Bitcoin: Največja nadgradnja v štirih letih je bila aktivirana

Andrej Bohinc: »Nadgradnja Taproot pomeni za bitcoin velik korak v pravo smer.«
Fotografija: Nadgradnja Taproot naj bi bila med pomembnejšimi za bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Nadgradnja Taproot naj bi bila med pomembnejšimi za bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Nadgradnja Taproot, ki je bila aktivirana v nedeljo, 14. novembra, nudi uporabnikom boljšo zasebnost, možnost nadgradnje in varnost v omrežju. Predvsem pa odpira potencial za pametne pogodbe, s katerimi je mogoče iz transakcij izločiti posrednike. Pametne pogodbe se lahko uporabljajo praktično za vsako transakcijo; od plačevanja mesečne najemnine do glasovanja na volitvah.

Za komentar glede vpliva nadgradnje na ceno bitcoina smo prosili strokovnjaka s področja kriptovalut. Andrej Bohinc je za Svet kapitala sicer nedavno že podal svoje mnenje in pričakovanja glede cene bitcoina v prihodnosti. Glede na njegove napovedi in relativno kratko zgodovino bitcoina nas čaka še pester december.

image_alt
Kam bo poneslo ceno bitcoina?

Kaj vse prinaša nadgradnja Taproot?

Nadgradnja je bila sicer »zaklenjena« oziroma sprejeta že junija letos, ko se je več kot 90 odstotkov rudarjev odločilo »signalizirati« svojo podporo, navaja spletna stran Coindesk. Programirano čakalno obdobje med zaklepanjem in aktivacijo je dalo rudarjem čas, da se nadgradijo na najnovejšo različico Bitcoin Core 21.1, ki vsebuje kodo za Taproot. Šele ko bodo to storili, bodo lahko uveljavljali nova pravila, ki omogočajo uporabo nove vrste transakcij.

Foto: Edgar Su / Reuters
Foto: Edgar Su / Reuters
Taproot je zlitje različnih tehničnih inovacij skozi zgodovino bitcoina v eno nadgradnjo. Prvič jo je leta 2018 predlagal Greg Maxwell. Od takrat so Pieter Wuille, Tim Ruffing, A. J. Townes in Jonas Nick napisali tri predloge za izboljšave bitcoina (BIP), ki so 'kodificirali' Taproot, in jih oktobra 2020 združili v Bitcoin Core.

Nadgradnja Taproot bo imela številne pozitivne posledice za različne projekte v ekosistemu. Je del večjih prizadevanj razvijalcev z vsega sveta, ki si prizadevajo izboljšati zasebnost bitcoin blokov, saj je njihova zgodovina transakcij sicer zelo javna.

image_alt
Z bitcoinom v nove višave tudi ether, rasti še ni konec

Radoveden uporabnik lahko z javnim raziskovalcem blokov, kot je Mempool.space, poišče vsako transakcijo, ki je bila kadarkoli izvedena v bitcoin omrežju. Sicer bo transakcije še vedno mogoče poiskati, bodo pa podrobnosti nekaterih bolj zapletenih transakcij, oziroma t. i. pametnih pogodb, skrite.

Poleg tega se bo nova nadgradnja spopadla z možnostjo nadgradnje oziroma zmogljivostjo sistema. Digitalni prostor za zapis informacij o transakcijah v bitcoin blokih je namreč omejen, zato pridejo v poštev t. i. Schnorrovi podpisi, navaja Coindesk. Ti novi podpisi omogočajo združitev več 'starih' podpisov v enega in tako zmanjšajo količino podatkov, shranjenih v verigi blokov. Zaradi tega so pametne pogodbe posledično cenejše in hitrejše.

Kakšen odziv lahko pričakujemo v ceni bitcoina?

Do zdaj novo nadgradnjo uporablja le nekaj več kot polovica znanih vozlišč bitcoina, preostala pa uporabljajo staro programsko opremo. To pomeni, da še ne bodo mogla uveljavljati novih pravil Taproota, vendar bo omrežje kljub temu delovalo brez težav.

image_alt
Kriptovalute: Obdavčitev v Sloveniji že čez dva meseca

Vendar pa aktivacija ne pomeni, da je vse delo že opravljeno. Uporabniki ne bodo mogli pošiljati ali prejemati novih vrst transakcij, dokler jih pri tem ne bo podpirala njihova posamezna kripto denarnica. Večina denarnic jih namreč še ne. Razvijalci kripto denarnic bodo morali napisati novo kodo za svoje denarnice, da bodo takšne transakcije mogoče.

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters
Andrej Bohinc je za Svet kapitala pojasnil, da pričakuje pozitiven vpliv nadgradnje Taproot na ceno bitcoina, vendar ne nujno takoj. »Nadgradnja Taproot pomeni za bitcoin velik korak v pravo smer, ker prinaša večjo stopnjo zasebnosti transakcij in bolj učinkovite pametne pogodbe na bitcoinu. Kar se tiče vpliva teh izboljšav na ceno bitcoina, bo potreben čas, a sem prepričan, da bo pozitiven, saj bo v DeFi aplikacije na bitcoin omrežju zaklenjenih še več bitcoinov kot do sedaj.«

Bohinc je pred dobrim mesecem dni sicer napovedal, da lahko do konca leta 2021 pričakujemo nove rekordne vrednosti (ATH) za bitcoin, kar se je 10 dni kasneje tudi res zgodilo. Bitcoin je 21. oktobra dosegel vrednost skoraj 67.000 dolarjev (58.500 evrov), od takrat pa je še nekoliko zrasel. Glede na prejšnje tržne cikle nas čaka še pester december, kot je v prejšnjem komentarju pojasnil Bohinc (vir).

image_alt
NaSvet kapitala: Trgovanje z vzvodi pri kriptovalutah

Več iz rubrike