Podjetje Tehnix prejelo nagrado za hrvaško inovacijo leta

S tehnologijo podjetja Tehnix postanejo odpadki gospodarski vir.
Fotografija: Djuro Horvat, direktor in lastnik podjetja Tehnix. Foto: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
Odpri galerijo
Djuro Horvat, direktor in lastnik podjetja Tehnix. Foto: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Đuro Horvat je s svojim podjetjem Tehnix in s tehnologijo bioreaktorskega kompostiranja in proizvodnje eko komposta po izboru Hrvaškega združenja inovatorjev prejel nagrado »Inovacija 2020«.

Za nagrado so se potegovali trije finalisti in sicer: podjetje Tehnix s tehnologijo bioreaktorskega kompostiranja in proizvodnje eko komposta, proizvajalec strelnega orožja HS Produkt z zasnovo celice za robotsko razkopavanje ter podjetje JEL-TOM s sistemom protipoplavne zaščite imenovanim Mobile Box Barriers. 

image_alt
V Belgiji kmalu prvi evropski razstavni prostor z znamko Rimac

Vodilna eko industrija na svetu

Podjetje Tehnix je sicer vodilna eko industrija v svetu, katere cilj je razvijati in proizvajati najboljše tehnologije, s katerimi se dosega trajnostni razvoj in krožno gospodarstvo. Z uporabo tehnologije podjetja Tehnix postanejo komunalni odpadki gospodarski vir. Z industrijskim recikliranjem mešanih komunalnih odpadkov se pridobi osem vrst surovin, proizvajajo pa tudi eko kompost in RDF gorivo. 

Stroj za bioreaktorsko kompostiranje in proizvodnjo eko komposta podjetja Tehnix. Foto: arhiv podjetja Tehnix
Stroj za bioreaktorsko kompostiranje in proizvodnjo eko komposta podjetja Tehnix. Foto: arhiv podjetja Tehnix

Podjetje prepoznano po inovativnih pristopih in znanju

Horvat je za Croatia Week ob prejemu priznanja za najboljšo inovacijo povedal, da ima njegovo podjetje danes že 600 zaposlenih ter da je znanje, s katerim razpolagajo v podjetju, že dolgo časa cenjeno in prepoznano po svoji vrednosti. 

Horvat je še poudaril, da so pri svojem delu ubrali inovativen pristop in da so udejanili idejo, da bi biološko razgradljive odpadke, ki so jih do sedaj odlagali na odlagališča in zaradi katerih prihaja do velike okoljske problematike, spremenili v gospodarski vir. Pri realizaciji njihove inovacije jim je pomagala Hrvaška agencija za MPS, inovacije in investicije (HAMAG-BICRO). Namenila jim je 1,4 milijona evrov. Z lastnim sredstvi so vložili še dodatnih 2,8 milijona evrov.

Prihodnje leto bodo zgradili tri tovarne in zaposlili 150 strokovnjakov

Tehnixovo nagrajeno inovacijo so s pomočjo akademske skupnosti razvijali dve leti. Zanimanje zanjo je že veliko in po napovedih Horvata bodo prihodnje leto zgradili tri tovarne, ki bodo zaposlovale 150 strokovnjakov.

Predsednik Hrvaškega združenja inovatorjev Miljenko Šimpraga je za Croatia Week še povedal, da si Univerza v Zagrebu in Hrvaško združenje inovatorjev že pet let prizadevata za povezovanje akademske skupnosti s poslovnim sektorjem. Danes šteje Hrvaško združenje inovatorjev okoli 50 članov, od katerih je tretjina članov inovatorjev, tretjina inovativnih podjetij in tretjina fakultet. 

image_alt
Počasno delo kot recept za uspeh

Več iz rubrike