Dolgoročna ovira, na katero lahko naleti bitcoin

Izvršni direktor družbe MicroStrategy Michael Saylor meni, da se bitcoin sooča le z enim »legitimnim tveganjem«.
Fotografija: Soustanovitelj in izvršni direktor podjetja MicroStrategy Michael J. Saylor. Foto: Michael J. Saylor / spletna stran
Odpri galerijo
Soustanovitelj in izvršni direktor podjetja MicroStrategy Michael J. Saylor. Foto: Michael J. Saylor / spletna stran

Največja kriptovaluta na svetu, bitcoin, je z rekordne vrednosti v dobrem mesecu dni padla za približno 30 odstotkov. Vendar t. i. 'kripto biki' oziroma vlagatelji, ki verjamejo, da se bodo cene kriptovalut sčasoma zvišale, kot vedno ohranjajo vero. Med njimi je tudi izvršni direktor podjetja MicroStrategy Michael Saylor, ki je lani v bilanco svojega podjetja dodal bitcoin. Od takrat je odkrit zagovornik prve kriptovalute na svetu in vidi le eno dolgoročno oviro na poti zviševanja cene bitcoina.

Črni labod

Saylor je za Yahoo Finance Live pojasnil, da verjame, da lahko bitcoin večno raste. Po njegovem mnenju sta dve gonilni sili za rast inflacija in sprejetje tehnologije. »Poganjala ga bo tehnologija, saj se vgrajuje v Facebook, Google in Apple, vgrajena je v Square in PayPal. Ko se vgradi tehnična uporabnost, bo to spodbudilo večjo uporabo,« je dejal.

image_alt
Kam bo poneslo ceno bitcoina?

»Edino legitimno tveganje je črni labod - neznana neznanka,« je dejal Saylor. Nekaj potencialnih izzivov glede bitcoina je takoj ovrgel: »Ali so vanj vdrli? Ne, ni bil napaden. Ali bo prepovedan? Ne, ne bo prepovedan. Ali ga je mogoče kopirati? Kopirali smo ga deset tisočkrat. Vsaka kopija je bila neuspešna.« MicroStrategy ima sicer v svojem portfelju več kot 122.000 bitcoinov.

Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Saylor je sicer priznal nedavno in morebitno prihodnjo nestanovitnost v ceni prve kriptovalute: »Ne bo šlo enakomerno navzgor po popolni eksponentni krivulji, vendar mislim, da ne bomo videli sveta, v katerem se bo tehnologija upočasnila, in mislim, da ne bomo videli sveta, v katerem se valute ne bodo še naprej napihovale.«

MicroStrategy se sicer ukvarja s programsko opremo

Nekateri analitiki kriptovalut so izpostavili naslednja tveganja. Kratkoročno lahko prodaja premoženja z visokim finančnim vzvodom, kot je bitcoin, povzroči verižno reakcijo, ko pade pod določeno vrednost in so zadolženi imetniki prisiljeni v likvidacijo oziroma prodajo. Poleg tega se pojavljajo razprave o tem, ali je bitcoin dejansko zaščita pred inflacijo. Navsezadnje se zdi, da je potencialna grožnja višjih obrestnih mer, kot odziv na naraščajočo inflacijo, eden od razlogov za nedavno razprodajo, navaja Yahoo Finance.

image_alt
Bitcoin: Največja nadgradnja v štirih letih je bila aktivirana

Kljub temu se je Saylor s svojim stališčem o bitcoinu do zdaj v veliki meri dobro odrezal. Delnice podjetja MicroStrategy so se povečale za približno 380 odstotkov, odkar je avgusta 2020 prvič razkril, da je podjetje preneslo gotovino iz zakladnice podjetja v bitcoin. Od takrat je podjetje okrepilo svoj položaj, vključno z nakupi, financiranimi s prodajo dolga. Saylor je zadnji nakup razkril prek tvita v začetku prejšnjega tedna.

Čeprav MicroStrategy še vedno deluje kot podjetje za programsko opremo za podjetja, je postalo tudi podjetje, ki ga Saylor imenuje podjetje za digitalno lastnino. Po njegovih besedah se obe strani dopolnjujeta. »Kot delujoče podjetje lahko ustvarjamo denarne tokove in jih usmerjamo v bitcoine. Naši zaposleni so srečnejši, naše stranke so srečnejše, naša blagovna znamka se je stokrat povečala, odkar smo prevzeli strategijo bitcoinov,« je dodal.

image_alt
Slovenci v kripto goljufijah letos izgubili milijone

Več iz rubrike