Najvišje nagrade za poslovno uspešnost vseh časov

Elon Musk si lahko leta 2028 ob izpolnjevanju določenih pogojev obeta 55 milijard evrov težko poslovno nagrado.
Fotografija: Foto: nito100/Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: nito100/Getty Images/iStockphoto

Za mnoge zaposlene je božičnica srečen zaključek leta in motivacija za nadaljnje delo. Bonus, na katerega večina zaposlenih čaka celo leto, kar pa še ne pomeni, da ga bodo tudi dočakali. Kdo se lahko razveseli božičnice, je namreč odvisno od podjetja in vrste zaposlitve.

image_alt
Ray Dalio napoveduje novo gospodarsko katastrofo

Poleg božičnice poznamo tudi druge bonuse, ki se tretirajo kot nagrada za uspešnost zaposlenega, podjetja ali pa kot kombinacija obojega. Razlika med različnimi bonusi je predvsem v višini zneska.

Spletna stran The Ceo Magazine navaja nekaj primerov največjih poslovnih nagrad vseh časov, ki so bile ali pa še bodo izplačane.

Elon Musk

Kot poročajo tuji mediji, se je Elon Musk pred tremi leti z upravnim odborom družbe Tesla dogovoril za 55 milijard težko nagrado. Bonus bo lahko prejel, če bo podjetje do leta 2028 doseglo tržno vrednost 310 milijard evrov.

Elon Musk si lahko leta 2028 obeta 55 milijard evrov vredno nagrado. Foto: MIKE BLAKE/REUTERS
Elon Musk si lahko leta 2028 obeta 55 milijard evrov vredno nagrado. Foto: MIKE BLAKE/REUTERS

Bančnik prejel 1567 odstotkov letne plače

Leta 2013 si je bančnik prislužil bonus v višini 1567 odstotkov plače. Čeprav banka ni bila razkrita, so uradni organi takrat potrdili, da je bila bančniku izplačana nagrada v višini 20 milijonov evrov, kar pomeni 53.000 evrov na dan poleg njegovega letnega dohodka. Leto pozneje je Evropska unija uvedla pravila in omejila bonuse na 200 odstotkov.

Singapurski plavalec zaslužil 355 000 evrov nagrade

Ameriški športniki za osvojitev olimpijskega zlata prejmejo 12.000 evrov nagrade. V Singapurju je ta nagrada veliko višja. Joseph Schooling je namreč leta 2016 na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru na 100 metrov delfin priplaval do odličja, za kar je prejel vrtoglavih 355.000 evrov nagrade.

image_alt
Vrednost zlata ponovno raste

Rekordni božični bonus na Wall Streetu

Leta 2006 je bil zadnji božič pred začetkom svetovne finančne krize. Kot poroča The Ceo Magazine, je bil takratni generalni direktor banke Morgan Stanley John J Mack nagrajen s 35 milijonov evrov težkim bonusom. Leto prej je Henry Paulson od banke Goldman Sachs prejel 34 milijonov evrov nagrade. Paulson je kasneje postal finančni minister v času predsedovanja Georgea W. Busha.

Tim Cook

Leta 2018 je Apple na trg lansiral tri nove telefone in novo uro Apple Watch Series 4. Izredno uspešno poslovno leto je izvršnemu direktorju Tim Cooku prineslo 120 milijonov evrov nagrade. Od tega je v denarju prejel le 11 milijonov evrov, ostalo so predstavljale 106 milijonov evrov vredne delnice, ki so del 10-letne delniške nagrade.

Adam Levinson prejel rekordno 266 milijonov evrov vredno nagrado

Ko je bil med veliko svetovno finančno krizo Wall Street tik pred spektakularnim zlomom, so tuji mediji poročali o trgovcu, ki je prejel bonus v višini 266 milijonov evrov. Ameriško investicijsko podjetje Fortress Investment Group je Adamu Levinsonu izplačalo nagrado kot bonus za zvestobo, da bi preprečili njegov odhod h konkurenci. Levinson naj bi ogromno nagrado sprejel z besedami: »Tega sem vreden.«

image_alt
Fed: Ali je inflacija zdaj večja grožnja kot pandemija?

Premija predsednika vlade za opravljanje njegovega dela

Čeprav je znano, da javni uslužbenci ne dobivajo tako velikih nagrad kot zaposleni v zasebnih podjetjih, pa je avstralski predsednik vlade Scott Morrison izjema. V času predsedovanja naj bi zaslužil ekvivalent 355.000 evrov na leto. Od tega približno 133.000 evrov prejme kot član parlamenta, ostalo pa kot 170-odstotni bonus za opravljanje funkcije predsednika vlade.

Več iz rubrike