Ray Dalio napoveduje novo gospodarsko katastrofo

Zdaj 72-letni milijarder je predvidel finančno krizo leta 2008 in napovedal, da bodo ZDA zaradi pandemije dolga leta finančno obremenjene.
Fotografija: Ray Dalio, ustanovitelj, izvršni direktor in sopredsedujoči družbe Bridgewater Associates, 7. november 2018. Foto: Harry Murphy / Web Summit via Sportsfile
Odpri galerijo
Ray Dalio, ustanovitelj, izvršni direktor in sopredsedujoči družbe Bridgewater Associates, 7. november 2018. Foto: Harry Murphy / Web Summit via Sportsfile

Milijarder in vlagatelj Ray Dalio, ki je družbo Bridgewater Associates spremenil v največji hedge sklad na svetu, opozarja na novo gospodarsko katastrofo na obzorju in pojasnjuje kako se lahko nanjo pripravimo. Sicer je opozoril, da njegove napovedi niso dejstva in da se je tudi sam že kdaj zmotil. Vendar je dejal, da so glede na zgodovinske vzorce prihodnje katastrofe neizogibne. Meni, da se lahko ameriški poskusi sčasoma izjalovijo in povzročijo konflikt.

Trgovinska vojna s Kitajsko

Ray Dalio. Foto: Bridgewater Associates
Ray Dalio. Foto: Bridgewater Associates
»Mislim, da nam grozi [trgovinska] vojna s Kitajsko,« je Dalio nedavno dejal za CNBC Make it in dodal: »Predvsem zaradi nesporazumov.« Opozoril je, da njegove napovedi niso dejstva, vendar je dejal, da so glede na zgodovinske vzorce v zadnjih 500 letih prihodnje katastrofe neizogibne. Z drugimi besedami, če prihajajoči spopad med ZDA in Kitajsko ne bo uničil gospodarstva, ga bo nekaj drugega, navaja CNBC. Zakaj meni, da je katastrofa na obzorju in kako svetuje, da se nanjo pripravimo?

Dalio je v svoji najnovejši knjigi 'Principles for Dealing with the Changing World Order' zapisal, da se lahko ameriški poskusi, da bi Kitajska in njena kultura postali »bolj ameriški«, sčasoma izjalovijo in povzročijo konflikt. To bi lahko okrepilo trgovinsko vojno med državama, ki jo je leta 2018 začela administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in zaradi katere so ameriška podjetja zmanjšala plače, znižala stopnje dobička in dvignila potrošniške cene.

image_alt
Neopažen dogodek spremenil svet in postavil Kitajsko na 1. mesto

Študija družbe Moody's Analytics je pokazala, da je trgovinska vojna samo v prvem letu stala Američane najmanj 300.000 delovnih mest. Lani je študija newyorške Banke zveznih rezerv v New Yorku pokazala, da je trgovinska vojna ameriška podjetja stala 1510 milijard evrov tržne kapitalizacije.

Dalio je s svojimi pripombami o Kitajski nedavno sprožil polemiko. Potem, ko je prejšnji teden za televizijo CNBC dejal, da je kitajska politika človekovih pravic podobna politiki »strogega starša«, je svoje pripombe pojasnil v objavi na omrežju LinkedIn. »Poskušal sem pojasniti kaj mi je kitajski voditelj povedal glede tega kako razmišljajo o upravljanju. Nisem izražal lastnega mnenja ali podpiral tega pristopa.« V tej objavi je tudi izrazil upanje, da se bosta ZDA in Kitajska lahko umaknili od prepada konflikta.

Prvi nasvet: Ocenite svoja finančna tveganja

Zlato. Foto: Matej Družnik / Delo
Zlato. Foto: Matej Družnik / Delo
Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, je Dalio pojasnil, da ima preprosto načelo za pristop k prihodnjim dogodkom: »Če vas skrbi, vas ne rabi skrbeti. Če vas ne skrbi, vas mora skrbeti.« Po njegovih besedah nas skrbi spodbudijo, da si podrobno ogledamo svoja osebna tveganja in nas spodbudijo, da v zvezi z njimi ukrepamo.

Eno od tveganj je lahko denimo »lokacija«, torej fizični kraj, kjer živite in delate. Njegova knjiga vsebuje 'indeks zdravja', ki ocenjuje približno ducat držav na podlagi 18 dejavnikov, kot so breme dolga, vojaška moč in gospodarska proizvodnja. Indeks je bralcem namenjen kot vir za ocenjevanje tveganj in oblikovanje strategij o tem kje živeti in vlagati. Po poročanju Forbesa pa namerava Dalio vzpostaviti spletno stran, na kateri bodo objavljene različice podatkov v realnem času.

image_alt
Vrednost zlata ponovno raste

Milijarder meni, da je selitev, kot finančno breme, vredna razmisleka v finančno zaskrbljujočih okoliščinah. »Prilagodljivost je ključnega pomena,« je dodal. Prav tako je svetoval, da svoja finančna tveganja merimo v inflaciji prilagojenih vrednostih in ne v »današnjih« dolarjih oziroma evrih. Če imamo denimo denar na varčevalnem računu, se njegova vrednost verjetno povečuje po drugačni stopnji kot pri drugih naložbah, saj je obdavčen z inflacijo.

Drugi nasvet: varčujte in razpršite svoj portfelj

Bitcoin. Foto: Depositphotos
Bitcoin. Foto: Depositphotos
Dalio kot prvi korak k močnemu portfelju navaja oceno naše trenutne naložbene strategije, če jo imamo in ugotovitev koliko tednov bi lahko finančno preživeli, če bi izgubili službo. »Vedno se splača ugotoviti, kakšen je najslabši možni scenarij in se zavarovati pred njim,« je dejal Dalio.

Nato je treba poskrbeti, da ni ves denar na enem mestu. »Gotovina ni varna naložba,« je v začetku decembra, ko je inflacija v ZDA dosegla 31-letno najvišjo vrednost, Dalio pojasnil za CNBC. Namesto tega je predlagal, da oblikujemo čim bolj raznolik portfelj, od obveznic z indeksom inflacije do fizičnih sredstev kot je zlato.

image_alt
Dolgoročna ovira, na katero lahko naleti bitcoin

Seveda lahko naš portfelj vključuje celo digitalna sredstva kot so kriptovalute. Dalio je maja za CoinDesk povedal, da ima osebno v lasti »majhno količino« bitcoina, čeprav je leta kritiziral kriptovalute. Razlog za to je Dalio povedal v nedavnem intervjuju za CNBC: To je varovalna stava, ki je bila sklenjena izključno za namen razpršitve. »Pozivam tiste, ki imajo radi bitcoin, in tiste, ki imajo radi zlato, naj se ne odločajo za vse ali nič,« je dejal 72-letni milijarder in vlagatelj.

Več iz rubrike