Umetna inteligenca bo ustvarila 97 milijonov novih delovnih mest

V prihodnje bodo zaradi uvedbe novih tehnologij v poslovanje mnogi poklici izginili. Po drugi strani se bodo odprle številne nove zaposlitvene priložnosti.
Fotografija: Motivi s postaje za podzemno železnico in železniški promet Liverpool Station. London, Velika Britanija 17.oktobra 2018. Foto: Jure Eržen / Delo
Odpri galerijo
Motivi s postaje za podzemno železnico in železniški promet Liverpool Station. London, Velika Britanija 17.oktobra 2018. Foto: Jure Eržen / Delo

V zadnjih letih se srečujemo s skokovitim tehnološkim napredkom, ki ga ni več moč zaustaviti. Nove tehnološke rešitve vse bolj postajajo del našega vsakdana. Uporabljamo jih tako v prostem času kot v poslovnem okolju. Podjetja, ki se poslužujejo rabe umetne inteligence (AI), lahko poslujejo bolj učinkovito, se v večji meri prilagodijo željam strank in dosegajo večjo konkurenčnost.

Umetna inteligenca in avtomatizacija po drugi strani predstavljata pomembno grožnjo nekaterim obstoječim poklicem. Svetovni gospodarski forum ocenjuje, da naj bi do leta 2025 izginilo kar 85 milijonov delovnih mest. Delovne naloge nekaterih zaposlenih bodo namreč nase prevzeli stroji. Po drugi strani pa naj bi bilo v enakem obdobju zaradi umetne inteligence ustvarjenih 97 milijonov novih delovnih mest. Ta bodo od zaposlenih zahtevala nova znanja in veščine.

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Umetna inteligenca bo nadomestila nekatere poklice

Na spletni strani Allwork Space navajajo, katera delovna mesta naj bi prevzela umetna inteligenca, katera pa bodo še naprej ostala v domeni ljudi.

Umetna inteligenca poskrbi za večjo učinkovitost proizvodnih procesov in preprečuje nesreče pri delu. Uporablja se jo lahko pri razvoju izdelkov, optimizaciji logistike in v robotiki.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

AI lahko nase prevzame dela, kot so kopiranje, lepljenje, prepisovanje in tipkanje. Prav tako naj bi se dobro obnesla pri postavljanju medicinske diagnoze, v računovodstvu in pri prevajanju govora.

Delovna mesta, na katerih je potrebna presoja, bodo še naprej opravljali ljudje. AI namreč (zaenkrat še) ni sposobna razviti zapletenih strategij in skozi kompleksne scenarije uporabiti kritičnega razmišljanja.

image_alt
Pustila redno službo, zdaj s hobijem zasluži 10.000 dolarjev mesečno

Porast povpraševanja po inženirjih strojnega učenja in robotike

V zadnjih letih je zaradi razvoja AI poraslo povpraševanje po inženirjih strojnega učenja, inženirjih robotike in podatkovnih znanstvenikih. Številna delovna mesta se razvijajo vzporedno z novimi tehnologijami. Gre za trenerje umetne inteligence, znanstvenike na področju podatkov ter strokovnjake na področju modeliranja, računalniške inteligence, strojnega učenja, matematike, psihologije, jezikoslovja in nevroznanosti, navaja Allwork Space.

Po podatkih PwC bo imela največje koristi od razvoja umetne inteligence zdravstvena industrija, kjer bo prišlo do izjemnega poskoka zaposlitvenih možnosti. AI bo igrala pomembno vlogo tudi v avtomatiziranem prometnem sektorju. Sočasno z razvojem avtonomnih vozil se bodo večale potrebe po inženirjih umetne inteligence in strojnega učenja.

V večji meri kot bodo podjetja v svoje delovanje vključevala nove tehnologije in umetno inteligenco, bolj bo to vplivalo na potrebe po novih kadrih. Delodajalci bodo tako morali poskrbeti za ustrezna usposabljanja in prekvalifikacijo zaposlenih.

Več iz rubrike