Bivanje v plavajočih hišah kot nov trend na Nizozemskem in po svetu

Nizozemsko pretresajo vse hujše poplave in pomanjkanje stanovanj. Vse več ljudi se je odločilo za življenje v hišah na vodni gladini.
Fotografija: Plavajoče hiše, Nizozemska. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Plavajoče hiše, Nizozemska. Foto: Getty Images

Nizozemska je zaradi svoje ravninske lege še posebej izpostavljena poplavam. Do teh v zadnjih letih zaradi podnebnih sprememb prihaja še pogosteje. Hkrati se država srečuje s problematiko pomanjkanja stanovanj. Posledično se pojavlja nov trend gradnje hiš na vodi, ki ga uresničujejo ali se z njim spogledujejo tudi druge države, poroča BBC.

V Amsterdamu se nahaja ena takih plavajočih skupnosti, ki se imenuje Schoonschip. »Tukaj se v času neurij počutimo varnejše, saj na nek način lebdimo. Mislim, da je nekoliko nenavadno, da gradnja na vodi ni prioriteta tudi na drugih koncih sveta,« je za BBC svojo izkušnjo z bivanjem na vodi opisal Siti Boelen, nizozemski televizijski producent, ki se je v skupnost preselil pred dvema letoma.

image_alt
Hongkong: Stanovanja v velikosti parkirnih mest so nekaj običajnega

Ker so prebivalci plavajočih hiš zaščiteni pred poplavami, se povpraševanje po bivanju v takih hišah na Nizozemskem hitro povečuje. Uradniki si tako prizadevajo, da bi v najkrajšem času prilagodili zakone, s čimer bi pospešili njihovo gradnjo.

Gradnja plavajočih hiš tudi v Veliki Britaniji, Franciji in na Norveškem

Plavajoče skupnosti so se na Nizozemskem sicer pojavile v zadnjem desetletju. Ker so bile dobro sprejete med njihovimi uporabniki, se je njihova gradnja kasneje razširila tudi na druge evropske države, kot so Velika Britanija, Francija in Norveška. Poleg tega pa se tovrstni koncept bivanja širi tudi izven Evrope; na Francosko Polinezijo in na Maldive, katerim predstavlja napovedan dvig morske gladine v prihodnje eksistencialno grožnjo.

Prednost plavajočih hiš je v tem, da jih je možno zgraditi na katerikoli obali. Bivanje v njih je varno, ne glede na vremenske razmere. Ko pride do porasta vodne gladine in poplav, se hiše temu prilagodijo in ostanejo na gladini. Plavajoče hiše so pričvrščene na obalo in pogosto naslonjene na jeklene drogove. Običajno so vključene v lokalno kanalizacijsko in električno omrežje.

Plavajoče hiše, Maldivi. Foto: Koen Olthuis/Waterstudio
Plavajoče hiše, Maldivi. Foto: Koen Olthuis/Waterstudio

Po konstrukciji so podobne klasičnim hišam, vendar imajo namesto kleti betonski trup. Ta deluje kot nekakšna protiutež, ki stavbam omogoča, da v vodi ohranjajo stabilnost. Ko voda naraste, se hiše dvignejo, ko ta upade, pa se ponovno spustijo na prejšnjo pozicijo. Na Nizozemskem so take hiše običajno montažne in trinadstropne. Zgrajene so iz lesa, jekla in stekla ter se običajno nahajajo izven mesta.

Vsaka hiša opremljena s toplotno črpalko, po strehi pa se razprostirajo sončne celice

Skupnost plavajočih hiš Schoonschip, ki jo je zasnovalo nizozemsko podjetje Space&Matter, sestavlja 30 hiš. Te se nahajajo na kanalu v nekdanjem proizvodnem območju v bližini Amsterdama, kjer je zaposlena večina njenih stanovalcev. Vsaka stavba je opremljena z lastno toplotno črpalko, po tretjini strešne površine pa se razprostirajo zelenje in sončne celice. Člani skupnosti si med sabo delijo kolesa, avtomobile in hrano, ki jo kupijo pri lokalnih kmetih. Če katera stavba ustvari presežek energije, tega nameni drugim objektom ali državnemu omrežju, navaja BBC.

image_alt
Najlepše alpske vasice

Na Nizozemskem se poleg z vedno pogostejšimi poplavami srečujejo tudi s precejšnjim pomanjkanjem stanovanj. Strokovnjaki domnevajo, da bi morala nizozemska vlada v naslednjih 10 letih zagotoviti izgradnjo milijona novih stanovanj, da bi rešila to problematiko. Plavajoči domovi bi lahko bili ena od rešitev, saj bi pomagali zniževati pritisk na omejena zemljišča, ki so na razpolago.

Plavajoče hiše so kljub vsem naštetim prednostim še vedno nov koncept, s katerim so povezani številni izzivi. Med drugim so za marsikaterega stanovalca moteča gibanja stavbe, ki jih lahko povzroči že močan dež ali plovba ladje v bližini. Gibanje stavbe je še posebej zaznavno v najvišjem nadstropju. Poleg tega morajo biti plavajoči domovi opremljeni z dodatno infrastrukturo. Vse povezave morajo biti vodoodporne. Vendar pa bodo tudi ti izzivi v prihodnje z naraščajočim povpraševanjem in izkušnjami zagotovo lažje rešljivi.

image_alt
Škodljivo palmovo olje sestavina številnih vsakodnevnih izdelkov

Več iz rubrike