Katera vprašanja zastaviti na razgovoru za službo

Bodite pogumni in na razgovoru za službo postavite smiselna vprašanja, ki vam lahko pomagajo dobiti širšo sliko o delovnem mestu in podjetju nasploh.
Fotografija: Na razgovor za službo se dobro pripravite. Foto: SHUTTERSTOCK
Odpri galerijo
Na razgovor za službo se dobro pripravite. Foto: SHUTTERSTOCK

Menjava službe je v teh nestanovitnih časih pomemben in pogumen korak. Če želimo dobiti sanjsko službo, se je treba na razgovor dobro pripraviti. Prav tako kot je pomemben vaš prvi vtis, je pomemben tudi prvi vtis potencialnega delodajalca.

image_alt
Mali Richard Branson je napisal »to do list« in obogatel

Spletna stran Fast Company navaja nekaj smiselnih vprašanj, s katerimi lahko na razgovoru pridobite številne koristne informacije glede delovnega mesta in podjetja nasploh. Nekatera vprašanja zahtevajo pogum, vendar imejte v mislih, da vam samozavesten nastop lahko skrajša pot do sanjske službe.

Zakaj je to delovno mesto prosto?

Odgovor na to vprašanje vam lahko prinese veliko informacij, vključno s tem, ali gre za novo delovno mesto, kar prinaša nove izzive, ali je nekdo to delovno mesto zapustil. Kot navaja Fast Company, gre za pomembno informacijo, s katero si lahko pomagate ustvariti mnenje o samem delovnem mestu in ekipi, s katero boste potencialno sodelovali.

Kako je videti tipični delovni dan?

Čeprav se vam to vprašanje zdi nesmiselno, vam lahko ponudi veliko smiselnih odgovorov. Poznavalci menijo, da je prav, da se že pred nastopom službe pozanimate, kako ponavadi poteka težak dan, poln obveznosti, in tako dobite širšo sliko o vzponih in padcih na delovnem mestu.

image_alt
Zanimanje za nekatere poklice precej upadlo

Kdaj je nazadnje nekdo napredoval?

Mogoče se zdi, da s tem vprašanjem visoko letite, vendar vam odgovor omogoča, da se pripravite na določene izzive in se naučite dodatnih spretnosti. Hkrati boste ugotovili, katere lastnosti so po mnenju vodje najpomembnejše za napredovanje in kako pogosto lahko zaposleni napredujejo.

Kako se v ekipi obravnavajo kritike?

Strokovnjaki menijo, da so kritične razprave nujne za rast in razvoj ekipe, vseeno pa se nekateri vodje s tem ne spopadajo dobro. Odgovor na to vprašanje vam lahko pomaga ugotoviti, ali se boste glede na svoj karakter v ekipi dobro počutili.

Zakaj ljudje zapuščajo to delovno mesto?

Z odgovorom na to vprašanje boste dobili občutek glede obstoječe politike v podjetju, koliko so izkušeni delavci cenjeni in koliko se je podjetje pripravljeno prilagajati za dobro počutje zaposlenih.

image_alt
Mlada milijonarka se namerava upokojiti pri 42 letih

Ali podjetje podpira ravnovesje med službo in zasebnim življenjem?

Mogoče je to najpomembnejše vprašanje, ki ga morate zastaviti na naslednjem razgovoru za službo. V tem hitrem tempu življenja je težko usklajevati kariero in družino, zato podjetje, ki ne podpira prostih vikendov, bolniške odsotnosti in prilagojenega urnika, verjetno ni pravo za ljudi z majhnimi otroki.

Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: SHUTTERSTOCK

Vprašajte, kakšne ukrepe so sprejeli med pandemijo covida-19. Tako boste namreč izvedeli, ali se podjetje odziva na spreminjajoče se potrebe zaposlenih.

Ali podjetje podpira delo na daljavo?

V zadnjem času so nekatera podjetja uvedla delo na daljavo. Zaposleni so ugotovili, da so v domači pisarni bolj produktivni. Kljub pozitivnim učinkom pa želijo nekatere vodje imeti nadzor, zato dela na daljavo ali hibridnega dela ne odobravajo.

Kakšna je plača?

Vprašanje se številnim zdi neumestno, vendar so delodajalci nanj pripravljeni. Pozanimajte se tudi, kako je plačano morebitno delo na daljavo, kakšni dodatki vam pripadajo in ali lahko poleg regresa pričakujete tudi božičnico. Delovne izkušnje in znanje so vaš adut pri pogajanju, zato bodite samozavestni in tudi sami predlagajte višino plače.

image_alt
Kako je Richard Branson rešil problem kraje v podjetju

Imate pomisleke glede moje zaposlitve?

Čeprav se zdi, da lahko s tem vprašanjem pljunete v lastno skledo, temu ni tako. Odgovor na to vprašanje vam bo namreč omogočil, da že takoj vidite, kaj potencialni delodajalec pričakuje od vas in katere vaše lastnosti so ali pa mu niso všeč. Poznavalci menijo, da na ta način dobite novo priložnost, da razložite določene stvari in poskusite popraviti prvi vtis.

Več iz rubrike