterstock

Jay Wey se v prvi vrsti šteje za podjetnika, vendar mu prav uspeh na družbenih omrežjih omogoča plačevanje računov. Sklenil je številna donosna partnerstva z blagovnimi znamkami, ki njemu in njegovi ženi Sharon, ki se pojavlja v njegovih videoposnetkih, prinašajo približno 105.000 evrov na leto, torej v povprečju skoraj 300 evrov na dan.

Weyjev TikTok račun je vzcvetel lani, ko je ta ustvaril serijo videoposnetkov, v katerih se je norčeval iz sebe in svoje varčnosti. Navadil se je, da ga prijatelji označujejo za varčnega in to je ponosno ter s pridom sprejel. Uspešni 31-letnik je sicer tudi nekdanji profesionalni košarkar in ustanovitelj zagonskega podjetja, ki si prizadeva vzpostaviti poslovanje v ZDA.

Pametno ravnanje z denarjem

YouTube in TikTok. Foto: Dado Ruvic / Reuters
YouTube in TikTok. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Wey je v intervjuju za CNBC Make it dejal: »Beseda 'poceni' je negativna, toda zame je 'poceni' vedno pomenilo, da pametno ravnaš z denarjem in ne kupuješ nepotrebnih stvari.« Pojasnil je, da nikoli ni kupoval stvari le zaradi imena blagovne znamke: »Karkoli deluje, preprosto deluje. Nisem pripravljen plačati visoke cene samo za logotip.«

Američan azijskih korenin se je sicer sam razglasil za skeptika do družbenih medijev. Pravi, da Facebooka ni uporabljal že več kot desetletje in da ne bi nikoli niti ustvaril računa na TikToku, če ne bi poleti 2020 s svojo sedanjo ženo odpotoval na izlet.

image_alt
31-letnik prek Youtuba zasluži več kot 5 milijonov evrov letno

Par se je osem ur vozil iz severne Kalifornije v Las Vegas, ko je Sharon predlagala, da bi svoje potovanje dokumentirala z videoposnetki na TikToku, navaja CNBC Make it. Wey je sprva okleval, vendar je na koncu privolil, ko je Sharon vztrajala, da jih »nihče ne bo nikoli videl«. Vendar je imel algoritem platforme TikTok drugačne načrte.

Mislil je, da videoposnetkov nihče ne bo gledal

»Začela sva snemati smešne videoposnetke in še isti dan sva opazila, da jih ljudje gledajo,« pravi Wey. »Rekel sem si: Kaj se dogaja? Mislil sem, da ljudje tega ne bodo gledali.« Odziv je bil pozitiven in Wey se je odločil, da bo še naprej snemal smešne videoposnetke, s čimer je delno uresničil svoje otroške sanje, da bi postal komik. Do decembra je imel njegov račun 5000 sledilcev.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Njegov TikTok račun je vzcvetel, ko je objavil serijo videoposnetkov o 'poceni zvijačah' s humorističnim pridihom. Kmalu so začele prihajati ponudbe za oglaševanje produktov prek njegove vsebine. Prvi posel je sklenil s podjetjem, ki izdeluje kamere za nočni vid. Ponudili so mu 530 evrov za snemanje sponzoriranega videoposnetka in Wey je bil presenečen nad dejstvom, da lahko zasluži s kreativnimi in smešnimi videoposnetki.

Manj kot leto dni pozneje ima Wey več kot 1,7 milijona sledilcev na TikToku. Razširil se je tudi na Instagram, kjer ima skoraj 600.000 sledilcev, in Snapchat, kjer ima 89.000 sledilcev. Sharon gostuje v številnih Weyevih videoposnetkih, vendar pisanje in urejanje prepušča svojemu možu. Med drugim je 31-letnik že sodeloval z eBayem in Fordom, veliko ponudb pa tudi zavrne.

image_alt
Lažni posnetki Toma Cruisa niso škodljivi, toda vzbujajo skrbi

»Ker imava polno zaposlitev in živiva tako preprosto življenje, si lahko privoščiva luksuz, da izbirava, s kom želiva sodelovati,« pravi Wey in dodaja, da vsak mesec sklene največ do tri posle z različnimi blagovnimi znamkami. Znesek, ki ga zasluži vsak mesec, se spreminja glede na to, koliko poslov se odloči sprejeti, vendar v povprečju mesečno zasluži približno 10.000 dolarjev oziroma 8750 evrov.

Kljub zaslužku ostaja skromen

Kljub temu da ima Wey na družbenih omrežjih ogromno sledilcev, je zanj snemanje videoposnetkov postranski posel. Od ponedeljka do petka se v celoti posveča svojemu zagonskemu podjetju. Wey krije vse življenjske stroške zase in za svojo ženo. Sharon ima plačano službo za polni delovni čas in velik del svojih prihodkov pošilja družinskim članom na Tajvan.

image_alt
Podjetje iz Arizone izumilo novo različico kolesa

Poleg tega, da Weyu ni treba plačevati najemnine, saj živi v hiši, ki je v lasti njegove mame, ima zelo malo stroškov. Pravi, da se ne spomni, kdaj je nazadnje kupoval oblačila in večinoma nosi oblačila z blagovno znamko ekipe, ki jih je dobil kot športnik na fakulteti. Na hladilniku, v garaži in nad sušilnim strojem ima izobešeno tudi tabelo z lokalnimi tarifami električne energije, tako da vsi v hiši vedo, kdaj se morajo izogibati uporabi energetsko potratnih naprav ali polnjenju.

Hrana pa je ena od stvari, za katero je pripravljen 'sprostiti zavore'. Mesečno porabi približno 790 evrov za večerje in naročanje dostave na dom. »Pri obedovanju nisva varčna,« pravi in dodaja: »Vsakič, ko želiva iti v restavracijo ali poskusiti kakšen nov lokal, se preprosto odpraviva.«

Wey pravi, da ne bo kmalu pustil svoje sedanje službe, vendar to ne pomeni, da ni razmišljal o svoji prihodnosti na področju zabavljaštva in družbenih omrežij. Trenutno gradi svoj kanal na YouTubu in upa, da se bo sčasoma lotil daljše komedije.

image_alt
Kako na socialnih omrežjih zaslužiti približno 7000 evrov na mesec

»Mislim, da je edini cilj, ki si ga prizadevam doseči, ostati zvesti svojemu edinstvenemu smislu za humor in objavljati vsebine, v katerih sledilci uživajo.« V prvi polovici leta 2022 ga čaka tudi nov izziv in sicer očetovstvo. V zvezi s tem je v intervjuju za CNBC Make it v šali dejal: »Za otroka sva se odločila, ker sva želela imeti nov lik v najini vsebini in najcenejši način je bil, da si narediš svojega.«

Več iz rubrike