Otroci s temi lastnostmi imajo večje možnosti za uspeh

Raziskovalci so dognali, da so otroci z določenimi lastnostmi bolj nagnjeni k uspehu v odrasli dobi.
Fotografija: Uspešnim posameznikom naj bi bilo skupno, da so že v mladih letih našli dejavnosti, ki so jih navduševale. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Uspešnim posameznikom naj bi bilo skupno, da so že v mladih letih našli dejavnosti, ki so jih navduševale. Foto: Getty Images

Na to, kako uspešen bo v življenju posameznik, vplivajo številni dejavniki. Gre za splet osebnostnih lastnosti, okolja, v katerem se nahajajo, ter sreče. Strokovnjaki so ugotovili, da so lahko določeni vzorci iz otroštva dober pokazatelj potenciala za uspeh v prihodnje. Na spletnih straneh Fast Company in Entrepreneur so navedli nekatere lastnosti, ki so skupne otrokom z večjimi možnostmi za uspeh v odrasli dobi. Katere so to?

Kršenje pravil

Študija, ki jo je med 1000 ameriškimi delavci izvedel Office Depot, je pokazala, da je za posameznike, ki so bili v šoli pogosto kaznovani, bolj verjetno, da bodo kasneje postali podjetniki. Kar 20,5 odstotka tistih, ki so bili redno poslani k ravnatelju na zagovor, se je kasneje podalo na samostojno pot.

image_alt
Zanimanje za nekatere poklice precej upadlo

»Danes lahko zasledimo veliko člankov o tem, da je za podjetnike nujno, da kdaj kršijo pravila. Statistični podatki kažejo, da lahko nekdo, ki dosledno upošteva pravila, zamuja priložnosti, da bi nekaj izboljšal in našel nov način dela,« je rezultate komentirala Clarie Cole, vodja projektov pri Office Depot.

V raziskavi je bilo hkrati ugotovljeno, da tisti, ki so kot otroci kršili pravila, poročajo o višji stopnji splošnega zadovoljstva. Iz študije sicer ni razvidno, kakšni so vzroki za to. Kot dodaja Colova, to lahko kaže, da sta neodvisnost in sreča neposredno povezani.

Lep odnos do drugih

Raziskava, ki jo je izvedel inštitut Aspen, je pokazala, da pozitivna socialna in čustvena vzgoja kasneje v življenju vodita do boljših rezultatov. Posamezniki, ki so kot otroci rade volje delili igrače ter so bili radi v interakciji z drugimi, so kasneje bolj verjetno postali uspešni, je dejala Jennifer M. Ng'andu, vodja programa Robert Wood Johnson Foundation.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Seveda se da to povezavo enostavno pojasniti. Posamezniki, ki skozi življenje gradijo lepe odnose, imajo večje možnosti, da jih bodo drugi podprli in jim sledili, s čimer bodo zasedali višje karierne pozicije.

Motiviranost in predanost

Uspešnim posameznikom naj bi bilo skupno, da so že v mladih letih našli dejavnosti, ki so jih navduševale in katerim so se bili pripravljeni resnično posvetiti. Ključ naj bi bil torej v osredotočenosti na neko dejavnost in težnjo svoje veščine nenehno izboljševati.

image_alt
Raziskave potrjujejo, da nas brezdelje ne osrečuje

Posamezniki, ki so bili torej dovolj motivirani, da so se že od otroštva posvečali aktivnosti, ki jih je navduševala, imajo torej boljše možnosti, da bodo kasneje v življenju uspeli; tudi če jim morda v šoli ni šlo tako dobro ali pa njihov zaslužek ni nadpovprečen. Našli so področje, na katerem se nenehno izpopolnjujejo.

Želja po učenju

Številni danes uspešni posamezniki so se v šoli radi učili, ni pa to pravilo. Nekaterim šola ni bila prioriteta, vendar so z veseljem samoiniciativno pridobivali znanja s katerega drugega področja, ki jim je bilo blizu. Dejstvo je, da se učenje s pridobitvijo formalne izobrazbe ne konča. Uspešeni posamezniki so tisti, ki se učijo celo življenje. Vedo namreč, da je znanje njihovo največje bogastvo.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Več iz rubrike