ZDA: Število odpuščenih delavcev na izjemno nizki ravni

V zadnjem času je delovna mesta zapustilo rekordno število Američanov. Posledično se delodajalci soočajo s pomanjkanjem kadra.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

V zadnjih mesecih se je veliko govorilo o obsežnem zapuščanju delovnih mest v ZDA. Podatki ameriškega ministrstva za delo kažejo, da so vsak mesec od junija do oktobra službo prostovoljno zapustili kar štirje milijoni ameriških delavcev. Šlo naj bi za rekordne vrednosti. Logična posledica trenda je, da se delodajalci trudijo obdržati zaposlene, ki so še ostali. Tako odpuščanj skoraj ni več, poroča CNN Business.

image_alt
Otroci s temi lastnostmi imajo večje možnosti za uspeh

Odpuščanj skoraj 30 odstotkov manj kot običajno

Maja letos naj bi bilo odpuščenih 1,35 milijona, oktobra pa 1,36 milijona Američanov, kar je rekordno malo. Šlo naj bi za vrednosti, ki so skoraj 30 odstotkov nižje od povprečnega števila mesečnih odpuščanj v običajnem obdobju. Vse kaže na to, da bo podoben trend vztrajal tudi v prihodnjih mesecih.

Razpisanih delovnih mest je tako v zadnjem času več kot iskalcev zaposlitve. Razmerje med prostimi delovnimi mesti in iskalci zaposlitve je 3:2, kar je najslabša vrednost za delodajalce od leta 2000. Običajno povprečje sicer znaša dva iskalca zaposlitve na vsako razpisano delovno mesto, kar je dajalo podjetjem možnost, da so skoraj gotovo dobila novega zaposlenega, ko so ga potrebovala.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Delodajalci se v trenutni situaciji tako še posebej trudijo, da bi obdržali obstoječe zaposlene, četudi imajo opravka z delavci, ki na primer redno zamuja ali delajo redne napake pri svojem delu, je povedal Andy Challenger, višji podpredsednik pri Challenger, Grey and Christmas, podjetju za zaposlovanje. Trenutni podatki kažejo, da je bil od maja dalje odpuščen le odstotek vseh zaposlenih, je pripomnil Challenger.

Delodajalci vzpostavljajo načrte za izboljšanje uspešnosti zaposlenih

Julia Pollack, glavna ekonomistka pri Ziprecruiter, je dodala, da se namesto za odpuščanje manj sposobnih zaposlenih številni delodajalci odločajo za izboljšanje njihove produktivnosti in poteka dela. Za take delavce vzpostavijo 'načrt za izboljšanje uspešnosti'. Tak premik bi bil po mnenju Pollackove lahko na dolgi rok dober tako za delodajalce, zaposlene kot za gospodarstvo kot tako.

image_alt
Katera vprašanja zastaviti na razgovoru za službo

»Menim, da to ne pomeni, da bodo imela podjetja slabšo delovno silo. Večja vlaganja v zaposlene se lahko izkažejo kot dobra rešitev. Mislim, da je to zelo pozitivna sprememba za delavce, saj jim je dana druga priložnost. Dobijo možnost za rast, učenje in izboljševanje,« je prepričana Pollackova.

Ameriški delavci so v času pandemije delovna mesta zapuščali iz različnih razlogov. Po vsej verjetnosti so imele velik vpliv spremenjene razmere v delovnem okolju in večja nestanovitnost delovnih mest v nekaterih panogah. Številni med njimi se na delo še vedno niso vrnili. To je lahko zaradi zdravstvenih razlogov, potreb po varstvu otrok, nekateri pa so se od delovnega okolja dokončno poslovili, saj so se odločili za predčasno upokojitev, še poroča CNN Business.

Več iz rubrike