Z bitcoinom v nove višave tudi ether, rasti še ni konec

Bitcoin je v zadnjih 24 urah dosegel novo rekordno vrednost 68.500 dolarjev oziroma nekaj več kot 59.000 evrov.
Fotografija: Nekateri glede uporabnosti primerjajo bitcoin z digitalnim zlatom, ether pa z digitalno nafto. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Nekateri glede uporabnosti primerjajo bitcoin z digitalnim zlatom, ether pa z digitalno nafto. Foto: Shutterstock

Največja digitalna in decentralizirana valuta na svetu ostaja bitcoin s tržno vrednostjo več kot 1100 milijard dolarjev oziroma približno 950 milijard evrov. Pred petimi leti pa je bil en sam bitcoin vreden 'zgolj' 600 evrov. Vlagatelji ga kupujejo kot alternativo zlatu, ki je tradicionalna zaščita pred inflacijo, in ker donosi obveznic padajo.

image_alt
Kriptovalute: Obdavčitev v Sloveniji že čez dva meseca

Tokrat pa je z bitcoinom zrasel tudi ether, ki je predstavnik omrežja Ethereum. Nekateri pravijo, da če je bitcoin kot digitalno zlato, je ether kot digitalna nafta. Omrežje Ethereum večinoma poganja sektor decentraliziranih financ (DeFi), uporablja pa ga tudi vedno večje število bank in finančnih ustanov po svetu. Polega tega se Ethereum uporablja kot 'potni list' vedno bolj razširjenih NFT žetonov.

Nove rekordne vrednosti

Cena bitcoina je danes presegla mejo 67.000 dolarjev, ki je bila prejšnja najvišja vrednost, dosežena v oktobru. Nova najvišja vrednost bitcoina je 68.500 dolarjev oziroma nekaj več kot 59.000 evrov. Razlogov za rast je več, mnogi vlagatelji pa bitcoin kupujejo kot zaščito pred naraščajočo inflacijo, zaradi česar ga nekateri označujejo kot digitalno zlato.

Prvi ameriški bitcoin ETF sklad BITO na Newyorški borzi (NYSE). Foto: Brendan McDermid / Reuters
Prvi ameriški bitcoin ETF sklad BITO na Newyorški borzi (NYSE). Foto: Brendan McDermid / Reuters

Spletna stran Euronews navaja, da se je zanimanje za bitcoin povečalo po uvedbi prvega ameriškega bitcoin ETF sklada, o katerem smo že pisali. Omenjeni sklad ne bo dejansko kupoval bitcoinov, temveč bo trgoval s terminskimi pogodbami, ki so vezane nanj.

Sicer pa je avstralski regulator ravno prejšnji teden odobril t. i. promptne sklade za bitcoin in ethereum, ki naj bi dejansko kupili omenjene kriptovalute. Vlagatelji pričakujejo, da bodo regulirani finančni produkti ugodno vplivali na nadaljnjo rast in razvoj kriptovalut.

image_alt
Kam bo poneslo ceno bitcoina?

Poleg tega se zaupanje v bitcoin povečuje, saj je največja ameriška banka JP Morgan Chase obnovila svojo napoved, da bo največja kriptovaluta dolgoročno dosegla vrednost 146.000 dolarjev oziroma 125.000 evrov. Njen izvršni direktor Jamie Dimon pa sicer meni drugače, saj je nedavno dejal: »Osebno mislim, da je bitcoin brez vrednosti.«. K temu je dodal, da se njihove stranke z njegovo trditvijo očitno ne strinjajo.

Ali bo postal bitcoin privzeta internetna valuta?

Foto: Edgar Su / Reuters
Foto: Edgar Su / Reuters
K najnovejši rasti vrednosti pa je pripomogel tudi ameriški tehnološki podjetnik Jack Dorsey, izvršni direktor in soustanovitelj Twitterja in plačilne platforme Square. Prejšnji teden je namreč analitikom dejal, da si prizadeva, da bi bitcoin postal »avtohtona internetna valuta«, njegovo podjetje Square pa ne namerava razširiti ponudbe na druge kriptovalute.

Square pripravlja številne pobude, kot so strojne denarnice za shranjevanje bitcoinov in funkcije, ki bodo potrošnikom omogočale rudarjenje te kriptovalute. Vendar pa je namestnik guvernerja angleške centralne banke (BoE) sir Jon Cunliffe prejšnji mesec dejal, da bi digitalne valute, kot je bitcoin, lahko povzročile finančni zlom, če vlade ne bodo ukrepale s strogimi predpisi, poroča The Guardian.

Kaj je povzročilo rast ethra?

DeFi ali decentralizirano financiranje je vrsta financiranja, ki temelji na blockchain tehnologiji in se ne zanaša na centralne finančne posrednike, ki se uporabljajo v bančništvu. Omrežje Ethereum je ena glavnih platform za ustvarjanje aplikacij in pametnih pogodb v sektorju DeFi. S širjenjem slednjega torej raste tudi cena ethra, ki je predstavnik oziroma valuta Ethereuma. Ether je sicer danes prav tako dosegel novo rekordno vrednost 4814 dolarjev oziroma 4153 evrov, navaja Euronews.

image_alt
Zmagovalci in poraženci v času inflacije

Še en razlog za visoko vrednost ethra so t. i. nezamenljivi oziroma NFT žetoni, ki delujejo kot digitalna potrdila za predmete, kot so denimo digitalne umetnine. NFT žetoni so združljivi z vsem, kar je zgrajeno na platformi Ethereum in so v zadnjem času doživeli pravi razcvet, kar prav tako ugodno vpliva na ceno ethra. Najdražje prodan NFT do sedaj je bilo digitalno umetniško delo Everydays: the First 5000 Days, ki je bilo prodano za rekordnih 59 milijonov evrov.

Ker so kriptovalute deležne kritik zaradi velike porabe energije, skuša Ethereum postati okolju prijaznejši in hitrejši, zato je ta prejšnji mesec predstavil nadgradnjo, imenovano Altair. Medtem je v zadnjih dneh skokovit porast doživela tudi kriptovaluta Solana, ki se je v zadnjem tednu podražila za več kot 20 odstotkov. Solana sicer velja za konkurenčno Ethereumu.

image_alt
NaSvet kapitala: Sklepanje prvega posla na Ljubljanski borzi

Več iz rubrike