Zanimanje za nekatere poklice precej upadlo

V obdobju pandemije je povpraševanje po nekaterih poklicih precej naraslo, medtem ko imajo v nekaterih sektorjih delodajalci resne težave pri iskanju kadra.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

V obdobju dveh let, odkar traja pandemija, se je delovno okolje precej spremenilo. Številna podjetja so bila primorana prenehati s poslovanjem ali vsaj bistveno zmanjšati obseg, medtem ko so druga v novih razmerah odkrila nove priložnosti. Sočasno so bili sprejeti številni ukrepi in omejitve pri opravljanju dela. Številni zaposleni so posledično zapustili obstoječe delovno mesto in priložnosti poiskali tam, kjer jim je način dela bolj ustrezal.

image_alt
Kako je Richard Branson rešil problem kraje v podjetju

Na spletni strani Indeed so analizirali objavljene razpise za delovna mesta v ZDA v času od februarja 2020 do oktobra letos in tako ugotovili, povpraševanje po katerih poklicih je v tem obdobju padlo in po katerih naraslo.

Povpraševanje po kadrih zdaj precej višje kot pred pandemijo

V enakem obdobju so preučevali tudi število razpisov za delovna mesta, ki so bili objavljeni v Avstraliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, v Združenem kraljestvu in ZDA. V vseh državah je njihova številčnost v prvih mesecih pandemije upadla, od letošnje spomladi naprej pa se je povpraševanje po kadrih začelo čedalje bolj odločno vzpenjati in je zdaj precej višje, kot pred februarjem lani. V ZDA se je število razpisov tako povečalo za 50 odstotkov.

Vir: Indeed
Vir: Indeed

Porast povpraševanja po delu v gradbeništvu, IT in na področju medijev

Med iskalci zaposlitve se je v tem času povečalo povpraševanje po delu v gradbeništvu (59,1 odstotka), v računalništvu in informacijski tehnologiji (59 odstotkov), na področju medijev in komunikacij (48,7 odstotka) ter razvoja programske opreme (48 odstotkov).

Zaznan je bil upad povpraševanja po delu na področju varstva otrok (-15,2 odstotka), priprave hrane in storitev (-18,3 odstotka), osebne nege in zdravstvenega varstva (-33,3 odstotka) ter nakladanja in skladiščenja (-39,8 odstotka).

Foto: Sjale / Getty Images/iStockphoto
Foto: Sjale / Getty Images/iStockphoto
Povpraševanje po nekaterih delih je ostalo na podobni ravni kot pred pandemijo. Sem spadajo: delo na področju socialne oskrbe, zdravstvenih storitev, dentalne medicine in turizma.  

Prehod gostincev in turističnih delavcev na področje računalništva

Gostinci in turistični delavci so se v obdobju pandemije srečevali s številnimi preprekami za opravljanje svoje dejavnosti. Opazen je trend prehoda tega kadra na področje informacijske tehnologije in v druge »v teh časih bolj stabilne« panoge, navaja Indeed. Znano je, da delodajalci nenehno iščejo kader na področju IT, zato so pripravljeni zaposliti tudi nekvalificirane delavce in jim nuditi izobraževanja, da se uvedejo v delo.

Izsledki raziskave kažejo, da se Američani v zadnjem času v večji meri odločajo za dobro plačana delovna mesta, ki jim hkrati omogočajo opravljanje dela od doma. Iz analize Nacionalnega urada za ekonomske raziskave (NBER) je sicer razvidno, da je le 37 odstotkov delovnih mest v ZDA možno opravljati na daljavo. Delodajalci, ki iščejo in bodo v prihodnje iskali kader za delovna mesta, po katerih je upadlo povpraševanje, bodo morala tako ponuditi višje plače in druge ugodnosti, da bi jih s tem privabili, še ugotavljajo na Indeed.

image_alt
Umetna inteligenca bo ustvarila 97 milijonov novih delovnih mest

Več iz rubrike