Vrednost zlata ponovno raste

Rast v ceni zlata je spodbudil padec v vrednosti ameriškega dolarja, po tem ko je ameriška centralna banka (Fed) sprejela pomembno odločitev.
Fotografija: Podobe želvic, narejene iz zlata, Seul, Južna Koreja, 2. avgust 2011. Foto: Truth Leem / Reuters
Odpri galerijo
Podobe želvic, narejene iz zlata, Seul, Južna Koreja, 2. avgust 2011. Foto: Truth Leem / Reuters

Kot smo že pisali je ameriška centralna banka (Fed), v sredo, 15. decembra sprejela odločitev o pospešenem ukinjanju finančnih injekcij ameriškemu gospodarstvu. Fed naj bi tako z nakupovanjem obveznic prenehal že marca 2022 in s tem zaključil mesečni spodbujevalni program v vrednosti 120 milijard dolarjev. Odločitev je pozitivno vplivala na vrednost zlata in tudi na večino drugih finančnih trgov.

image_alt
Fed: Ali je inflacija zdaj večja grožnja kot pandemija?

Centralne banke se spopadajo z inflacijo

Zlato je v četrtek, 16. decembra okrepil padec ameriškega dolarja, potem ko se je Fed odločil, da bo v začetku prihodnjega leta povsem končal pandemične nakupe obveznic, poroča CNBC. Cena zlata je včeraj zrasla za več kot pol odstotne točke in se v večernih urah gibala okoli 1799 dolarjev za unčo zlata. Terminske pogodbe na zlato v ZDA so poskočile za 1,3 odstotka na 1788 dolarjev.

Zlate palice, 19. junij 2017. Foto: Edgar Su / Reuters
Zlate palice, 19. junij 2017. Foto: Edgar Su / Reuters

Fed je v sredo utrl pot za tri zvišanja obrestnih mer do konca leta 2022, saj se ameriško gospodarstvo približuje polni zaposlenosti, centralne banke pa se spopadajo z naraščajočo inflacijo. To je oslabilo dolar, ki se je v primerjavi s svojimi tekmeci znižal za približno 0,2 odstotne točke zaradi česar je zlato cenejše za imetnike drugih valut, navaja CNBC.

image_alt
Najdena največja zbirka kovancev iz anglosaškega obdobja

»Glavni dejavnik danes so rezultati ameriškega dolarja,« je včeraj dejal Ricardo Evangelista, višji analitik pri družbi ActivTrades. Ker je zasedanje ameriške centralne banke mimo, je pravi vpliv omikron različice koronavirusa na gospodarsko dejavnost za zlato velik vprašaj, je dodal Evangelista.

Zlato je sicer v sredo ob napovedih Feda o zviševanju obrestnih mer sprva nazadovalo saj zmanjšanje finančnih spodbud in zvišanje obrestnih mer zvišujeta stroške imetja zlata. Vendar je po padcu vrednosti dolarja ponovno pridobilo nekaj moči. Vrednost zlata se je povečala tudi zaradi znižanja donosnosti 10-letnih ameriških državnih obveznic.

image_alt
Dolar efekt: Opustitev zlatega standarda čutimo še danes

Sicer pa je zraslo tudi srebro in sicer za 0,6 odstotka na 22,19 dolarja za unčo. Platina je pridobila 1,4 odstotka in zrasla na 931 dolarjev, paladij pa je poskočil za 5,2 odstotka na 1679 dolarjev za unčo.

Več iz rubrike