Zmagovalci in poraženci v času inflacije

Splošno povišanje cen izdelkov in storitev lahko za nekatere predstavlja veliko izgubo, drugi pa si lahko na njen račun povečajo premoženje.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Zaradi pandemije je prišlo v svetovnem gospodarstvu v tem letu in pol do številnih skrajnih situacij. Kljub temu da je v začetku kazalo, da gre za kratkoročne težave, je zdaj videti, da bodo te najverjetneje vztrajale na dolgi rok.

Ena izmed aktualnih groženj je tudi inflacija. Predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell je nedavno dejal, da bodo inflacijski pritiski najverjetneje trajali dlje, kot so sprva predvidevali. Temu botrujejo predvsem ozka grla v proizvodnem procesu, kronično pomanjkanje polprevodnikov in nenehne rasti cene energentov.

Septembra se je indeks cen življenjskih potrebščin, ki ga mesečno objavlja Eurostat v ZDA povišal za 6,2 odstotka, v EU pa za 3,6 odstotka. Od države EU je imela Nemčija nadpovprečno inflacijo, medtem ko je ta v Franciji in Španiji ostala pod evropskim povprečjem.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Podoben trend je opazen tudi v Sloveniji. Septembra je bila medletno izmerjena 2,7-odstotna inflacija. Kljub temu da so v Banki Slovenije prepričani, da so glavni razlogi za njeno povišanje prehodne narave, pa naj bi obstajalo tveganje, da bo ta višja od trenutnih pričakovanj.

Ko vrednost valute pade, ima to lahko za nekatere posameznike večje posledice kot za druge. Na spletni strani Bankrate so navedli, na koga naj bi inflacija bolj in na koga manj vplivala.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Zmagovalci v času inflacije:

Imetniki kredita s fiksno obrestno mero

Kot je dejal Mark Thoma, upokojeni profesor ekonomije na univerzi v Oregonu, ima vsak imetnik velikih dolgov s fiksno obrestno mero koristi v času inflacije. Obrestna mera je bila namreč v tem primeru določena ob sklenitvi pogodbe in se skozi čas ne spreminja. Po njegovem mnenju je prav tako dobra varovalka pred inflacijo lastništvo nepremičnine, saj te skozi čas ohranjajo vrednost.

image_alt
Nasveti, kako se lotiti varčevanja

Delničarji

Kot navajajo na Bankrate, so delničarji do določene mere zaščiteni pred inflacijo. Isti dejavniki, ki vplivajo na dvig cen blaga, vplivajo tudi na povečanje vrednosti podjetij. Veliko je odvisno tudi od panoge, v kateri deluje podjetje.

Vlagatelji v surovine

Greg McBride, glavni finančni analitik pri Bankrate, je povedal, da je tudi nakup surovin, ki jih je mogoče shraniti, kot je zlato, dobra zaščita pred inflacijo. Nekateri finančni strokovnjaki štejejo bitcoin pod digitalno obliko zlata, medtem ko drugi temu nasprotujejo.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Poraženci v času inflacije:

Varčevalci

V času inflacije med poražence sodijo varčevalci, saj denar, ki so ga dajali na kupček leta in leta, postopoma izgublja vrednost.

Upokojenci

Ko pride do visoke stopnje inflacije, se to odraža tudi v višjih plačah, medtem ko upokojenci od tega nimajo koristi, pravi McBride. Inflacija ima tako na njihovo imetje negativen vpliv.

image_alt
Razkrita državna skrivnost Velike Britanije

Vlagatelji v dolgoročne obveznice

Kot je razložil Thoma, se v času inflacije vlagatelji v obveznice običajno znajdejo v neugodnem položaju. McBride dodaja, da se lahko vlagatelji v obveznice zavarujejo tako, da se raje odločijo za vlaganje v kratkoročne obveznice in obveznice, ki so indeksirane z inflacijo.

Imetniki kredita s spremenljivo obrestno mero

Čas inflacije je neugoden za imetnike kredita, ki tega odplačujejo po spremenljivi obrestni meri. Obrok za odplačilo kredita se namreč z višanjem cen povečuje, s čimer postane njegovo odplačevanje za imetnika čedalje večje finančno breme.

image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

Več iz rubrike